
Scriam în “Gândurile unui scriitor la ananghie” că am nevoie de un ritual care să mă ajute să ating o nouă treaptă în dezvoltarea mea. Nu în mod întâmplător, chiar în următoarea zi mi-a venit o idee pentru un proiect literar, iar la scurt timp după am participat la prima mea sesiune de constelații familiale și lucrurile continuă să se lege. Din acest motiv, vreau să vorbesc despre importanța ritualurilor de trecere în evoluția noastră.
Cum arată un ritual?
Când auzi cuvântul “ritual”, printre primele lucruri care îți apar în minte sunt cele practicate de vrăjitoarele din filme sau, în orice caz, îl asociezi în vreun fel cu păgânismul. Nu suntem obișnuiți să ne gândim că până și un gest aparent banal însoțit de anumite gânduri și intenții poate reprezenta un ritual, în funcție de context. Eu am descoperit ritualurile de trecere abia când am participat la ultima tabără a cursului de formare în psihoterapie integrativă, iar de atunci am realizat cât de importante sunt.
Un ritual poate lua forma unei scrisori pe care o scrii, după care o arzi. Poate fi vorba despre un ritual de purificare, în care arzi salvie și asculți o mantra pe fundal; o imagerie dirijată sau pur și simplu o călătorie mentală pe care o faci singur, conectându-te cu sinele și corpul tău.
Ne putem inventa propriile ritualuri de transformare, prin care inaugurăm un nou pas în evoluția noastră. După ce mi-am petrecut o lungă perioadă lucrându-mi partea cognitivă, mi-am dat seama că munca somatică și spirituală este următorul pas firesc în devenirea mea, așa că astfel de practici mi-au devenit indispensabile.
Care sunt pașii unui ritual?
Înainte de a începe orice ritual, este nevoie să îți clarifici intențiile. Ce parte a vieții tale dorești să se schimbe? Cum îți dorești să arate viața ta în urma acestei schimbări? Este important să vizualizezi totul cu claritate în minte și, eventual, să îți notezi aceste intenții. Atunci când ne folosim mâinile pentru a scrie, ne ajutăm creierul să conștientizeze mult mai bine ce ne dorim.
Aceste reguli se aplică oricărui proces transformator, desigur – printre care și psihoterapia. Nu poți ajunge undeva dacă nu știi încotro te îndrepți. Pe de altă parte, magia ritualurilor constă mai degrabă în mișcările sufletești pe care le facem, după ce am descoperit claritatea cognitivă de care aveam nevoie. Imaginația noastră și contactul cu cine suntem de fapt reprezintă cea mai mare putere pe care o avem, dar și calea spre a obține toate lucrurile la care visăm.
Prin urmare, un ritual îți cere să fii deschis, să primești și să transmiți vibrațiile tale către univers. În funcție de scopul ritualului, este util să îți folosești corpul – să dansezi, să faci anumite mișcări. De exemplu, dansul ar fi un mijloc foarte bun pentru alinierea cu energia feminină, deoarece contactul cu corpul reprezintă o parte importantă a acestui demers. Orice gest cu semnificație pentru tine poate reprezenta metafora perfectă pentru ritualul pe care ți l-ai propus: să stingi puternic o lumânare, să îți tai părul etc. Orice simți că se potrivește, este potrivit.
Ce se întâmplă în urma unui ritual?
Fie că iei parte la un ritual într-un grup, te lași ghidat de un specialist în domeniu sau pur și simplu îl realizezi prin intermediul unei meditații acasă, cel mai important lucru este să trăiești acel moment fără să te gândești la rezultate. Acestea vor apărea în timp pentru că mintea noastră are nevoie să proceseze toate informațiile pe care i le-am oferit.
Desigur, nimic nu se schimbă vreodată fără ca noi să acționăm în acest sens, însă alinierea cu propriile dorințe reprezintă mereu primul pas, cel care face schimbările practice mult mai ușoare. De ce? Pentru că noul nostru fel de a fi va deveni extrem de natural. Este de parcă ai devenit deja acel nou sine pe care ți-l doreai, iar în asta constă magia ritualurilor.
Pot trece săptămâni sau chiar luni până ce vei sesiza transformarea prin care ai trecut, nu doar datorită ritualului, ci întregii munci pe care ai depus-o. Pentru mine, în acest punct al evoluției mele, ritualurile vin la sfârșitul unor perioade de concentrare intensă asupra următorilor pași din viața mea, vin ca o concluzie sau ca evenimentul de care am nevoie pentru a putea să mă transform cu adevărat – sunt precum pragul unei biserici, după care pășești într-o altă realitate. Ritualurile spun: “s-a întâmplat deja” și pot fi extrem de intense.
Concluzie
Ce îmi doresc pentru viitor este să pot ghida la rândul meu oamenii în propriul lor ritual de transformare, la fel cum acestea au fost conceptualizate pentru mine de mentorii mei. Continui să învăț și să experimentez și mă bucur de fiecare dată când mai pot pune în afara mea un element din interior, pentru a lăsa în urmă tot ce nu îmi servește.
Dacă simți că ai făcut tot ce se putea pentru a obține schimbarea pe care ți-o dorești în viață, fie că te afli într-un blocaj emoțional sau vrei să te desprinzi dintr-o relație, un ritual ar putea fi exact ceea ce îți lipsește. Inspiră-te de pe internet, imaginează-ți ce ar putea funcționa pentru tine sau întreabă un expert în domeniu. Eu aș fi mai mult decât încântată să îți ofer idei care să îți fie de folos!