
De obicei, prezint ultimele achiziții literare din biblioteca mea într-un video, fie pe YouTube, fie pe TikTok. De această dată însă am strâns un număr destul de mare de volume, care abia așteptau să fie așezate la locul lor corespunzător pe rafturi. În paragrafele următoare, vreau să vă povestesc câte puțin despre fiecare în parte.
Informații generale

După cum știți deja, încă de când am văzut o reclamă la TV pentru Vinted România, am devenit una dintre cele mai mari fane ale acestei aplicații. Mi-am achiziționat o grămadă de cărți și haine la prețuri grozave și în stare foarte bună.
Pe lângă acest schimb de produse, cred că se pot forma inclusiv niște relații frumoase între vânzători și cumpărători, ceea ce explică bilețelele, semnele de carte și stickerele din imagine, pe care le primesc aproape la fiecare comandă. Apreciez foarte mult aceste gesturi și încerc să le întorc cât de des pot.
Doar două cărți din teancurile de mai sus nu sunt achiziționate de pe Vinted, ci primite de curând de la Editura Vremea. Este vorba despre Mica mincinoasă și Sărutul, apariții recente, care nu sunt foarte pe gustul meu. Prin urmare, știți unde le găsiți dacă sunteți interesați de ele!
Despre cărțile achiziționate

Teancul din stânga
După ce am citit Marele Gatsby, Fitzgerald mi s-a părut un autor promițător, așa că am continuat să-i colecționez cărțile. Nu știu care dintre acestea va fi următoarea mea lectură de la el, însă m-am gândit că nu strică să profit de ocazie și să mai adaug încă una la colecție. Nu am citit nici măcar o singură carte din gama Litera Clasic, dar asta nu mă oprește din a crește acel teanc din bibliotecă…
Pentru că recent am citit prima mea carte de la Sjon, Manasteinn, și mi-a plăcut, mi-am dorit neapărat să citesc și cel mai popular roman al său – Vulpea albastră. Sunt destul de sigură că stilul lui de scriere este pe placul meu, cum este al celor mai mulți nordici. M-am bucurat foarte mult să găsesc cartea pe Vinted la un preț prietenos.
Tot din colecția Biblioteca Polirom, am achiziționat și Încetează cu minciunile tale, carte despre care nu știu prea multe, dar al cărei titlu mi s-a părut interesant și ale cărei dimensiuni le-am considerat încurajatoare. Nu de puține ori am descoperit în cărți la fel de subțirele de la editura Polirom adevărate opere de artă și romane favorite pentru mine.
Viol, în acest format absolut perfect de la editura Curtea Veche, este o carte pe care am citit-o cu ceva ani în urmă și pe care o dețineam în formatul mic din colecția Biblioteca Polirom. Am fost deosebit de încântată să descopăr această ediție pe Vinted, așa că nici nu am stat pe gânduri înainte să o cumpăr.
Întreab-o pe Alice este, de asemenea, o carte pe care am citit-o cu ceva timp în urmă și care a lăsat totuși un impact destul de profund asupra mea. O consider o carte ce merită citită într-o viață, chiar dacă drept cautionary tale. Dețineam o ediție mult mai plăcută din punct de vedere estetic, pe care am oferit-o mai departe. Acest format hardcover de la editura Art mă încântă mult mai tare.
Acum dețin două ediții ale cărții Flori pentru Algernon, ambele hardcover, de la editura Art. Nu am citit încă această carte, dar nu am putut rezista tentației de a achiziționa această variantă pe care o găsesc extrem de frumoasă; cel mai probabil, voi oferi cealaltă variantă din bibliotecă mai departe.
Caractere atipice de Tom Hanks este o carte ce îmi apărea peste tot: în anticariate, în librării, pe Vinted. Am zis că este în sfârșit momentul să o achiziționez, chiar dacă nu am nici cea mai vagă idee când voi ajunge vreodată să parcurg povestirile din ea. Tom Hanks îmi este un nume doar vag cunoscut, despre care nu știu mare lucru, însă mi-am dorit să îi ofer o șansă.
Recuperarea completează colecția mea de numeroase volume de la editura Narator, dintre care am parcurs până în prezent unul singur. Multe dintre cele deținute de mine au dimensiuni înfricoșătoare, dar ceea ce mă face să cred că voi ajunge cu adevărat să le citesc este pasiunea mea pentru poveștile adevărate, șocante, care demonstrează că “viața bate filmul” de cele mai multe ori.

Teancul din dreapta
Voi începe cu cele trei cărți din colecția Rao Clasic: două dintre ele sunt scrise de Jane Austen, iar una de Hermann Hesse. Nu am citit încă niciunul dintre acești foarte populari autori, dar din decizia mea de a le cumpăra reiese această intenție. De la Hesse mai am în bibliotecă Lupul de stepă, carte a cărei lecturare o amân de ceva vreme, însă tind să cred că-mi va plăcea.
Despre cărțile lui Jane Austen, Rațiune și simțire și Mândrie și prejudecată, am auzit foarte multe vorbe bune, însă am refuzat să aflu dinainte despre ce este vorba; nu am urmărit filme, nu am citit recenzii. Nu reprezintă priorități pe lista mea de lectură, dar cu siguranță voi ajunge la una dintre ele cu prima ocazie când mă voi simți suficient de bine înarmată cu răbdare.
După aceea, avem două cărți din domeniul psihologic: Împacă-te cu trecutul de la editura Philobia și Fiicele tatălui, fiii mamei de la editura Trei. Am mai citit și alte cărți din colecțiile respective și sunt sigură că voi descoperi în continuare conținut de calitate printre paginile lor. În ultima perioadă, mi-am confirmat că nu am nici cel mai mic interes pentru cărțile de dezvoltare personală sau de psihologie pentru publicul larg, însă am încă încredere în specialiști din domeniu, care au identificat diferite metode prin care putem să aducem îmbunătățiri în viața noastră.
Deși am renunțat la Serotonină după câteva zeci de pagini și am motive să cred că Houellebecq nu este un autor pe gustul meu, am decis să-i cumpăr antologia de poezie, cu speranța că acest tip de conținut m-ar putea atrage de partea sa. Știu că este foarte popular, dar și foarte controversat, așa că încă îmi doresc să tatonez terenul.
Apoi avem două cărți de la editura Trei: Cu ochii larg închiși (Eyes Wide Shut), care a stat la baza celebrului film și o re-achiziționare a cărții Susannei Kaysen, care a inspirat unul dintre filmele mele preferate din toate timpurile – Girl, interrupted. Am urmărit ambele filme, însă mi-ar plăcea să-mi reîmprospătez memoria în ceea ce privește lucrarea lui Arthur Schnitzler.
Efemeridele, o carte pe care o aveam de ceva timp în vizor și care vine îmi completarea colecției mele de cărți încă necitite de la acest mare psihoterapeut/psihiatru, a ajuns în biblioteca mea din motivul că este o carte de povestiri; am dat mai departe Soluția Schopenhauer și Problema Spinoza tocmai pentru că nu sunt neapărat interesată să citesc astfel de lucrări de ficțiune de mare întindere. Pe de altă parte, povestirile psihoterapeutice, fie reale sau fictive, mă atrag întotdeauna.
Vrăjitorul este ultima șansă pe care i-o ofer lui Nabokov. După ce Lolita mi s-a părut o lectură anevoioasă, a cărei idee este mai grandioasă decât punerea sa în practică, am încercat de curând să citesc Lucruri transparente, care mi s-a părut la fel de pretențioasă și insuportabilă. Am ceva așteptări de la această carte subțirică, ce pare a avea un plot interesant. În general, între mine și autorii ruși nu se formează o conexiune prea puternică.
Țiganiada vine să completeze colecția mea pe două rafturi de cărți din seria Biblioteca pentru toți. Este un poem în proză despre care nu știu mare lucru, doar titlul îmi era cunoscut din cultura populară. Având atât de multe cărți din această colecție, nu știu dacă voi ajunge vreodată să le parcurg pe toate, însă am considerat-o o achiziție utilă pentru biblioteca mea ideală.
Concluzie
Chiar dacă nu reies la fel de multe vizualizări, prefer întotdeauna să scriu decât să filmez un videoclip. Sper că am reușit să vă inspir cu aceste achiziții literare de care eu sunt foarte încântată și să vă ofer, indirect, recomandări de lectură. Dacă vreunul dintre titlurile menționate vă este familiar, nu ezitați să-mi scrieți un comentariu!
În prezent, citesc o carte care îmi place foarte mult – Familia mea și alte animale de Gerald Durrell și abia aștept să revin cu o recenzie.