
Deoarece am primit mai multe mesaje în urma articolului meu despre aplicația Vinted și astfel noi utilizatori și-au făcut cont pe platformă, m-am gândit să ofer mai multe detalii tehnice pentru folosirea ei. În continuare este cea mai utilizată aplicație din telefonul meu, iar acum am strâns și mai multă experiență pe care o pot împărtăși cu voi.
Cum se trimite un colet prin Vinted?
Pentru a putea trimite colete în mod corespunzător prin Vinted, tot ce ai de făcut este să te asiguri că în apropierea ta se găsește un punct de colectare Cargus sau lockere Sameday. În cazul meu, Cargus Ship&Go se află într-un magazin unde există o persoană care se ocupă de scanarea coletelor; am văzut însă că există și lockere propriu-zise.
În ambele cazuri, atunci când bifezi modalitatea preferată de transport (poate fi doar una dintre cele două), vei putea observa în aplicație care este punctul cel mai apropiat de tine sau îl poți selecta manual, dacă ai alte preferințe.
După ce ai vândut un produs, vei avea opțiunea de a genera o etichetă – fie pentru Cargus, fie pentru Sameday/Easybox. Trebuie observat cu atenție care dintre cele două servicii a fost bifat. Următorul pas este să îți împachetezi cu grijă produsul, astfel încât să nu se deterioreze la transport, și să îl duci la serviciul corespunzător. Nu trebuie să scrii nimic pe colet. Ai nevoie doar de codul QR de pe eticheta generată de Vinted.
În scurt timp, cumpărătorul va putea observa că ai trimis coletul și va putea urmări parcursul acestuia până la destinație. Important de menționat aici este că prețul transportului este întotdeauna achitat de cumpărător atunci când achiziționează un produs – vânzătorul nu se supune niciodată la costuri suplimentare.
Cine ar trebui să folosească Vinted?
Cei care pot livra
Doar persoanele care au acces la un punct de colectare Cargus Ship&Go, lockere Sameday (cunoscute sub numele de “Easybox”) sau amândouă ar trebui să folosească aplicația. Pentru a trimite colete printr-o firmă de curierat sau Poșta Română există multe alte platforme, însă eu nu accept alte metode de transport pe Vinted.
De ce? Pentru că atunci când trimiți utilizând labelul generat de Vinted folosind una dintre cele două metode de mai sus, totul este supravegheat, iar coletele tale sunt în siguranță – fie că trimiți, fie că primești. Poți fi despăgubit pentru pierderea coletelor și îți poți primi banii înapoi în cazul în care produsele nu corespund descrierii vânzătorului.
De asemenea, marele avantaj pe care Vinted ni-l oferă sunt costurile scăzute de transport, undeva la 4-5 lei pentru colete mici și medii livrate pe teritoriul României. Oferta costurilor scăzute a fost prelungită până în toamna acestui an și este clar că nicio altă modalitate de transport nu o poate combate.
Am întâmpinat câteva situații în care tranzacția nu a fost dusă la bun sfârșit din această cauză: vânzătorul nu avea acces la Cargus sau Sameday. Acest lucru este în mod deosebit deranjat atunci când este utilizată funcția “Buy now” și banii rămân blocați o perioadă până tranzacția este anulată.
Cei care pot oferi fotografii de calitate
Un alt aspect de luat în considerare este calitatea pozelor. Dacă vrei să îți vinzi produsele, ai nevoie de fotografii reușite, de bună calitate și realizate într-o lumină bună. Multe persoane cer să vadă produsul probat de vânzător, în cazul hainelor, așa că asigură-te că telefonul tău este suficient de performant pentru a oferi acces la detalii.
Totodată, atunci când postezi un produs, adaugă cel puțin 2-3 fotografii. În cazul cărților, recomand câte o poză pentru fiecare copertă – față și spate. Dacă produsul tău, indiferent de natura lui, are vreun defect, menționează acest aspect! Adaugă poze cu imperfecțiunile și adaugă specificațiile necesare în descriere.
Cei care oferă prețuri avantajoase
Nu în ultimul rând, informează-te corespunzător atunci când alegi prețul produselor tale. Caută produsul respectiv pe Google și compară prețurile sau uită-te la produse similare postate deja pe Vinted. Prețul unui item second hand ar trebui să fie cel puțin jumătate din cel de achiziție din magazin, dacă nu vorbim despre produse rare sau de colecție. Un vânzător dispus la negociere va avea cu atât mai mult succes pe această platformă.
De asemenea, eu sunt mai înclinată să achiziționez produse de la cineva dacă are funcția de bundle discounts activată. Astfel, poți obține reduceri substanțiale în postura de cumpărător, iar vânzătorul va “scăpa” de mai multe produse deodată.
Ce n-ar trebui să faci pe Vinted?
După cum vă spuneam, folosesc de aproximativ două luni aplicația Vinted zilnic și am reușit să îmi achiziționez cărți, haine și accesorii de calitate. Cu toate acestea, am întâmpinat și câteva situații neplăcute, care pot fi evitate astfel:
- Nu lăsa produse la vânzare dacă nu ești activ în aplicație. Funcția “Buy now” ține banii cumpărătorilor blocați câteva zile, ceea ce va rezulta într-un feedback negativ pentru tine și o experiență neplăcută pentru ambele părți. Poți activa funcția “Holiday mode” din setări atunci când ești plecat și nu poți trimite colete.
- Nu lăsa la vânzare produse pe care nu le mai ai disponibile. În special dacă cineva cumpără mai multe produse deodată (bundle), comanda nu poate fi anulată; nu poți decât să renegociezi prețul pentru cele care sunt disponibile.
- Folosește cu atenție funcția de “bundle discounts”. Dacă nu ești dispus să negociezi până la 40% reducere, de exemplu, la cinci produse cumpărate, gândește-te la asta înainte de a activa opțiunea respectivă. La fel, comenzile de tip bundle nu pot fi anulate, iar experiența va fi negativă atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător.
- Nu posta mai multe produse în aceeași imagine dacă nu le vinzi împreună. Chiar dacă se practică acest lucru, vei fi nevoit să repostezi de fiecare dacă atunci când vinzi un produs dintre cele menționate. Ideal ar fi să îți postezi produsele separat, astfel încât profilul tău să arate ordonat și să nu pierzi șirul vânzărilor.
- Nu lăsa eticheta de livrare să expire. Din nou, dacă nu poți livra colete într-o anumită perioadă, folosește funcția “Holiday mode”, care îți ascunde produsele de alți utilizatori. Dacă nu poți respecta termenul de 5 zile lucrătoare pentru a trimite un produs, banii sunt returnați cumpărătorului, dar cu siguranță nu vei primi un feedback pozitiv.

Nu este deloc dificil să achiziționezi sau să vinzi produse pe Vinted. Este suficient să citești cu atenție instrucțiunile din aplicație și să găsești întotdeauna soluții avantajoase pentru ambele părți. Ia în considerare nevoile altor oameni și asumă-ți responsabilitatea pe care rolul tău o presupune. În rest, spor la cumpărături!
Un gând despre „Cum se folosește aplicația Vinted: do’s and don’ts”