fbpx

O să vină și primăvara, Bandini | Recenzie literară

Aproape că mi-e greu să vorbesc despre acest prim volum al tetralogiei lui John Fante întrucât am parcurs deja un sfert din cel de-al doilea; acest fapt în sine, că abia așteptam să citesc în continuare despre aventurile lui Arturo Bandini, cred că demonstrează cât de grozavă este această descoperire literară!

Introducere

Mi-a fost destul de greu să găsesc toate cele patru cărți, întrucât în anticariate sunt destul de scumpe și în rest nu se mai găsesc edițiile din colecția Raftul Denisei. Din acest motiv, pentru că nu aveam tetralogia întreagă, am amânat mult timp lecturarea ei. Mă bucur totuși că am decis să am răbdare și să acord o șansă seriei, întrucât este foarte posibil să devină una dintre favoritele mele, după Tetralogia Napolitană, desigur.

Despre ce este vorba

Avem o familie cu cinci membri, familia Bandini. Acești imigranți italieni locuiesc într-un orășel montan din State și nu au deloc o situație financiară fericită. Tatăl este zidar, în timp ce mama celor trei băieți este casnică. Pe timp de iarnă, acesta nu prea găsește de lucru, ceea ce înseamnă că familia trece anual prin vremuri grele.

Ne dăm seama destul de repede că Arturo Bandini, cel mai mare dintre copii, este personajul principal. Îl urmărim cum merge la școală și aflăm cât de îndrăgostit este de colega lui, Rosa, și ea imigrantă din Italia. Aflăm cât de mult își stimează tatăl și ce sentimentele contrarii îl încearcă față de mama lor habotnică și în primă fază neputincioasă față de agresiunile tatălui.

Situația devine din ce în ce mai rea pe măsură ce se apropie Crăciunul. Foamea și frigul, deși nu sunt stări necunoscute de această familie, le pătrund încă o dată în oase. Intriga este marcată de plecarea de acasă a tatălui, ceea ce le îngreunează și mai tare zilele. Paginile cărții sunt îmbibate în agresiuni, violență și chiar moarte, totul împletit cu pioșenie și multă frică față de ceva urma. Ce se va alege de familia Bandini, acești nefericiți care își caută un loc pe lume?

Feedback emoțional

Nu mă așteptam să mă prindă atât de tare acest prim volum al tetralogiei lui Bandini. Stilul autorului este cel care face diferența dintre o poveste oarecare despre o familie de imigranți și o adevărată capodoperă, cu personaje bine conturate, cu dileme pe care nu le-am regăsit nicăieri prezentate sub această formă. Mi-a plăcut în mod deosebit franchețea firului de gândire al lui Arturo și felul în care se raportează la lume; nu în sensul în care este un personaj pozitiv, ci tocmai pentru că este un antierou pe care îl poți înțelege cu ușurință prin prisma tuturor lucrurilor care l-au format în copilărie.

Toate întâmplările din această carte spun o poveste tristă, brodată cu elemente tragic-comice, care transformă familia Bandini într-una memorabilă. Chiar dacă tipologiile personajelor se aseamănă cu altele, despre care am mai citit, totul unitar creat de Fante reprezintă una dintre cele mai fascinante fire narative pe care le-am urmărit vreodată. Nu este deloc de mirare că tocmai Bukowski l-a susținut, lucru și mai lesne de înțeles din al doilea volum, pe care îl citesc în prezent. Mizeria umană este însă prezentată aici mai blând, mai poetic, îmbinând toate elementele care fac pentru mine o lectură de excepție.

Familia Bandini m-a dus cu gândul la familia Glass a lui Salinger, nu în sensul în care ar exista vreo asemănare între membrii ei, care se află chiar la poli opuși în ceea ce privește condiția socială, cât referitor la pasiunea unui autor pentru acest element ce ține de genealogie. Eu însămi am rămas fascinată și am scris patru romane despre membrii familiei Sugar, ceea ce reprezintă un aspect în plus pentru care îl admir de acum pe acest autor.

Concluzie

O să vină și primăvara, Bandini este un roman valoros și de sine stătător, dar și ca parte a unui întreg mai complex, pe care abia aștept să-l descopăr în lecturile următoare. Este genul de carte care te fascinează, te poate obseda și urma în gândurile tale din afara lecturii. Încă din titlu ne putem da seama că ceea ce vom descoperi este o poveste înțesată de speranță, care ne poate molipsi inclusiv în viața personală.

Pot spune că este o onoare să trăiesc aceste aventuri împreună cu antieroul nostru, Arturo Bandini. Categoric aș recomanda această carte și tetralogie tuturor iubitorilor de lectură, în special celor care nu se sfiesc de o dramă de familie cu inspirație autobiografică, ce a fost scrisă cu pasiune și sânge.

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

Un gând despre „O să vină și primăvara, Bandini | Recenzie literară

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: