
“It’s one of the reasons I became a writer, to be able to smoke in peace.”
― Susanna Kaysen, Girl, Interrupted
Pasiunea mea pentru lectură a început în copilărie și, ulterior, s-a transformat într-o sete asiduă de a descoperi noi povești. Aici găsești recenzii literare și articole scrise de mine pe tema cărților.

Ingrid târfa | Recenzie literară
Am descoperit Ingrid târfa într-un anticariat online, precum multe alte cărți din bibliotecă. M-a atras titlul, coperta și autor român, despre care am descoperit că este un fost absolvent de filosofie, ca mine. Introducere Autorul pleacă de la premisa „de ce să nu poți scrie și despre rău, derizoriu, impostură, abjecție, adică despre căderile omului?”…
Citește în continuare
Joe Hill – Omul focului | Recenzie literară
După ce am lecturat Cutia cu fantome și Horns, eram extrem de încântată să citesc traducerea în română a ultimei cărți publicate de Joe Hill. Pe atunci, colaboram cu editura Herg Benet încă, așa că am aflat vestea cu mult timp înainte ca romanul să ajungă pe rafturile librăriilor. Introducere Am achiziționat cartea dintr-un anticariat…
Citește în continuare
Ce cărți vreau să citesc în 2023
Am început anul destul bine și cu mult entuziasm în ceea ce privește cărțile, așa că m-am gândit să fac o listă cu titlurile pe care mi-ar plăcea să le parcurg în 2023. Voi încerca pe cât posibil să le includ în lista mea de lectură din viitorul apropiat, deoarece, în spatele fiecărei alegeri există…
Citește în continuare
Furtuna de gheață – o dramă de familie sfâșietoare | Recenzie literară
Ce m-a atras la Furtuna de gheață a fost tematica sexuală și partea despre adolescenți care experimentează tot felul de lucruri tabu din descriere. Îmi dau acum seama că cel mai tare îmi place la astfel de cărți faptul că sunt incredibil de triste – în spatele rebeliunilor precoce se află mereu multă traumă familială.…
Citește în continuare
Claudia Golea – Planeta Tokyo | Recenzie literară
Planeta Tokyo este cea de-a treia carte scrisă de Claudia Golea pe care am citit-o și nu mă așteptam să mă lovească atât de tare. Caruselul emoțional prin care un astfel de volum îl trece pe cititor nu este pentru oricine. Știam despre cărțile Claudiei că sunt foarte autobiografice. În Flower-Power Tantra și French Coca-Cola…
Citește în continuare
De ce prefer cărțile scurte
Preferința mea pentru cărțile scurte s-a format în timp, în baza anumitor considerente. Odată am primit chiar un comentariu ridicol pe YouTube: „dacă tot îți plac cărțile scurte, de ce nu citești ziare mai bine?”. În acest articol, vreau să vorbesc mai pe larg despre experiența mea cu romanele care depășesc 500 de pagini. Până…
Citește în continuare
Ce cărți am citit în 2022? | Wrap-up
Anul acesta am citit doar 20 de cărți. Până la sfârșitul anului probabil numărul lor va crește doar cu una. Pentru mine, 2022 a fost un an foarte solicitant și mă bucur că am reușit să-l salvez totuși în ultimele două luni. În acest articol, voi vorbi mai pe larg despre lecturile mele. Conform Goodreads,…
Citește în continuare
Elena Ferrante – Fiica ascunsă | Film vs. carte
După ce am citit „Fiica ascunsă”, eram sigură că ecranizarea va face mai multă lumină în privința unghiului din care trebuie privită această poveste. Cu toate acestea, filmul a fost atât de fidel cărții încât am rămas în minte cu aceeași enigmă. Aspecte fundamental diferite Există câteva aspecte fundamentale care au fost schimbate în film…
Citește în continuare
Victoria Mas – Balul nebunelor | Recenzie literară
Sunt convinsă că atunci când am cumpărat cartea, am făcut-o în baza copertei și a titlului – ambele foarte atrăgătoare pentru mine. Pe parcurs ce citeam, inima mi se frângea. Lovitura fatală a fost să aflu că o bună parte din evenimentele descrise aici au avut loc și în realitate. Îndrăznesc să numesc „Balul nebunelor”…
Citește în continuare
Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți | Recenzie literară
Nu mă așteptam ca o carte scrisă pe un subiect despre care știu atât de puține să îmi placă atât de mult. Această ficțiune istorică a fost scrisă cu un talent deosebit și a evocat imagini care mi-au conturat un dor de ducă față de Turcia, sentiment pe care nu l-am mai trăit niciodată. Prima…
Citește în continuare
Cărțile nedorite din bibliotecă – ce facem cu ele?
Nu sunt sigură dacă am mai abordat acest subiect pe blog până acum, însă, de când am început să îmi formez biblioteca personală, mă ocup în mod constant de organizarea și eliberarea ei. Cărțile din imagine sunt cele de care vreau să scap în prezent, iar acest lucru mă conduce spre a oferi viziunea mea…
Citește în continuare
Bonsai de Alejandro Zambra | Recenzie literară
Zilele trecute am citit „Viața necunoscută a copacilor”, scrisă tot de Alejandro Zambra și mi-a plăcut destul de tare. Din ce am înțeles, „Bonsai” a fost publicată anterior acesteia și urmărește, în mod straniu, mai multe fire narative și totuși doar unul singur. Dacă în „Viața necunoscută a copacilor” ne-am petrecut timpul urmărind gândurile și…
Citește în continuare
Descoperire literară: Aripi de suflet de Isabela Stoicescu
După cum știți, cele mai multe cărți din biblioteca mea provin de la anticariat. „Aripi de suflet” a fost una dintre achizițiile mele recente și, curios lucru, nu am găsit-o nicăieri altundeva, nici măcar pe site-ul editurii. M-am gândit, așadar, să scriu câteva paragrafe despre acest scurt volum de poezii. Mă gândesc cu tristețe la…
Citește în continuare
Fantoma Aniei, un roman grafic de Vera Brosgol | Recenzie
Îmi doream de mult timp să citesc Fantoma Aniei deoarece am văzut multe recenzii pozitive și părea un roman grafic pe gustul meu. În urma lecturii, am constatat că nu m-am înșelat. Acest roman grafic destul de stufos ne poartă prin câteva zile importante din viața Aniei, o adolescentă de origine rusă care merge la…
Citește în continuare
Viața necunoscută a copacilor | Recenzie literară
Am achiziționat această carte pentru că părea pachetul complet: copertă superbă, publicare la o editură care îmi place, un autor contemporan care nu e american, o descriere interesantă și un titlu pe măsură. Am parcurs-o repede și cu plăcere. Titlul, „Viața necunoscută a copacilor”, provine de la poveștile pe care Julian i le spune fiicei…
Citește în continuare
De unde provin cărțile din biblioteca mea?
Ieri am început să filmez turul bibliotecii mele din anul 2022, iar acest lucru mi-a oferit ocazia de a retrăi poveștile romanelor pe care le dețin. Știu povestea exactă a fiecăruia dintre ele, în special dacă l-am citit deja și astfel mi-a venit ideea de a scrie acest articol. Mi se pare interesant să fac…
Citește în continuare
Bine ai venit în America! | Recenzie literară
Am fost cu totul luată prin surprindere de conținutul acestei cărți. Atunci când am cumpărat-o și am decis să o citesc, mă așteptam la orice altceva decât povestea izbitoare a micuței Ellen. Aflăm de pe spatele cărții că totul este povestit din perspectiva unei fetițe de 11 ani, care locuiește cu mama și fratele ei,…
Citește în continuare
You are not a stranger here – Adam Haslett | Recenzie literară
Am găsit întâmplător această carte cu povestiri scrise de autorul romanului „Gândește-te că nu mai sunt” și ambele mi-au plăcut la fel de tare. Temele principale sunt moartea și boala – fizică și mentală, aproape toate având un fundal LGBT+. În „You are not a stranger here” se regăsesc 9 povestiri scurte care vizează temele…
Citește în continuare
O lebădă sălbatică și alte povești | Recenzie literară
Primul meu contact cu Michael Cunningham nu a fost extraordinar, însă volumul său cu basme repovestite poate fi considerat destul de amuzant, trist sau înspăimântător pe alocuri. „O lebădă sălbatică și alte povești” este o colecție de 9 basme reinterpretate, plus o introducere și o încheiere proprii autorului, tot în spiritul basmelor de odinioară. În…
Citește în continuare
William Burroughs – Pederast | Recenzie
Pederast sau „Queer”, titlul original al romanului preluat și la noi la editura Pandora M, este o carte pe care îmi doream de mult timp să o citesc și care nu a fost deloc ușor de găsit în anticariat. Astăzi am terminat lectura și am rămas cu o sete profundă față de acest autor. Este…
Citește în continuare
Elena Ferrante – Fiica ascunsă, recenzie literară
Am sentimentul că, după ce voi urmări ecranizarea realizată după această carte, ideile mele asupra ei se vor clarifica. Totuși, vreau să aștern în cuvinte gândurile pe care Fiica ascunsă, cel de-al șaselea roman pe care l-am citit de la Elena Ferrante, mi le-a provocat. Leda, protagonista noastră, semănă izbitor atât cu Elena din Tetralogia…
Citește în continuare
Scândurica lui Dan Miron, o surpriză literară
Am început să citesc romanul lui Dan Miron acum câteva luni și astăzi, când l-am terminat, am recitit mai mult de jumătate. Totuși, nu îmi pot explica trecerea bruscă dintre ultimele aproximativ treizeci de pagini și restul cărții. M-am simțit de parcă am intrat în cu totul altă poveste… Scândurica mi-a plăcut de la început.…
Citește în continuare
Căzuți din cer… Un alt roman superb semnat de Ray Loriga
„La pistola de mi hermano”, titlul ecranizării realizate după acest roman, este mult mai descriptiv decât „Căzuți din cer”. Cu toate acestea, Ray Loriga m-a uns din nou pe suflet, după ce anul trecut Eroi a fost cartea mea preferată. Având în vedere că autorul este și regizor, sunt convinsă că filmul este cel puțin…
Citește în continuare
Câteva comentarii despre „Copacul” lui Fowles
În altă ordine de idei, „Copacul” este un scurt volum non-fictiv, autobiografic despre conexiunea lui John Fowles cu natura și viziunea sa asupra felului în care oamenii ar trebui să se raporteze la ea.
Citește în continuare
Sylvia Plath – Clopotul de sticlă, recenzie
Această primă interacțiune cu opera Sylviei Plath mi-a îngreunat temporar sufletul doar prin aducere-aminte. Cine ar fi crezut că o carte care începe cu descrierea unui grup de fete pasionate de modă poate conduce către un final care amintește de Girl, Interrupted? Nu știam la ce să mă aștept de la paginile Sylviei Plath și…
Citește în continuare
Povestea vieții mele – H. C. Andersen, recenzie
Mi-a plăcut extrem de mult varianta prescurtată a autobiografiei lui H. C. Andersen. Nici nu-mi închipuiam ce om simpatic și îndrăgit a fost acest cunoscut autor de basme la vremea lui. Cartea pare a fi terminată pe când autorul avea 50 de ani (anul 1855), timp în care a întreprins nenumărate călătorii și a stat…
Citește în continuare
Achiziții recente de la anticariate online
În această lună am achiziționat în total 18 cărți noi de la anticariatele printrecărți.ro și târgulcărții.ro, două din cele mai importante resurse pentru mine când vine vorba de îmbogățirea bibliotecii. Poate știți deja că eu rareori cumpăr cărți noi, din librării, ci prefer întotdeauna să am suficientă răbdare pentru a descoperi volumele pe care le…
Citește în continuare
Recenzia romanului „Barbă albastră” scris de Amelie Nothomb
Deși de o vreme am încercat să evit cărțile scrise de Amelie Nothomb din cauza slabei lor calități și superficialității stilului auctorial, m-am lăsat păcălită de această frumoasă copertă și posibilitatea că Barbă Albastră ar putea fi totuși una dintre puținele sale romane bune, alături de Antichrista și Să-ți ucizi tatăl. Nu e de mirare…
Citește în continuare
Iubire amară, debutul literar al Elenei Ferrante – recenzie
Recenzia mea vine și în urma vizionării filmului realizat în anul 1995 care se intitulează, în original, L’amore molesto. Ecranizarea este destul de fidelă narațiunii din carte, ceea ce m-a lăsat cu și mai multe dubii în privința perspectivei mele. Ce pot spune cu siguranță este că a fost o lectură anevoioasă, care mi-a luat…
Citește în continuare
Organizarea plantelor în locuință cu FAVI
În ultima perioadă am tot început să strâng mici plante decorative pentru locuință. Ba chiar am și plantat una într-un ghiveci cu design deosebit. Ce mă preocupă pentru viitor este felul în care le-aș organiza pe toate, dacă mi se va mări colecția. Aici intervine FAVI, cu standuri și suporturi pentru flori ce în mod…
Citește în continuare
Shaman King – Volume 17, recenzie
Cu ajutorul acestui volum am înțeles că versiunea de Shaman King ce se redă în prezent pe Netflix a fost ușor modificată pentru a corespunde și mai bine evenimentelor din manga. Acest lucru mă bucură nespus, întrucât și înainte observasem anumite diferențe între manga și anime, cărțile conținând anumite scene profunde și semnificative pentru poveste.…
Citește în continuare
Biblia de neon, recenzie literară
Biblia de neon a fost pentru mine o surpriză literară care a picat exact la fix în călătoria mea de cititor. De la primele cuvinte mi-am dat seama că o să fie o poveste care îmi va rămâne în minte. Simplitatea stilului acestui autor care a scris două romane în scurta sa viață (ambele publicate…
Citește în continuare
Nimfa nestatornică, recenzie
Am tot tras să termin de citit cartea vreo lună și ceva, iar asta doar pentru că e scrisă într-un stil poetic și pe alocuri amuzant. Protagonistul nostru e un bărbat în toată firea, ziarist și filosof în timpul liber, care se îndrăgostește de o copilă ignorantă cu privire la orice ține de viață. Dacă…
Citește în continuare
Eroii lui Ray Loriga sunt mai tari decât cei din benzile desenate
Va fi dificil să explic de ce încă de la primele propoziții știam deja că Eroi este cartea mea preferată din 2021. Cartea în sine e un trip, un vortex și are mai mult decât valoare literară pentru mine – deja vorbim de una dintre acele cărți cu un profund impact spiritual, metatextual care conectează…
Citește în continuare
Visătorul – o carte pentru adulți scrisă în limbaj de copii, recenzie literară
După o lungă perioadă în care am citit cărți „pentru adulți”, am zis că a venit în sfârșit vremea să deschid acest volum care mi-a atras atenția datorită autorului. În biblioteca mea se mai regăsesc cărți scrise de Ian McEwan, dar m-am încumetat totuși să încep cu Visătorul, poate tocmai pentru că se vrea a…
Citește în continuare
Povestea fetiței pierdute – volumul final al Tetralogiei Napolitane – recenzie
Semnificația acestui titlu ni se relevă abia spre sfârșitul volumului, la fel de plin de acțiune ca și celelalte. Fiind volumul final, ajungem cumva în același punct din care Elena Greco a plecat cu povestirea, însă mai multe aspecte ne sunt lămurite pe parcurs astfel încât tetralogia să fie completă. Îmi era teamă că voi…
Citește în continuare
„Accidentul” lui Mihail Sebastian sau cum să înveți să schiezi – recenzie literară
După ce am fost impresionată luna trecută de Orașul cu salcîmi, am zis că e musai să citesc cât mai repede și acest volum ceva mai consacrat al lui Mihail Sebastian. Multă lume l-a lăudat și, într-adevăr, am regăsit de la primele cuvinte același stil literar fresh, însă nu îmi place mai mult decât celălalt…
Citește în continuare
Volumul #3: Cei care pleacă și cei ce rămân, recenzie
Pentru mine a fost cel mai intens volum al seriei de până acum și am fost surprinsă de fiecare întorsătură de situație peste care am dat de-a lungul paginilor. Dacă până acum eram destul de sigură că lucrurile despre care a scris Ferrante sunt într-o măsură cât de mică reale, acum mă simt copleșită de…
Citește în continuare
De la jungla africană la cea românească: French Coca-Cola, recenzie literară
Spun doar că atât în Flower-Power Tantra, cât și în French Coca-Cola am regăsit un spirit complet, puternic, nemuritor, iar această putere mă inspiră profund. Nu e doar o poveste de viață sau o poveste despre lacunele politice ale unei anumite doctrine. Mie îmi pare că tot ce-a scris Claudia e un tot unitar, menit…
Citește în continuare
Decorațiune de bibliotecă personalizată: ghirlandă cu poze
Vă recomand și vouă să folosiți LaLaLab pentru obiecte personalizate cu fotografiile voastre și să folosiți codul PGY0STTI pentru o reducere de 5€ la prima comandă plasată pe site sau prin aplicație.
Citește în continuare
Cărți de la același autor #2: J. D. Salinger
Revin cu o mică întârziere pentru a continua seria începută în luna iulie pe blog. În acest articol vă voi povesti despre experiența mea per-totală cu J. D. Salinger, din moment ce este autorul meu preferat și i-am citit toate cărțile publicate până în prezent. Veți vedea și de ce spun asta și cum se…
Citește în continuare
Ce cărți mi-am luat de pe Antic ExLibris
Prin prisma unei recente colaborări cu Antic ExLibris, am putut să îmi aleg câteva cărți de pe site-ul lor plin de volume în engleză la prețuri foarte bine și din categorii variate. Am optat pentru trei titluri, dintre care unul se afla de ceva timp pe wishlistul meu. Mai jos vă voi vorbi câte puțin…
Citește în continuare
Orașul cu salcîmi, recenzie
Sunt indignată că Mihail Sebastian nu a primit mai multe merite nici în timpul vieții, nici post-mortem. Pentru mine, Orașul cu salcîmi este cea mai frumoasă carte scrisă de un autor român pe care am citit-o vreodată și este totodată cea care îmi deschide calea spre scriitorii francezi, preferații autorului. Ar fi prea facil să…
Citește în continuare
Povestea noului nume, recenzie
Din acest al doilea volum am înțeles și mai bine de ce îmi place așa de tare povestea Elenei Ferrante. Chiar dacă îmi erau deja cunoscute toate evenimentele din serial (ultimul episod apărut corespunde ultimei scene din carte), mi-a făcut la fel de mare plăcere să urmăresc firul narativ prin ochii Elenei și să mă…
Citește în continuare
Iubita mea, Sputnik – recenzie
Am doar o vagă idee despre ce a vrut să spună Murakami prin acest roman. E de la sine înțeles că un lucru pe care nu-l înțelegi nici măcar parțial nu-ți poate plăcea cu adevărat, iar în cazul meu, relația cu acest autor se înăcrește de la o carte la alta. Există trei personaje principale…
Citește în continuare
Prietena mea genială, recenzie
Aș fi acordat punctaj maxim acestei cărți și dacă nu vedeam mai întâi serialul? M-ar fi impresionat oare cu atât mai mult, cu cât apoi lucrurile imaginate de mine și-ar fi găsit un corespondent vizual atât de potrivit? Cert e că serialul este una dintre cele mai fidele reprezentări ale unei cărți pe care le-am…
Citește în continuare
Poșta, recenzie
Nu e deloc întâmplător faptul că, fără să știu, tocmai am citit primul roman scris de Charles Bukowski, cel care l-a condus către faima ulterioară. Abia la ultimele cuvinte am avut o perspectivă generală asupra semnificației sale și s-ar putea să-mi fi schimbat puțin concepția despre autor. Descrierea de pe spate nu m-a ajutat să-mi…
Citește în continuare
Febra stadioanelor, recenzie
Fotbal, fotbal, fotbal, numai fotbal! Așa zice într-un cântec din Viva High School Musical Mexico și acesta e și refrenul vieții lui Nick Hornby, încă din copilărie. În urma divorțului părinților săi el se îndrăgostește iremediabil de Arsenal, atunci când tatăl lui îl duce la un meci. Din acel moment, întreaga viață îi va fi…
Citește în continuare
De Profundis, recenzie
De Profundis este o scrisoare de circa cincizeci de mii de cuvinte scrisă din închisoare pentru lordul Alfred Douglas, după ce familia acestuia a reușit să-l întemnițeze pe Oscar Wilde timp de doi ani pentru „obscenitate”. Volumul se întinde de-a lungul a două sute de pagini. În prima parte este cu precădere reconstituit traseul evenimentelor…
Citește în continuare
Dulgheri, înălțați grinda acoperișului și Seymour: o prezentare, recenzie
Aceasta este ultima operă publicată în timpul vieții lui Salinger, din câte știu, și îmi place că lasă loc de o continuare. Cred că l-aș jigni pe autor dacă m-aș declara la fel de îndrăgostită de familia Glass ca el, dar oricum, pasiunea mea este mare și nu știu dacă m-aș sătura vreodată să citesc…
Citește în continuare
Sarah Winman – Tin Man, recenzie
Voi începe prin a spune că ediția pe care o dețin nu trebuia să fie niciodată în posesia mea, fiind o copie menită pentru o agenție literară din România. Nu am știut acest lucru atunci când am cumpărat-o dintr-un anticariat, însă în interior este specificat că nu este varianta finală, corectată și gata de publicare.…
Citește în continuare
C#caturi spuse de tata, recenzie
C#caturi spuse de tata e exact ce te-ai aștepta să fie – o serie de povestiri amuzante despre relația dintre Justin Halpern și tatăl său. Mulți dintre noi îl avem ca referință pe Andy Anderson în postura de tată arțăgos, cu un mod unic de exprimare, însă din această poveste este din fericire eliminat abuzul.…
Citește în continuare
Cărți de la același autor #1: Chuck Palahniuk
M-am gândit să introduc o nouă rubrică pe blog și anume postări cu autorii de la care dețin un număr mai mare de cărți și să vorbesc despre fiecare în parte. Pentru această primă postare m-am gândit să-l aleg pe Chuck Palahniuk, una dintre influențele mele majore ca scriitoare. Nu îmi lipsesc prea multe dintre…
Citește în continuare
Consider this, recenzie
Cred că am mai spus despre câteva cărți înainte că ar fi „biblia mea”, însă acest pseudo-manual de scriere din partea lui Palahniuk este într-adevăr cea mai bună carte pe acest subiect pe care am citit-o până acum. Seamănă din anumite privințe cu Despre scris a lui King – ambele conțin atât părți autobiografice, cât…
Citește în continuare
Trauma, recenzie
Trauma e o combinație între Parfumul și personajul Hannibal Lecter fără violență. O carte de 117 pagini cu capitole scurte din perspectiva unei naratoare care dorește să rămână anonimă, chiar și-n fața cititorului. O incursiune în mintea unei femei a cărei viață s-a schimbat total în urma violului la care a fost supusă – ea…
Citește în continuare
Queer. Istorii ilustrate, recenzie
Andreea Chirică și Eugen Rădescu și-au propus să facă din acest volum un manifest artistic cu scop de „awareness” social pe plaiurile românești și exact asta au reușit să facă. În volumul de față regăsim interviuri și confesiuni ale unor membrii ai comunității LGBTQ+ din România care clarifică pe unde ne situăm momentan din punct…
Citește în continuare
Criză la Moscova, recenzie
Fără să-mi dau seama am citit doi autori francezi unul după altul, observând astfel niște tipare în stilul de scriere care nu-mi sunt pe plac. Criză la Moscova e o scurtă povestire de doar 100 de pagini față de care mă găsesc într-un impas și nu știu cum să mă raportez la ea. Din introducere…
Citește în continuare
Vă amintiți de David Foenkinos?, recenzie
Detest faptul că David a reușit în cele din urmă să-mi producă simpatie față de el și povestea pe care a scris-o. Romanul este o autoficțiune, iar miza este regăsirea inspirației pierdute, din perspectiva unui autor care se simte mediocru (și nu poate fi contrazis prin argumente prea solide). Până spre ultimele pagini l-am detestat…
Citește în continuare
Tinerețe furată, recenzie
Mi-am dorit foarte mult să citesc romanul ce a stat la baza filmului Girl, interrupted (1999), pe care l-am adorat și în care m-am regăsit profund. A fost ușor dezamăgitor să descopăr că ecranizarea este net superioară cărții, din care lipsește cu desăvârșire punctul culminant. Tinerețe furată este un volum autobiografic scris de Susanna Kaysen…
Citește în continuare
Sărbătoarea continuă, recenzie
M-am bucurat de această lectură de la primele pagini până aproape de ultimele – capitolul final mi s-a părut cel mai plictisitor în comparație cu celelalte. Fiind prima carte scrisă de Hemingway pe care am citit-o, am descoperit un autor foarte talentat, cu un stil bine pus la punct, foarte clar și care reușește să…
Citește în continuare
Cum aleg ce citesc mai departe?
Pornind de la un comentariu primit recent pe YouTube, m-am gândit să scriu acest articol care ar putea servi drept inspirație altor cititori. M-am lovit adesea de întrebări legate de preferințele mele în materie de alegerea lecturilor, așa că vreau să vorbesc puțin pe această temă. În primul rând, prefer în continuare să citesc cărți…
Citește în continuare
Top 3 cărți citite până acum în 2021
După cum v-am obișnuit și pentru că am ajuns deja la jumătatea anului 2021, m-am gândit să revin cu acest mini-top al celor mai bune cărți pe care le-am citit până acum. De obicei, acestea se regăsesc și în topul final pe care-l fac la sfârșitul anului, dar cine știe ce minuni voi mai citi…
Citește în continuare
Păienjenel, recenzie
Despre acest roman se pot spune multe, însă eu vreau să mă rezum la a-l numi o capodoperă. Imediat ce am terminat lectura, am urmărit și ecranizarea făcută în 2002 de către David Cronenberg și mi s-a părut a fi o reprezentare destul de bună a ideilor lui McGrath. Cartea este însă – ca de…
Citește în continuare
Necrofilul, recenzie
Iată o carte pe gustul meu! Și, de altfel, prima pe această temă pe care am citit-o. Gabrielle Wittkop a reușit în 130 de pagini să ne poarte alături de Lucien printr-un an din viața lui ca necrofil – și a făcut-o foarte bine! Protagonistul al cărui jurnal îl citim, de fapt, este un bărbat…
Citește în continuare
Georgie Bacovia – Plumb, comentariu
În volumul publicat în colecția Biblioteca pentru toți se regăsesc toate cele cinci volume de poezie ale lui George Bacovia, iar intenția mea este să le comentez pe scurt, evidențiind preferatele mele și exprimându-mi interpretarea asupra universului bacovian în stil modest, spre deosebire de adevăratele critici literare ce pot fi găsite la sfârșitul volumului. Mă…
Citește în continuare
Femei fără bărbați, recenzie
Mă bucur că am citit această carte destul de populară, chiar dacă nu m-a impresionat prea tare. M-am reîntâlnit însă prin intermediul literaturii cu nivelul de opresiune la care sunt supuse femeile din Iran și nu numai, totul cu o nuanță desăvârșită de realism magic. După cum aflăm și din descrierea cărții, povestea are ca…
Citește în continuare
Supleantul, recenzie
Iată încă o confirmare că, necitite de ani buni și stinghere pe rafturile bibliotecii, mă așteptau de fapt cărțile ce se vor număra printre cele mai bune pe care le-am citit. Nu știu cât e ficțiune și cât e realitate din Supleantul, dar un singur lucru e clar: Petru Popescu este unul dintre autorii noștri…
Citește în continuare
Isus din întuneric, recenzie
Mi-a luat vreo două săptămâni să termin de citit cartea (512 pagini) și încă vreo 2 zile să o recitesc și să încerc să o tălmăcesc pe câteva foi A4. Radu Găvan rămâne în continuare singurul autor pentru care simt nevoia să fac acest efort, la fel cum a fost și-n cazul romanul său anterior,…
Citește în continuare
Flower-Power Tantra, recenzie
Claudia Golea a fost o adevărată revelație literară (și nu numai!) pentru mine, iar cartea ei atât de spirituală și de vie a picat fix la țanc în viața mea. Mai aveam de ceva timp în bibliotecă „French Coca Cola”, dar nu știam care-i treaba cu ea. Acum mi-am comadat și „Vară în Siam”, singura…
Citește în continuare
111 cele mai frumoase poezii – BACOVIA, recenzie
Mi-am dorit de mult timp să citesc această ediție cu poeziile lui Bacovia. De altfel, se și găsesc greu ediții reeditate după cărțile sale, însă lectura de față m-a făcut să mă încumet și mai tare să le găsesc. Singura mea „nemulțumire” cu volumul acesta este de fapt o realizare personală și, anume, cât de…
Citește în continuare
Cele mai vechi cărți necitite din bibliotecă (II)
Cred că avem cu toții cărți care zac în bibliotecă, necitite de ani de zile. Din diverse motive, le-am lăsat uitate pe rafturi. În cazul meu, preocupându-mă constant de „curățarea” bibliotecii de volume inutile, pe care știu că nu le voi citi, e un mic fenomen faptul că anumite titluri au supraviețuit atât de mult…
Citește în continuare
Unisex, recenzie
E drept că după primele câteva zeci de pagini am avut mari prejudecăți față de această carte, chiar și înainte să o deschid aveam o teamă bazată pe câteva alte experiențe anterioare cu romanele lui Nothomb, însă acesta a reușit să mă surprindă plăcut. Protagonistele sunt o mamă (Dominique) și o fiică (Epicene) ce locuiesc…
Citește în continuare
De veghe în lanul de secară, recenzie
Am recitit acest roman după șase ani și sunt la fel de fascinată de opera lui Salinger, dacă nu chiar mai mult acum. Inițial citisem versiunea în engleză, iar în minte îmi rămăseseră doar câteva idei de bază, dar acum simt că am absorbit cu adevărat în mine cartea și aș putea s-o recitesc la…
Citește în continuare
Vă place Brahms?, recenzie
Aceasta este cea de-a treia carte pe care o citesc de la Francoise Sagan, scriitoare care mă fascinează mai degrabă cu subiectele pe care le abordează decât felul în care scrie sau poveștile pe care le creează. Nu regret totuși că am citit acest micro-roman destul de celebru, a cărui ecranizare am de gând să…
Citește în continuare
Achiziții noi de la Anticariat-Ursu
Pentru cei care n-au apucat încă să-mi vizioneze ultimul clip postat pe YouTube, vreau să vă anunț că am descoperit un nou anticariat online preferat. Site-ul se numește anticariat-ursu.ro, iar cărțile din imagine sunt doar câteva dintre cele pe care le căutam de mult timp și le-am găsit aici. Cred că știți deja că editura…
Citește în continuare
Cele mai vechi cărți necitite din bibliotecă
Cred că avem cu toții cărți care zac în bibliotecă, necitite de ani de zile. Din diverse motive, le-am lăsat uitate pe rafturi. În cazul meu, preocupându-mă constant de „curățarea” bibliotecii de volume inutile, pe care știu că nu le voi citi, e un mic fenomen faptul că anumite titluri au supraviețuit atât de mult…
Citește în continuare
Toxic, recenzie
Toxic este o lectură de 30 de minute, care nu cred că se vrea a fi o mare operă în sine, ci auxiliară celorlalte lucrări ale lui Sagan; un jurnal ilustrat din care parcă reies efectele Palfium-ului în sine. Paginile nici măcar nu sunt numerotate în acest scurt volum, iar ilustrațiile alb-negru întregesc tabloul dezolant…
Citește în continuare
Jurnal, recenzie
Am citit suficiente romane semnate Palahniuk până acum pentru a putea declara că Jurnal este cel mai bun. M-am convins încă o dată de geniul artistic al scriitorului meu preferat și mă îndoiesc că vreun altul l-ar putea depăși în măiestrie, în viziunea mea. Eram deja convinsă că Palahniuk este un povestitor extraordinar, însă Jurnal…
Citește în continuare
Cine ne influențează să citim?
Am văzut multe postări pe tema „dacă îți dorești copii care citesc, trebuie să te aibă ca exemplu”, în special sub forma răutăcioasă, ca o critică asupra mamelor, în general, care nu au lectura ca hobby. Vreau să argumentez împotriva afirmațiilor de genul pornind de la un exemplu personal și propria mea experiență cu cititul.…
Citește în continuare
Perspective, recenzie
Sincer, pentru mine, acest roman a fost un exemplu de „așa nu”. La început m-au atras foarte mult coperta, descrierea și faptul că autoarea a debutat la vârsta de 15 ani, însă așteptările mele au fost cu totul înșelate de conținut. Nu știu dacă e o carte bună sau proastă din punct de vedere obiectiv…
Citește în continuare
Ușa de dincolo de viață, recenzie
Al doilea volum din seria Percepții… vine cu și mai multe răsturnări de situație. Va putea Molly să ducă vreodată o viață cu adevărat liniștită, fără să simtă povara întregului univers pe proprii umeri? Din păcate și din fericire, totodată, vă anunț de la început că asta vom afla în volumele următoare. Totul începe simplu…
Citește în continuare
Cum dau rating cărților?
Nu-mi amintesc dacă am mai vorbit pe această temă înainte, însă acum simt că am găsit un răspuns definitiv. M-am confruntat de câteva ori cu întrebarea „de ce ai dat x steluțe cărții y?”, neavând un răspuns prea clar în minte. În urma unui altor articol scris recent pe blog, am avut mica revelație a…
Citește în continuare
Fiica, recenzie
Am citit această carte cu sufletul la gură și nu pot spune că m-a dezamăgit finalul. Este o poveste despre efectele abuzului sexual suferite precoce de o copilă pe nume Maria și consecințele suportate de mama ei, care a continuat să atragă în viața lor bărbați abuzivi. Scenele din scurtul roman se împart în două:…
Citește în continuare
Cei care iubesc urăsc, recenzie
Am achiziționat această carticică de 140 de pagini din curiozitate pentru titlu și autori, despre care am înțeles că s-au bucurat de ceva faimă în Argentina. Deși naratorul mi s-a părut foarte simpatic, povestea în sine nu cred că ar da pe cineva pe spate. Cu toate acestea, romanul fiind publicat inițial în 1946, cred…
Citește în continuare
Melmoth, recenzie – E ușor să mori pentru păcatele tale, provocarea e să trăiești cu ele
De mult n-am mai citit o carte scrisă într-un ritm atât de lent, plictisitor. Cu tot cu lipsa mea de răbdare și preferința pentru romanele fast-paced, nu pot spune că Melmoth e o carte proastă. Pot spune însă că nu aș reciti-o nici dacă Martora în persoană ar sta amenințătoare în fața mea. Este o…
Citește în continuare
Mit dezmințit #9: cărțile nu trebuie să ofere cunoaștere
Acum mai mult timp am intrat „în bucluc” legat de o recenzie, unde mă exprimasem că nu am aflat nimic nou din cartea respectivă. Deși recunosc că nici exprimarea mea nu a fost cea mai clară, mesajul pe care am dorit să-l transmit rămâne încă în picioare. Persoana care s-a simțit atacată de afirmația mea…
Citește în continuare
Percepții inconștiente, recenzie
Mi-a luat mult prea mult timp să mă apuc de citit una dintre cărțile Iuliei Ioniță, având o prietenie ce ne leagă deja de 7 ani. Presupun că aveam o percepție inconștientă cum că primul volum al seriei ei mă va devasta emoțional complet. Personajul principal este Molly Harpens, un nume ușor de reținut și…
Citește în continuare
Violet bent backwards over the grass, recenzie
Am citit cu mare încântare primul volum de poezii al Lanei, dar mi-a fost de ajutor și audiobook-ul audiat pe Scribd. În audiobook, Lana recită doar 13 dintre poemele din volum, cu versuri ușor modificate, pe fundale muzicale potrivite cu stările sufletești pe care ea a vrut să le transmită. În volum sunt în total…
Citește în continuare
Bright lights, big city, recenzie
O carte despre valori – personale și americane. O poveste ce i-ar putea aparține cu ușurință oricărui mic intelectual din New York City. Un roman ecranizat în 1988 având scenariul scris de autor. Abia aștept să urmăresc și filmul, fiindcă această senzație „cinematică” nu te părăsește pe tot parcursul lecturii. Este, cred, primul roman scris…
Citește în continuare
Moartea lui Bunny Munro, recenzie
Nu-mi amintesc să mai fi fost vreodată atât de dezamăgită de o carte. Mi s-a părut că cititorului i se cere să-i fie milă de un bărbat prezentat ca fiind ultima scursură a societății, un bărbat care este, desigur, alb și de vârstă mijlocie. Singurul lucru care m-a făcut să-i dedic acestei cărți cinci zile…
Citește în continuare
În numele Tatălui (și al Fiului), recenzie
Tema paternității este puternic abordată în acest scurt volum de memorii, deopotrivă ale autorului, cât și ale tatălui său din perioada războiului. Mi-a amintit de „Dead Dad” a lui Louie Andreson, cu care împărtășește câteva elemente comune. Stilul de scriere a fost suficient de clar, însă trecerile de la perspectiva tatălui la cea a fiului…
Citește în continuare
Torcătoarea de vise, recenzie
Am început cu această carte scrisă de Patti Smith știind că e doar un mic intro în universul artistic creat de ea. Cu toate acestea, am rămas confuză și „pe dinafară” pe aproape întreg parcursul lecturii care mi-a luat, deloc surprinzător, doar o zi. Am înțeles că micro-romanul sub formă de poem în proză se…
Citește în continuare
Geniul și zeița, recenzie
Acesta este primul roman scris de Huxley pe care l-am citit și recunosc că sunt puțin dezamăgită. De la bun început, stilul de scriere mi-a adus puțin aminte de Fowles (Mantisa), cât și poate de alți autori neidentificați încă. Cert e că nu mi s-a părut vreo revelație în ceea ce privește originalitatea și cu…
Citește în continuare
Apa neagră, recenzie
Pentru mine este cea de-a doua carte citită de la Joyce Carol Oates și mi-a plăcut chiar mai mult decât prima (Violul). Îmi plac poveștile despre viață, dar și mai mult îmi plac poveștile despre moarte, iar aceasta este una scrisă într-un stil briliant. Personajul principal este Kelly, o tânără de douăzeci și șase de…
Citește în continuare
9 povestiri, recenzie
Încă o dată mi-a fost confirmat faptul că Salinger este unul dintre autorii mei preferați și unul dintre cei mai geniali pe care i-am citit vreodată. Am aflat pe parcurs cât de strâns legate sunt povestirile lui de viața sa personală, așa că am citit în paralel vreo o sută de pagini din biografia scrisă…
Citește în continuare
The tobacconist, recenzie
Titlul cărții ar putea fi tradus drept „Tutungiul”, iar cumva asta explică o mare parte din subiectul tratat de Seethaler. Povestea a fost simpatică, însă lectura mi-a luat mult mai mult timp decât ar fi meritat o astfel de carte, după gustul meu. În ultimii ani am tot evitat cărțile despre holocaust sau războaie fiindcă…
Citește în continuare
Paradisurile artificiale, recenzie
„Cei care caută paradisul își construiesc infernul” ne spune Charles Baudelaire la sfârșit, ca o concluzie a acestui volum în care a încercat să ne arate efectele consumului de opiu. Cea mai mare parte a cărții este un comentariu la „Confesiunile unui opioman englez” scrisă de Thomas de Quincey, însă mai există și câteva alte…
Citește în continuare
Acolo unde cântă racii, recenzie
Deși mi-a luat mai mult de două săptămâni să citesc această carte și uneori parcursul mi s-a părut a fi anevoios, nu regret nicio secundă că am dus la bun sfârșit lectura. Acolo unde cântă racii este unul dintre romanele care demonstrează că merită să aloci mai mult timp unul volum gros, căci farmecul nu…
Citește în continuare
Fight Club, recenzie
Mi-am dorit așa de mult să ofer un rating maxim acestei cărți și eram sigură că o să fac asta până să citesc ultimele pagini, care mi-au distrus cumva iluzia perspectivei pe care mi-o creasem asupra personajelor, provocându-mi confuzie. Avem trei personaje principale: naratorul, Tyler și Marla, să zicem. Naratorul e un bărbat american nemulțumit…
Citește în continuare
Same Energy Books #1: adolescenta rebelă
Pentru că mereu simt nevoia să compar între ele cărțile pe care le citesc și să dau anumite trimiteri și referințe în recenziile pe care le scriu, m-am gândit să vin cu această rubrică unde să prezint cărți cu „energii” asemănătoare. Nu sunt similare neapărat ca temă sau nu doar asta, ci au suficient de…
Citește în continuareÎncarc…
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
Abonează-te
Înregistrează-te pentru a primi știri săptămânal, ultimele articole și conținut exclusiv. Vei primi un email în fiecare zi de marți!