
Aceasta a fost cea de-a doua carte din colecția psihogenealogia pe care am citit-o și, precum în cazul primei, am rămas cu informații utile și o viziune îmbogățită asupra felului în care se pot forma traumele transgeneraționale.
Introducere
Încă de când am descoperit constelațiile familiale, am devenit foarte interesată de psihologia transgenerațională și îmi doresc în continuare să îmi completez cunoștințele prin astfel de lecturi. Această colecție de la editura Philobia oferă un număr cuprinzător de volume pe teme variate, ce vizează diferite aspecte ale domeniului transgenerațional. Prima carte pe care am citit-o este Ce îmbolnăvește sufletul și ce îl vindecă, scrisă de un discipol al lui Hellinger; deși volumul de față nu vizează propriu-zis constelațiile, cu siguranță tema secretelor familiale este una recurentă în toate workshopurile de gen.
Despre ce este vorba
În Secretele de familie. Cum se moștenesc traumele, Serge Tisseron, psihiatru și psihanalist francez, ne povestește prin intermediul unei multitudini de exemple despre cum păstrarea unui secret poate afecta până la două generații de urmași. Pe lângă faptul că păstrarea unui secret dureros, rezultat dintr-o traumă personală, îl afectează psihic pe cel implicat direct, păstrarea tăcerii asupra sa poate conduce la apariția anumitor simptome și manifestări chiar și în cazul nepoților săi.
Fie că ne referim la un secret strict familial sau unul încadrat într-un eveniment istoric de mare amploare, precum Holocaustul, Tisseron ne exemplifică ce se întâmplă în cazul în care conjunctura nu ne permite să adresăm întrebări sau să punem punctul pe i atunci când simțim că ceva ni se ascunde. Mai mult decât atât, acesta subliniază faptul că traumele neintegrate și păstrate astfel secrete afectează în moduri nebănuite destinul urmașilor; mai departe de legăturile psihologice directe, produse de crearea unui mediu familial nesigur, de cele mai multe ori apar manifestări indirect conectate ce pot conduce la dependențe sau chiar suicid.
Autorul oferă și soluții în ceea ce privește eliberarea de secretele familiale încă din prima copilărie a urmașilor noștri, cu scopul de a restabili legăturile generaționale și a pune astfel capăt unui ciclu nesănătos. Eliberarea de un secret, care începe cu numirea acestuia, va avea efecte benefice în viața unui individ cu cât este păstrat mai puțin timp la distanță față de acesta. Practic, este vorba tot despre integrarea inconștientului în conștient, doar că în această situație, este nevoie să primim mai întâi informația de la păstrătorul ei inițial.
Ce mi-a plăcut
Am descoperit în această carte perspective la care nu m-am gândit până acum, în special în ceea ce privește secretele păstrate la scară largă și felul prin care inclusiv monumentele istorice pot reprezenta complici ai păstrării tăcerii. Deși cartea are un număr redus de pagini, experiența autorului în domeniu este vastă, astfel încât a putut oferi numeroase exemple cu privire la efectele secretelor familiale.
În urma lecturii, voi acorda o mai mare importanță acestui element ce face parte din traumele transmise generațional și voi căuta să identific în propria persoană care ar putea fi lucrurile ce au fost ținute ascunse, ce mi-au afectat inconștient dezvoltarea. Din acest punct de vedere, consider că o astfel de reflecție este benefică tuturor, în special când îți sunt prezentate efectele negative, devastatoare, pe care tăcerea le poate avea asupra destinului nostru.
Concluzie
Pentru cei interesați de partea transgenerațională, care caută să înțeleagă mai bine ce le aparține lor și ce le aparține strămoșilor, Secretele de familie. Cum se moștenesc traumele este o carte foarte utilă, ce mai poate aduce o piesă de puzzle în completarea cercetării asupra sinelui. Cred că volumul este de ajutor inclusiv specialiștilor din domeniu, care la rândul lor vor putea acorda mai multă atenție asupra acestui aspect în cabinet.
Deși pentru mine nu a fost o lectură life-changing, mă bucur să rămân cu această nouă temă de reflecție, care mă va aduce cu un pas mai aproape de integrarea sinelui. Prin astfel de volume înțeleg eu “cărți pentru dezvoltarea personală“, în adevăratul sens al cuvântului.

Multumim pentru recenzie