
Zilele trecute, pe 16 și 17 iunie, am participat la prima sesiune de constelații familiale și sistemice la Cuibul de Mijloc din Brașov. Alături de Irina Calomir (psiholog/psihoterapeut/constelator) și restul participanților, am avut parte de o primă întâlnire extraordinară cu această metodă de lucru spiritual.
Ce sunt constelațiile
Știam foarte puține lucruri despre constelații, iar acestea auzite de la colegii mei de la ARPI, unde mi-am realizat cursul de formare de bază în psihoterapie integrativă; ei mi-au menționat despre cartea lui Bert Hellinger, Constelațiile familiale, care nu se află încă în posesia mea. Rămăsesem cu impresia că este vorba despre un fel de channeling, similar cu psihodrama, care îl ajută pe client să își vadă anumite probleme dintr-o altă perspectivă.
Pe scurt, știam despre constelații că reprezintă o tehnică de lucru în grup, unde există mai mulți participanți care joacă roluri importante (persoane sau concepte) din viața unui client, care vine cu o problemă anume înspre constelator. Nu am fost foarte departe de realitate, însă cele două zile în care am lucrat șapte constelații distincte mi-au arătat că această definiție este mult prea simplă pentru a cuprinde un proces atât de transformator.
Care este scopul constelațiilor
Irina Calomir ne-a expus la început cele trei reguli aflate la baza acestei metode de lucru. Ne-a spus că universul își dorește întotdeauna ca totul să fie în echilibru, să existe dreptate, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie ca următoarele condiții să fie îndeplinite: într-o relație trebuie să existe echilibru, fiecare om are dreptul de a aparține la sistem (familie), iar ordinea din familie trebuie respectată.
În baza acestor concepte se mișcă lucrurile într-o familie, iar astfel pot apărea conflictele noastre interioare. Cu alte cuvinte, atunci când există dezechilibre sau blocaje în familia noastră de origine, consecințele vor fi trăite de către urmași în diferite feluri. Constelațiile pot veni în ajutorul înlăturării acestor blocaje, aducând eliberare și vindecare. În percepția mea, această metodă îmbină elemente din psihoterapie și ritualuri sacre, devenind astfel o foarte puternică formă de manifestare.
Cui se adresează constelațiile
Aș spune că este nevoie să îți fi început deja demersul în lucrul cu sinele prin intermediul terapiei individuale sau măcar al cărților de dezvoltare personală și a altor workshopuri tematice înainte de a participa la o astfel de sesiune de constelații, dar este posibil să funcționeze și invers: constelațiile să reprezinte un început de drum foarte puternic înspre descoperirea, acceptarea și vindecarea sinelui tău.
Ce mi s-a părut mie extraordinar de interesant a fost faptul că nu trebuie să ai nicio capacitate actoricească sau artistică în general pentru a putea fi reprezentant într-o constelație. Este suficient să fii o persoană deschisă și aflată în contact cu propriile emoții și senzații fizice pentru ca rolul tău să fie “jucat” corespunzător. Deoarece eu nu am fost decât participant la această primă sesiune, pot doar să-mi imaginez cât de vindecător poate fi pentru un client, cel care a adus situația inițială în scenă, să își vadă astfel povestea vieții desfășurându-se.
Prin urmare, dacă te consideri o persoană spirituală și simți fie că vrei să găsești răspunsuri la întrebările tale pe cale energetică, fie că vrei să te lași pur și simplu pătruns de energiile celorlalți (proces aproape la fel de vindecător), aș spune că ai tot ce ai nevoie pentru a participa la o sesiune de constelații familiale și sistemice.
Ce mi-a plăcut mie la constelații
Nu m-aș fi așteptat să pot fi străbătută cu atâta ușurință de emoții străine, pe care le-am primit totuși în mine și le-am lăsat să își îndeplinească rolul. A fost fascinant să observ în mod indirect percepția celor din jur asupra mea, când am fost aleasă pentru a reprezenta diferite roluri. Cel mai frumos lucru la constelații este că, indiferent de rolul ce ți se atribuie, procesul care are loc este oricum vindecător și transformator, tocmai pentru că nu există lucruri întâmplătoare.
Am plecat după această sesiune cu multe insighturi și teme de gândire, dar, mai mult decât orice, cu fascinația față de mișcările sufletești ce au avut loc în mine. Nu mi-aș fi imaginat că pot fi un medium pentru o altă entitate sau pur și simplu un element conținător pentru părți din alte persoane, din alte vieți. Prin constelații am înțeles încă o dată cât de intercontectați suntem și cât de incredibil este faptul de a fi în viață și a te afla în conexiune cu tot ce te înconjoară.
Ce vreau să se întâmple mai departe
Cu siguranță data viitoare când voi participa la o astfel de sesiune îmi doresc să lucrez și propria mea constelație. Inițial, mi se părea că procesul seamănă cu o terapie în mijloc, precum cele din taberele de la cursul de formare, însă magia începe abia când personajele sunt puse în scenă.
Am aflat că serialul Another Self de pe Netflix are la bază constelațiile, așa că îl voi urmări cu prima ocazie. De asemenea, am de gând să parcurg cartea lui Hellinger și altele din domeniu și să mă documentez prin orice mijloace apar la îndemână despre această minunată tehnică.
Concluzie
Pentru mine, constelațiile vin perfect în completarea muncii pentru dezvoltarea personală pe care am realizat-o pe căi raționale până în prezent. Munca energetică este exact ce aveam nevoie în această etapă a vieții mele, când lucrurile încep să se așeze de la sine și am nevoie doar de curățarea reminiscențelor rămase.
Mi-am dorit neapărat să împărtășesc această experiență cu voi și să vă încurajez să participați la prima sesiune de constelații care vă apare în câmpul energetic. Fie că este vorba despre întâlnirile cu Irina, care au de obicei loc în București, fie că este vorba despre alt constelator, sunt convinsă că experiența va fi la fel de magică, iar universul vă va îndrepta pașii înspre direcția potrivită!