
Îmi doream de mult timp să spun povestea tatuajelor mele, 4 la număr până în prezent, însă așteptam momentul potrivit. Când ai suficiente tatuaje pentru a fi considerat „un om tatuat”? Mâine urmează să îl fac pe al cincilea și să adaug ceva la anteriorul, așa că mă simt suficient de pregătită pentru a povesti despre experiențele mele.
- Octopussy
- Inima stil Tumblr
- Textul de pe piept
- Mr. Krabs
- Ce tatuaje urmează
- Cât costă să te tatuezi
- Cât de tare doare tatuarea
- Cât durează vindecarea unui tatuaj
- Părerea mea despre tatuaje
Octopussy
Primul tatuaj l-am făcut pe 29 ianuarie 2020, când aveam 22 de ani. Am ales un tattoo artist din București care lucra cu watercolor în baza recomandării unei cunoștințe. Mi-am dorit ca primul meu tatuaj să fie coperta romanului meu de debut, cel care mi-a schimbat toată traiectoria vieții. Artista a stilizat caracatița întoarsă concepută inițial de mine și digitalizată de Alex Voicescu pentru Herg Benet.


Din nefericire, nu am avut o experiență prea plăcută cu acest tatuaj. Deși am avut mare grijă de el și am respectat întocmai instrucțiunile de îngrijire, la aproximativ o lună m-am întors la salon pentru a-l rebate – culorile se estompaseră foarte mult. A fost un proces costisitor și chinuitor, însă, retrospectiv, acest lucru s-a datorat și lipsei de compatibilitate dintre mine și tatuatoare. Ulterior, mi-am dat seama că acest lucru este de asemenea foarte important.
Pe de altă parte, am apreciat designul și culorile alese, iar în prezent sunt destul de mulțumită de aspectul tatuajului.
Inima stil Tumblr
Aproape în aceeași zi precum anul precedent m-am programat pentru a-mi face două tatuaje în aceeași sesiune. De această dată am mers în Brașov, unde m-am mutat în vara anului 2020, la recomandarea unei alte cunoștințe. Am ales să îmi tatuez o inimă „în stil Tumblr”, cu o broderie pe margini, deoarece o visasem cu ceva ani în urmă. De asemenea, Tumblr a reprezentat un mecanism de coping extraordinar pentru mine în adolescență, așa că am vrut să-l onorez astfel.


Deși nu pare a avea o semnificație profundă, iar eu am ales doar să îmi urmez instinctul atunci când mi-am tatuat-o, mi-am dat seama ulterior că „No.” vine de la „No is a complete sentence„, afirmație în spatele căreia stau cu tărie. Dintre toate tatuajele mele, acesta s-a păstrat cel mai bine. Mi-am dorit să fie aproximativ la același nivel cu primul, de pe umărul drept și să conțină culori similare de dragul simetriei.
Textul de pe piept
Tatuajul sub formă de text de pe piept atrage cel mai adesea atenția oamenilor, care mă întreabă ce scrie. „I love the thrill of the rush” este un vers din melodia „Serial Killer” a Lanei del Rey, artista mea favorită. Voiam neapărat să îmi tatuez unul din versurile sale, iar acesta mă reprezenta cel mai bine. Rush-ul are un sens psihologic în acest context.


Acesta a fost cel mai dureros dintre tatuaje, fiind direct pe oase și, norocoasă fiind, a fost nevoie să îl rebat și pe acesta. Inițial, folosisem o numbing cream în această zonă și chiar nu am simțit nimic în timpul tatuării, însă, din păcate, acest lucru a condus spre estomparea culorii la scurt timp după. Pe de altă parte, ador acest tatuaj, de la fontul ales la poziționarea sa. Pot spune că e preferatul meu dintre toate și sper ca Lana să-l vadă într-o zi.
Mr. Krabs
Am decis să mi-l tatuez pe Mr. Krabs din Spongebob deoarece nu îmi ieșea acea imagine din minte. În mai multe situații ajungeam să îi imit expresia facială și să mă gândesc la cele două lucruri pe care eu (și mulți alți capricorni) le adoră: banii și liniștea. Prin urmare, chiar dacă acest desen animat nu a reprezentat prea mult pentru copilăria mea, mi-am dorit să imortalizez cu ironie acest crab cu care rezonez.


Din păcate, textura pielii mele este cel mai mare defect al meu în această viață, așa că nuanțele nu mai sunt la fel de vibrante din cauza pielii care se exfoliază constant. Nu știu cum să scap de această problemă, însă tot sunt mulțumită de aspectul tatuajului. Ultimele trei au fost realizate la Pilif Art Tattoo în Brașov, iar pe Filip îl recomand.
Ce tatuaje urmează
Mâine, 15 martie 2023, urmează să îmi tatuez și piciorul stâng, exact în același loc precum cel drept. Am ales o altă scenă iconică dintr-un desen al copilăriei, însă voi reveni cu poze de înainte și după atunci când va fi gata. În jurul lui Mr. Krabs și al noului tatuaj am ales să adaug un set de rame vintage, negre, întrucât încep să mă atragă tatuajele în această culoare acum.
Mai am în plan ca înainte să împlinesc 26 de ani să îmi tatuez tot spatele – am descoperit deja modelul pe care îl vreau. Ca un mic spoiler, va conține șerpi. Apoi, îmi doresc să îmi tatuez pe piciorul drept, în partea de sus, poezia mea preferată de la George Bacovia, pe care nu vreau să o numesc. Nu mă grăbesc când vine vorba despre tatuaje, însă chiar mă văd drept unul din oamenii cu full body înainte să mor.
Cât costă să te tatuezi
Mi-a luat mult timp să mă hotărăsc să îmi fac primul tatuaj. Știam că îmi voi mai dori altele după, iar singurul impediment erau banii. Am ales să aștept până ce îmi puteam permite să achit această formă de artă din propriul meu salariu. Chiar și acum îmi gestionez venitul din timp și economisesc cu luni înainte pentru a fi sigură că voi dispune de suma necesară atunci când îmi voi dori tatuajul.
Octopussy a costat 850 de lei, plus alți 150 de lei pentru rebatere. Nu am știut atunci, însă mai multe persoane mi-au spus că suma este exorbitantă. Inima în stil Tumblr și textul de pe piept au costat împreună 550 de lei, iar rebaterea celui de-al doilea a fost gratuită. Mr. Krabs a costat 450 de lei.
Sunt dispusă să plătesc sume și mai mari de bani, cum îmi imaginez că va costa, de exemplu, cel care îmi va acoperi tot spatele, atât timp cât sunt mulțumită de rezultat. Sunt conștientă că această meserie necesită foarte multă muncă, talent și perseverență și sunt bucuroasă să pot remunera artiștii care mă ajută să îmi decorez corpul cum îmi doresc.
Recomand ambele: să te tatuezi cu banii tăi (pentru cititorii mai tineri) și să investești în calitate.
Cât de tare doare tatuarea
După cum spuneam, tatuajul de pe piept a fost cel mai dureros, iar cel de pe picior, cel mai puțin dureros. Eu definesc „durerea tatuatului” drept o „durere enervantă”, pentru că se simte precum cineva care te înjunghie cu un ac de mii de ori fără oprire – sau ca o ciocănitoare în copac, corpul tău fiind copacul.
Deoarece eu am tatuaje destul de mici, nu am stat pe scaun mai mult de două sau trei ore, care au trecut destul de greu. Dacă poziția corpului îți permite să te uiți la ceva pe telefon, timpul trece mult mai repede astfel. Zona tatuată va amorți destul de repede, iar senzația cea mai usturătoare apare când tatuatorul îți șterge tatuajul cu soluția dezinfectantă.
Din experiența de până acum, nu mi se pare o durere insuportabilă sau care să mă facă să renunț la a-mi face noi tatuaje. Deoarece sunt îndrăgostită de rezultat, mi se pare irelevantă durerea suportată câteva ore pentru un tatuaj care durează o viață întreagă. Ca o comparație, epilarea inghinală cu laser mi s-a părut mult mai dureroasă decât orice tatuaj făcut.
Cât durează vindecarea unui tatuaj
În funcție de mărimea acestuia, aș spune în jur de două săptămâni. Folia trebuie păstrată o zi sau două după tatuare, iar pentru a o da jos ai nevoie de multă răbdare și grijă. Este partea din proces care îmi place cel mai puțin, la fel și protejarea zonei tatuate de haine atunci când ieși din casă.
Pentru vindecare, eu am folosit o cremă recomandată de tatuator de la Sorry Mom Tattoo. Deși trebuie să ai grijă cu poziția somnului în perioada vindecării și să îți amintești să dezinfectezi și să hidratezi zona constant, la un moment dat acest lucru îți intră în reflex și nu mai reprezintă un inconvenient atât de mare.
Problema care apare sunt mâncărimile, care însă pot fi calmate cu ajutorul balsamului sau cremei utilizate pentru vindecare. Imediat după tatuare, zona respectivă va „arde” și nu este rar întâlnit să faci febră (tattoo fever) în urma sesiunii. Din fericire, mie nu mi s-a întâmplat.
Părerea mea despre tatuaje
Încă de când eram mică îmi doream să am tatuaje. Mi se părea extrem de cool să le văd la alte persoane și încă nu mă consider suficient de cool pentru a mă număra printre cei pe care îi admir, din acest punct de vedere. Îmi displace când trebuie să port haine groase, care îmi ascund tatuajele, dar, de asemenea, uit de ele chiar și când sunt îmbrăcată mai subțire.
Sper ca stigmele împotriva tatuajelor să dispară curând și fiecare om să se simtă liber să își decoreze trupul exact așa cum vrea. Nici jobul meu în marketing online, nici postura de psihoterapeut sau consilier nu reprezintă un impediment pentru exprimarea personalității mele. În viziunea mea, nimic nu ar trebui să ne oprească din a fi cine suntem.
Ador să privesc tatuajele celorlalți și să mă las inspirată și mă bucur că mi-am dat voie să fac acest pas în viața mea. Încurajez oamenii să facă ceea ce simt și să nu lase frica să îi ghideze. În viitorul apropiat, voi reveni cu actualizări în ceea ce privește călătoria mea în lumea tatuajelor.
Tu ce ți-ai tatuat sau ai dori să îți tatuezi?
Lasă un răspuns