
În anul 2016 scriam despre colecțiile mele preferate de la editurile românești. Șapte ani mai târziu, gusturile mele s-au mai schimbat, așa că îmi doresc să fac un overview asupra situației curente din biblioteca mea.
De ce mă interesează colecțiile?
În biblioteca mea, cărțile sunt așezate pe colecții. Momentan, primul corp este înțesat doar cu volume în format hardcover, iar restul conțin cărți de la edituri precum Humanitas, Nemira, Art, Trei, Pandora M și, nu în ultimul rând, Polirom. Pentru mine, cărțile trebuie să aibă un aspect plăcut și nu văd de ce nu am putea avea acest lucru cu tehnologia din secolul XXI.
Îmi place să le privesc și mă simt mult mai îmbiată să prioritizez o lectură atunci când felul în care arată îmi surâde de asemenea. Nu de puține ori am dat mai departe cărți pe care le citisem și îmi plăcuseră doar pentru a achiziționa o variantă mai plăcută din punct de vedere estetic. Apreciez întotdeauna când o editură alege să păstreze un anumit format de la care nu se abate în colecțiile conceptualizate.
Criteriile pentru favoritele pe care le voi menționa în această postare sunt următoarele: culorile alese pentru coperți, felul în care se aliniază titlul și numele autorului pe cotor, formatul propriu-zis al cărții, fontul ales pentru conținut și, desigur, tipul de cărți apărute în colecție. Sunt o mare fană a regulilor și a consecvenței în orice, așa că, dacă se întreba cineva, din astfel de motive aleg să cumpăr anumite cărți în detrimentul altora.
Colecția Babel de la Nemira
Cu siguranță colecția Babel rămâne una dintre favoritele mele datorită formatului cărților, designului coperților și fontului textului din interior. Am observat că, în ceea ce privește aspectul, lucrurile s-au mai schimbat în ultimii ani, iar imaginile în nuanțe pastelate cu titluri afișate minimalist au devenit de domeniul trecutului. Colecția Babel este una cu o lungă istorie, însă nici formatul de buzunar dinainte nu îmi era pe plac. Îmi rămâne doar să parcurg și să colecționez în continuare cărțile precum cele aflate deja în biblioteca mea, precum Melmoth sau Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți – două coperte pe care le ador pur și simplu.
Colecția Cărți Cult de la Editura Art
Printre cele mai aspectuoase cărți din biblioteca mea se numără cele în ediție hardcover din această colecție de la Art. Astfel au fost publicați autori ale căror cărți au devenit clasice-moderne și au fost poate chiar controversate de-a lungul timpului. Chiar în prezent citesc Fahrenheit 451 de Ray Bradbury, care are un design absolut superb și un conținut pe măsură. Îmi place totul la romanele din această colecție, accentul fiind pus pe calitate. Apreciez, de asemenea, faptul că fontul este suficient de mare și pot citi paragrafele cu ușurință, spre deosebire de cărțile din colecția Top 10+ de la Polirom, de exemplu.
Colecția Psihogenealogia de la Editura Philobia
Titlurile cărților din această colecție m-au atras de la bun început, alături de aspectul lor minimalist și simetric. Mă interesează în mod deosebit partea de constelații familiale, pentru care am dobândit un interes crescut după ce am participat la prima mea astfel de sesiune recent. Întrucât reprezintă achiziții recente, nu am apucat încă să parcurg niciuna dintre aceste cărți, însă îmi place faptul că numărul de pagini este redus și par a fi lecturi ușor de digerat.
Colecția Biblioteca Polirom de la Polirom
Mă miră faptul că în postarea mea anterioară nu am menționat această colecție întrucât a rămas favorita mea din toate timpurile, iar titlurile doar continuă să se adune în biblioteca mea. Un întreg corp de bibliotecă pe cinci polițe nu este suficient pentru a susține toate cărțile pe care eu le dețin de la Polirom, însă aceasta este altă discuție.
Colecția Biblioteca Polirom în format mare a fost într-o competiție imaginară cu Raftul Denisei de la Humanitas – mereu am considerat că cele două se aseamănă foarte mult în ceea ce privește genul de romane publicate, dar și designul consecvent al coperților. Cu toate acestea, în colecția din imagine am identificat mai multe cărți pe gustul meu, cum ar fi Fight Club sau Apocalipsa.
Colecția Narator de la Editura Publica
Nu mi-e clar dacă Narator este într-adevăr o colecție sau un imprint al editurii Publica, însă cert este că am început să colecționez aceste cărți după ce am citit C#caturi spuse de tata. În general sunt o fană a povestirilor reale, cel mai mult îmi place să trăiesc temporar în viețile altora și să mă las astfel inspirată. În această serie de cărți se găsesc de toate: criminologie, autobiografii și povești uimitoare din mai multe domenii.
Sper ca în timp să reușesc să parcurg mai multe dintre ele, chiar dacă unele au dimensiuni ușor înfricoșătoare și știți cum mă simt despre cărțile de mari dimensiuni.