fbpx

Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane | Recenzie literară

Recunosc că nu eram încântată de această carte până spre sfârșit, dar ultimele capitole m-au convins să îi ofer un punctaj maxim; este cu siguranță genul de poveste pe care mi-ar plăcea să i-o citesc copilului meu înainte de culcare.

Introducere

Am decis să citesc această carte pentru copii achiziționată de pe Vinted pentru că aveam nevoie de un repaos mental de la cărțile scrise pentru adulți. Nu am putut să o termin de citit dintr-odată deoarece povestea mă plictisea și nu intuiam că va avea un final atât de emoționant. Nu mai auzisem de titlu sau autoare înainte, dar bănuiesc că intră în categoria clasicelor pentru copii. Comparam limbajul de lemn de aici cu cel atât de poetic din Coraline, însă mesajul pe care îl transmite este unul frumos și puternic, pe care nu l-am regăsit în nicio altă poveste pentru cei mici.

Despre ce este vorba

Iepurașul Edward Tulane este mai mult decât o jucărie cu detalii din porțelan și blană de iepure adevărată. Deși nu se poate mișca sau vorbi, acesta simte intens fiecare etapă a vieții sale, după ce este pierdut de către prima sa deținătoare, fetița Abilene. Stăpânul său se tot schimbă, prin diverse circumstanțe, ceea ce ajunge să îl întristeze profund. Prin intermediul călătoriei sale, ajungem să cunoaștem poveștile triste de viață ale altor oameni și să înțelegem ce fel de persoane sunt inclusiv prin felul în care se raportează la el.

Cartea este frumos ilustrată și ne spune de fapt o poveste pe care cei mai mulți dintre noi ajung să o trăiască: ce înseamnă să te desparți de oamenii care te-au iubit și pe care i-ai iubit și să îți păstrezi speranța pentru viitor, să o poți lua din nou de la capăt. Mesajul care reiese din deznodământ transformă Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane într-o temă de profundă contemplare despre pierdere și regăsire.

Feedback emoțional

Mi s-a confirmat încă o dată faptul că ai nevoie de multă maturitate pentru a transpune într-un limbaj atât de simplu povestea din mintea ta și, de asemenea, că poveștile pentru copii sunt menite cu atât mai mult pentru adulți. Copilul nostru interior se bucură de fiecare dată când îl repunem în contact cu acest fel simplist de a privi lumea, care totuși ne dezvăluie atât de multe despre noi înșine.

Cum s-a întâmplat cu fiecare carte din călătoria mea prin lumea cărților, și aceasta m-a găsit la momentul potrivit, când, la fel precum Edward Tulane, eram pe punctul de a renunța la a-mi dori să fiu găsită. Toate detaliile poveștii se împletesc atât de frumos încât povestea lui Kate DiCamillo își merită gloria eternă. Cred că orice cititor își poate reaminti astfel în ce constă de fapt frumusețea vieții și își poate reface puterile pentru a reveni la propriul sine, după o lungă călătorie.

Concluzie

Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane este o poveste potrivită pentru toate vârstele. Această ediție de la editura Arthur nu ar trebui să lipsească din biblioteca celor mici și celor mari. În viziunea mea, astfel de mesaje trebuie transmise încă din primii ani de viață și păstrate cu sfințenie în suflet, până în anii cei din urmă.

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: