fbpx

Ce rol pot avea visele în autocunoaștere?

Tema viselor îmi tot apare în conștiință de câteva zile, așa că m-am gândit că ar fi de bun augur să scriu un articol despre asta. Pentru mine, visele au reprezentat elementul de legătură dintre lumea mea interioară și cea exterioară, dintre intenție și faptă, iar în cele ce urmează vei afla și de ce.

Care este rolul viselor?

Prin facultate am descoperit psihanaliza și m-a interesat destul de tare să citesc despre semnificația viselor. Nu am pătruns suficient de adânc în teoriile freudiene sau jungiene despre acest proces inconștient, dar cu siguranță să visez reprezintă unul din lucrurile care mă fascinează cel mai tare în viață.

Visele reprezintă legătura noastră cu inconștientul care, prin intermediul imaginilor, ne comunică lucruri pe care poate că le știam deja sau ne arată altele noi, cu scopul de a ne aduce noi teme de gândire în conștient. Din acest punct de vedere, oricât de criptice ar fi, sunt convinsă că toate visele au o semnificație proprie și personală.

Ce semnifică visele?

Jung vorbea despre vise care provin din inconștientul propriu sau cele de tip arhetipal, care pot proveni din inconștientul colectiv. Este destul de greu să îți dai seama ce îți aparține și ce nu în ceea ce privește conținutul inconștient, însă nu consider că trebuie să investim prea multă energie în această distincție, fiindcă mesajul este la fel de important. Fie că strămoșii noștri, oamenii necunoscuți care trăiesc acum pe Pământ, sinele nostru dintr-un univers paralel sau orice entitate similară vrea să ne transmită un mesaj, ideal ar fi să încercăm să îl descifrăm.

Dacă integrăm ideea conform căreia timpul nu există în sensul în care suntem obișnuiți să-l conceptualizăm – trecutul, prezentul și viitor ca fiind diferite, atunci astfel de mesaje inconștiente, transmise prin imagini și uneori chiar cuvinte devin cu atât mai interesante. De asemenea, dacă alegem să trăim într-o stare de pronoia, în care universul conspiră mereu în favoarea noastră, este cu atât mai plăcut să te gândești că forme de viață necunoscute ție încearcă să îți întindă o mână de ajutor prin intermediul viselor.

Pentru a reveni la subiectul acestui articol, consider că visele pot aduce un aport imens în dezvoltarea noastră atunci când ne aplecăm asupra lor. Mintea noastră conștientă este construită pentru a ne proteja de anumite mesaje, idei și stări de spirit, pe care le putem însă experimenta în spațiul oniric – atât de sigur prin faptul că îl părăsim cu rapiditate. Poate fi vorba despre incertitudini pe care le avem sau despre un răspuns clar la o întrebare care ne macină. Cu cât este mai criptat visul, cu atât mai mult înseamnă că refuzăm să primim acel mesaj în mod conștient, dar el tot încearcă să îți facă loc în mintea noastră.

Exemple personale

Pot aduce un exemplu personal la acest capitol: când mă aflam într-o relație de tip legătură karmică, visam constant șerpi; aceștia aveau diferite dimensiuni și apăreau în diverse contexte, iar de cele mai multe ori îmi inspirau frică. Șarpele este un simbol cu semnificație foarte complexă în vise și poate din același motiv l-am ales și ca reprezentant pentru logoul site-ului meu. Într-unul din visele mele reușeam cu greu să îmi extirp unul din stomac, în timp ce într-un alt vis acesta avea dimensiuni exacerbate și stătea lângă un copac mare și verde (posibil pomul cunoașterii). Un vis nu va avea niciodată sens scos din contextul vieții personale, însă aceste mesaje nu trebuie niciodată ignorate. În cazul meu, această reptilă a continuat să îmi apară în vise în contexte similare, pentru a mă ajuta să identific un tipar.

Importanța jurnalului de vise

Subliniez importanța păstrării unui jurnal de vise. Chiar dacă ești genul de persoană care rareori își amintește ce visează, formarea unui astfel de obicei s-ar putea chiar să ajute la o mai bună aducere aminte în fiecare dimineață despre noaptea anterioară. O persoană pornită pe calea autocunoașterii și dezvoltării personale ar trebui să ia în calcul toate aspectele vieții sale și să le analizeze atent, tot timpul în interiorul contextului în care apar.

Chiar dacă nu putem avea toate răspunsurile și uneori este nevoie de mai mult timp pentru decantare, simplul fapt că acordăm importanță mesajelor provenite din inconștientul nostru ne va ajuta să le transformăm ușor, ușor în gânduri conștiente și astfel să ne înstăpânim și mai tare asupra propriei vieți.

Tu ce vise semnificative îți amintești?

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății"). În prezent, activează drept consilier pentru dezvoltarea personală și coordonator de echipă la o agenție de SEO.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: