fbpx

Astrologie și psihoterapie | Recenzie

Mi-a luat ceva timp să termin această lectură, însă informațiile pe care le-am parcurs sunt extrem de prețioase și reprezintă punctul de plecare în viitoarea mea carieră de psihoterapeut-astrolog.

  1. Introducere
  2. Despre ce este vorba în carte
  3. Ce mi-a plăcut
  4. Ce nu mi-a plăcut
  5. Concluzie

Introducere

Nici nu mai țineam minte când am adăugat Astrologie și psihoterapie în wishlistul meu de pe un anticariat online, însă am cumpărat cartea imediat ce am fost anunțată că a revenit în stoc. Deși scurtă, aceasta conține toate informațiile esențiale și viziunea personală a lui Fritz Riemann în ceea ce privește practica astrologiei în lumea modernă, viziune cu care eu am empatizat de la bun început. Orice persoană pasionată de cele două domenii care fac subiectul acestui volum ar trebui să o parcurgă cel puțin o dată.

Despre ce este vorba în carte

Fritez Riemann a structurat foarte bine acest scurt volum: la început avem parte de câteva prelegeri, un discurs asupra modului în care el a ajuns să practice astrologia – ca o completare a psihoterapiei studiată ineficient în mediul academic. Aici autorul ne spune ce este și ce nu este una dintre cele mai vechi științe ale planetei, ne avertizează în privința erorilor ce se pot face în privința ei atât de publicul larg, cât și de așa-zișii specialiști din domeniu și ne arată cât de utilă poate fi ea în combinație cu toate cunoștințele psihologice pe care orice practician ar trebui să le posede a priori.

După aceste prime 60 de pagini, Riemann ne vorbește despre cele douăsprezece semne ale zodiacului, având în vedere predispozițiile conducătoare ale fiecăreia, indiferent unde se află în zodiacul nostru personal. Vorbește și despre cum pot fi îmblânzite sau susținute aceste predispoziții în cazul copiilor născuți sub fiecare semn în parte, despre organele sau părțile din organismul nostru care corespund semnelor, despre manifestarea acestora diferită la bărbați și la femei și ne oferă chiar exemple din experiența personală care să ne expună cu atât mai clar cum ar arăta cineva în care o anumită zodie este reprezentată puternic. Fiecare subcapitol din această secțiune începe cu un citat și se termină cu o listă de nume celebre ale oamenilor cu soarele în zodia respectivă.

După aceea, autorul ne vorbește despre cele zece planete, cu luna și soarele în frunte, și le pune în legătură cu cele douăsprezece case posibile și aspectările lor. Despre aspectări vorbește cel mai puțin, întrucât este nevoie de o analiză personalizată pentru a putea înțelege cu claritate ce înseamnă acestea. Dintr-un articol citit în paralel pe internet, am înțeles următoarea informație clarificatoare: “harta natala este ca o piesă de teatru: planetele sunt actorii, semnele zodiacale sunt costumele actorilor, iar aspectele arată cum dialoghează actorii unii cu ceilalți. Casele sunt cadrele diferite în care piesa se desfășoară.1

În ultima parte, Riemann ne amintește de scopul foarte practic al astrologiei, care ne poate ajuta să ne regăsim reperele în viață tocmai prin identificarea predispozițiilor noastre naturale și a contactului cu macrocosmosul pe care îl reproducem în mod natural pe Pământ.

Ce mi-a plăcut

Mi-a plăcut structura cărții și faptul că autorul vorbește cu foarte multă pasiune și un fel de aplecare didactică despre subiectele prezentate. În timpul lecturii, m-am simțit de parcă eram la un seminar, iar Riemann era unul dintre acei profesori calzi, care își dorește cu adevărat ca studenții să îi ducă mai departe munca. De mult timp împărtășesc și eu aceeași dragoste față de astrologie și îmi doresc ca această meserie să fie practică în mod responsabil, pentru a putea sparge măcar o parte din prejudecățile ce s-au format de-a lungul timpului despre ea.

Mi-a mai plăcut și faptul că el menționează de mai multe ori că astrologia nu se referă la tălmăcirea viitorului, nu este nimic “bătut în cuie”, ci, dimpotrivă, cunoașterea propriei hărți natale este primul pas spre depășirea predispozițiilor pe care le avem de la naștere. A menționat nenumărate feluri în care astrologia poate fi utilizată pentru a ne îmbunătăți relația cu noi înșine și lumea, dar a și atras atenția că un astrolog priceput nu poate fi o persoană care nu cunoaște psihologie și nu se cunoaște în primul rând pe sine.

Din acest punct de vedere, tot ce am citit se aseamănă foarte mult cu temele studiate la cursul de formare în psihoterapie integrativă pe care l-am urmat timp de doi ani, așa că n-am putut simți decât o puternică duioșie față de modul de prezentare plin de pasiune al lui Riemann. Am descoperit ulterior că mai dețin și o altă carte scrisă de el în bibliotecă și de acum sunt sigură că va reprezenta un ghid spiritual important pentru mine.

Ce nu mi-a plăcut

Această carte a fost inițial publicată în anul 1976 și, din păcate, multe prejudecățile despre astrologie au rămas în picioare. Pe de altă parte, din acest motiv autorul a ținut să sublinieze de mai multe ori faptul că ar trebui să avem școli de formare pentru meseria de astrolog, faptul că mulți se îndoiesc încă de puterea acestei științe ca instrument în dezvoltarea personală și evoluția umană.

La capitolul despre Pluto nu au fost oferite foarte multe informații tocmai pentru că era un element cu atât mai nou pe atunci. Toate aceste lucruri au foarte mult sens în contextul anilor ’70, însă lipsa de actualitate a unor informații, chiar și în ceea ce privește rolul femeii în societate, au reprezentat un fel de minus pentru mine, au creat o stare de saturație care poate a lungit procesul de citire.

Cu siguranță autorul nu poate fi blamat de aceste lucruri, este vorba doar despre perspectiva omului care a parcurs scrierea în anul 2023, având o bază puțin mai actualizată de informații în minte. Ce spun aici este poate doar un mic reminder că Astrologie și psihoterapie trebuie citită avându-i vârsta în minte, iar “pretențiile moderne” trebuie ignorate pentru a putea valorifica în mod autentic informațiile pe care le parcurgem.

Concluzie

Cartea este un început extraordinar pentru orice novice într-ale astrologiei, orice persoană pasionată de această știință, care dorește să își pună la punct cunoștințele în domeniu. După cum a spus și autorul, ea nu ține loc de manual, ci reprezintă viziunea unui mare psihoterapeut-astrolog care ne împărtășește ceea ce a adunat din experiență și studii. Pe mine mi-a ajutat să îmi stabilizez anumite noțiuni în minte și să îmi întăresc năzuința de a putea deveni și eu un psihoterapeut-astrolog cândva.

Sursa: What Do Empty Houses in Your Birth Chart Mean? (P.S. It Can Actually Be a Good Thing) (purewow.com)

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

%d blogeri au apreciat: