fbpx

Film vs. Carte: The lady in the van

Imediat ce am terminat de parcurs scurtul volum autobiografic al lui Alan Bennett, am vrut să vizionez și filmul realizat în anul 2015. Am descoperit o poveste împletită cu fantezie, făcând viața lui M. Shepherd cu atât mai spectaculoasă.

Analiză comparativă

Există discrepanțe destul de mari între carte și film; producătorii au ales să schițeze linii și mai evidente între diferite aspecte ale vieții protagonistei, cum ar fi motivul pentru care era pe fugă în furgonetă sau pasiunea ei pentru pian, despre care aflăm abia la final din carte.

După cum spune și fraza de la început sau de pe afiș, avem de-a face cu o poveste în mare parte adevărată. În film doar s-au umplut niște goluri sau anumite evenimente au fost hiperbolizate pentru a servi poveștii. Cred că singurul element care nu a apărut și în carte a fost polițistul care o șantaja pe bătrână și îi solicita bani pentru păstrarea tăcerii sale.

Rezumat al filmului

La fel precum în carte, Miss Shepherd apare într-o bună zi în cartierul în care Alan Bennett, cunoscut scenarist, abia se mutase. Aceasta este înfățișată drept o bătrână cu un stil vestimentar îndoielnic, ușor arțăgoasă și foarte atașată de furgoneta ei. În cele din urmă, ajunge să locuiască timp de 15 ani în curtea naratorului nostru, însă detaliile despre trecutul femeii ies la iveală abia în urma decesului său. Date fiind interacțiunile zilnice dintre cei doi și conviețuirea deloc ușoară, Alan Bennett se hotărăște să onoreze viața deosebită a lui M. Shepherd prin intermediul artei sale.

Ce mi-a plăcut

În film, Alan Bennett este dedublat: bărbat și scriitor. Din prima postură, acesta refuză să-i acorde mai multă importanță decât este necesar bătrânei din curtea sa, însă partea de scriitor din el îi reamintește constant de faptul că va scrie în mod sigur despre această experiență. Mi-a plăcut în mod deosebit această perspectivă: “tu trăiești, iar eu scriu” spune cel de-al doilea Bennett.

Finalul a fost unul fantasmagoric, dar foarte potrivit. Povestea se încheie într-o notă pozitivă, ceea ce nu este deloc o surpriză. Miss Shepherd a fost un personaj plin de viață, care a adus o pată de culoare în viața cunoscuților – chiar dacă nu au remarcat-o la momentul potrivit. Având în vedere faptul că în film ni se destăinuie de la bun început motivul pentru care bătrâna își caută refugiu cu furgoneta, mi-a plăcut și faptul că cercul s-a închis la final și nicio intrigă nu a rămas nerezolvată.

Concluzie

Maggie Smith a readus-o la viață pe Miss Shepherd într-un mod absolut sublim, ceea ce a făcut ecranizarea cu atât mai înduioșătoare. Majoritatea imaginilor au fost exact cum mi le imaginam, mai ales că în carte apar și câteva fotografii.

Mă încântă să descopăr povești în care sunt onorate viețile celor plecați dintre noi, iar aceasta este și concluzia la care a ajuns Alan Bennett: unul dintre motivele pentru care “doamna din furgonetă” a apărut în viața lui timp de aproximativ 20 de ani a fost imortalizarea ei ulterioară prin aducerea poveștii în fața publicului larg.

Prin urmare, The lady in the van, atât cartea, dar în mod deosebit filmul, este o creație minunată, pe care o recomand tuturor categoriilor de spectatori.

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății"). În prezent, activează drept consilier pentru dezvoltarea personală și coordonator de echipă la o agenție de SEO.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: