
Mi-a luat destul de mult timp să citesc această carte, de altfel foarte interesantă. Motivul este, cred eu, felul în care a fost structurată. Pasionații de psihanaliză jungiană o vor aprecia cel puțin la fel de mult ca mine!
Introducere
Interpretarea basmelor are ca temă centrală cheia de interpretare propusă de Marie-Louise von Franz, adeptă a lui Carl Gustav Jung. Prin numeroase exemple de basme cunoscute sau mai puțin cunoscute din toată lumea, autoarea ne arată la ce simboluri să fim atenți și care este semnificația lor posibilă în context. În cea mai mare parte a volumului se vorbește despre expresia animei la eroii masculini, deoarece acesta este subiectul cel mai des întâlnit în basme. Abia ultimele câteva zeci de pagini ne vorbesc despre expresia animusului în basme pentru eroine.
Mai multe detalii despre carte
Paralela este mereu realizată între perioada de apariție a basmului și tiparele inconștientului colectiv la vremea aceea, însă păstrăm tot timpul cu noi aspectele arhetipale și structurile existente încă de la începuturile lumii. Autoarea demonstrează o cultură vastă în ceea ce privește folclorul global și oferă numeroase surse bibliografice pentru interpretările sale.
Chiar dacă nu este vorba despre basme precum “Scufița Roșie” sau “Motanul Încălțat”, în carte sunt menționate dinamici dintre personaje care ne sunt cunoscute tuturor: de la existența unui copil bun și a unuia rău la competiția cu mai multe probe pentru a cuceri dragostea unei prințese. Simbolurile interpretate de von Franz depășesc aceste sfere de suprafață și se concentrează cu precădere asupra însemnătății lor pentru procesul de individuație.
Pe scurt, basmele reprezintă metafore pentru transformarea sinelui, iar cele mai multe elemente dintr-o astfel de poveste arhaică reprezintă simboluri ale Sinelui. Interpretarea basmelor este o carte doldora de informații, în special în ceea ce privește diferențele culturale dintre diferite zone ale lumii. Am înțeles că ai nevoie de cunoștințe extrem de variate pentru a putea încerca să găsești interpretarea potrivită pentru un basm.
Ce mi-a plăcut
Am rămas cu foarte multe idei revelatoare din această carte, chiar dacă lectura m-a obosit teribil. Am parcurs cu mare dificultate a doua jumătate a volumului pierzându-mă în explicații și nemaiputând urmări cu aceeași atenție cuvintele autoarei. Psihanaliza nu este ușor de înțeles, indiferent de câte ori ai citit despre conceptele sale de bază: animus, anima, umbră etc.
Cu toate acestea, mi s-a părut cel mai interesant să observ paralele dintre ceea ce par a fi doar niște povești inventate și felul în care relaționăm unii cu alții în ziua de astăzi, în special bărbații și femeile care se atrag reciproc. Am putut alătura cunoștințele dobândite celor pe care le aveam deja despre energia feminină și masculină, regăsirea și acceptarea masculinului din feminin și invers.
Mai mult decât atât, mi-a plăcut să citesc despre diferența dintre basm, legendă și mit și să înțeleg mai bine de ce basmul nu este o simplă străfulgerare a imaginației, așa cum ar fi de exemplu un roman modern. Deși cu toții participăm la conștientul și inconștientul colectiv, cei care ne-au oferit aceste basme au coborât mai adânc decât o facem în zilele noastre; poate din acest motiv am rămas concentrați asupra reinterpretării basmelor față de crearea altora noi.
Ce nu mi-a plăcut
După cum am spus, mi-ar fi plăcut ca Interpretarea basmelor să fie mai bine structurată, să aibă mai multe subcapitole în loc de interpretări ce se întind pe zeci de pagini, făcându-te să uiți care era povestea inițială. Totodată, am simțit că autoarea ne-a trecut prin mult mai multe exemple decât pot eu să duc, din dorința de a sublinia anumite tipare și similitudini dintre basme.
Chiar dacă în sine este o carte scurtă, atunci când vrei să asimilezi cu adevărat ceea ce citești, îi pot reproșa într-adevăr oboseala mentală pe care mi-a provocat-o. Cu siguranță această stare este strâns legată de faptul că nu obișnuiesc să citesc lucrări de non-ficțiune sau psihanaliză, în general, prea des. Încheierea mi s-a părut de asemenea destul de abruptă, aș fi preferat un capitol separat în care autoarea să ofere concluzii.
Concluzie
Cu siguranță mă bucur că am reușit să duc la bun sfârșit această lectură din care păstrez multe idei interesante atât despre semnificația basmelor, cât și despre cum se raportează un bărbat la anima și o femeie la animusul ei.
Poveștile reprezintă mereu o cale extraordinară prin care putem înțelege mai bine mersul lucrurilor din interiorul și din exteriorul nostru, iar basmele reușesc să simplifice lucrurile atât de tare încât este nevoie de sute de pagini pentru a le tălmăci cu adevărat înțelesul – și nici atunci nu suntem convinși că am descoperit totul.
