fbpx

Familia mea și alte animale | Recenzie literară

Una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în ultima perioadă, Familia mea și alte animale face parte dintr-o trilogie ce nu a fost complet tradusă în limba română încă. Această bucată din autobiografia autorului mi-a oferit o experiență incredibilă în inima insulei Corfu.

Introducere

Nu știam la ce să mă aștept atunci când am achiziționat această carte de pe Vinted. M-am bucurat să aflu că este vorba despre o autobiografie și am fost cucerită de la bun început de stilul vesel, descriptiv și plin de umor al lui Gerry Durrell, pe atunci un puști de zece ani care se mută împreună cu familia lui din Anglia în insula Corfu. Până la sfârșit, nu pot spune că există vreo parte a cărții care să mă plictisească, lucru complet neașteptat de la o lucrare bazată pe descrieri naturale. Consider că Familia mea și alte animale trebuie să facă într-adevăr parte din lista cărților ce trebuie citite într-o viață!

Despre ce este vorba

Gerry mai are doi frați și o soră mai mare, fiind cu toții crescuți de o mamă singură și pasionată de gastronomie. Nu ni se oferă foarte multe detalii despre backgroundul familial, însă fiecare membru al familiei are propria sa personalitate bine reliefată și formează împreună un amestec deosebit de inteligență, sarcasm și bucurie pentru viață.

Familia se mută în mai multe locații din Corfu și învață treptat să te adapteze la viața grecească. Totul este povestit din perspectiva micului Gerry, care devine repede fascinat de fauna și flora care îi înconjoară. Până la finalul cărții, colecția sa de animale crește simțitor, dar la fel și iubirea întregii familii pentru insula grecească și experiențele trăite acolo.

În carte se regăsesc nenumărate episoade amuzante ce au drept protagoniști membrii familiei și diverse animale, precum și localnici cu care Gerry se împrietenește. Titlul este destul de sugestiv în acest caz: acțiunile se îmbină la perfecție, subliniind uniunea omului cu natura și relația dintre ceea ce ne înconjoară și natura umană.

Feedback emoțional

Pe lângă părțile amuzante și întorsăturile de situație, ceea ce mi-a plăcut foarte mult la această carte a fost sentimentul de cadru familial pe care îl oferă. Gerry ne introduce din prima în sânul familiei sale, prezentând fiecare membru “cu bune și cu rele”. Faptul că avem parte de perspectiva unui copil, fascinat de tot ce descoperă în jur pe noul său teritoriu de explorare, face cartea cu atât mai savuroasă și plină de magie.

Familia mea și alte animale este pur și simplu o experiență pe care cred că orice cititor s-ar bucura să o aibă. Nu știu dacă la astfel de scene se referă expresia “umor britanic”, însă pentru mine fiecare capitol a adus cu sine elemente care să îmi aducă un zâmbet pe buze și să mă facă să uit de trecerea paginilor.

Nu știu dacă dragostea față de natură este mesajul care iese cel mai bine în evidență în urma lecturii; pentru mine a fost mai degrabă sentimentul unei copilării frumoase, de invidiat pentru toată frumusețea regăsită în aceste 350 de pagini și restul cărților scrise de Gerald Durrell. Nu știu dacă voi ajunge să parcurg și restul trilogiei, dar cu siguranță îmi voi aminti mereu cu bucurie de acest prim volum.

Concluzie

Familia mea și alte animale este o carte excelentă din toate punctele de vedere: există umor, suspans, magie naturală și un sentiment general de bunăstare. Te vei amuza, te vei întrista și vei trăi cu sufletul la gură aventurile lui Gerry în insula Corfu. Eu am rămas cu o stare de plenitudine în urma acestei lecturi și recomand experiența tuturor cititorilor, indiferent de genul literar favorit!

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: