fbpx

Ce cărți vreau să citesc în 2023

Am început anul destul bine și cu mult entuziasm în ceea ce privește cărțile, așa că m-am gândit să fac o listă cu titlurile pe care mi-ar plăcea să le parcurg în 2023. Voi încerca pe cât posibil să le includ în lista mea de lectură din viitorul apropiat, deoarece, în spatele fiecărei alegeri există o motivație despre care voi vorbi în continuare.

  1. Cărți care există de mult timp în bibliotecă
  2. Achiziții recente
  3. Autori români
  4. Cărțile autorilor mei preferați
  5. Romane scrise de clasici moderni
  6. Cărți despre care sunt pur și simplu curioasă
  7. Alegerea publicului

Cărți care există de mult timp în bibliotecă

Multe dintre ele sunt cărți care se află în biblioteca mea de mai mulți ani, cum ar fi: Mizeria, cărțile scrise de Nabokov, Travesti sau Împăratul muștelor. De la marele autor rus nu am citit decât Lolita, însă știu că a publicat mult mai multe cărți și sunt curioasă în privința celor două pe care le dețin. Pe Cărtărescu nu l-am citit încă – deloc, nici măcar un text scurt. Să fie 2023 anul în care se întâmplă în sfârșit acest lucru? Cât despre Mizeria sau Împăratul muștelor, sunt cărți despre care sunt destul de sigură că îmi vor plăcea, așa că nu am amânat aceste lecturi fără vreun motiv întemeiat.

Achiziții recente

Pe de altă parte, în această listă se regăsesc și titluri achiziționate foarte recent cum ar fi O viață măruntă, Istoria secretă sau Micuțele doamne. Primele două romane sunt foarte lungi, însă mi-am dat seama că dacă le citesc în paralel cu romane mai scurte, voi reuși să le duc la bun sfârșit în cele din urmă. Tot în această categorie intră și Ingrid târfa, carte scrisă de un autor român al cărui nume este identic cu al unei persoane pe care am cunoscut-o – însă am realizat acest lucru abia când am primit coletul. Sper să mai descopăr cărți scrise de autori români care să îmi placă și anul acesta.

Autori români

Din același motiv, am adăugat pe lista mea și o carte primită de la editura Dezarticulat, Tehnologia expunerii universale, care mi-ar putea fi de asemenea pe plac, după ce mi-am aruncat puțin ochii prin ea. În 2023, mi-am propus să mai citesc cel puțin încă o carte scrisă de Claudia Golea – am încercat să păstrez un ritm cât mai lent în parcurgerea cărților sale deoarece este o autoare genială și, după aceea, nu voi mai avea ce să citesc.

Cărțile autorilor mei preferați

Pe listă se regăsesc și alți câțiva autori pe care îi consider favoriții mei – de exemplu, Chuck Palahniuk. Mai există câteva cărți în biblioteca mea scrise de el pe care nu le-am citit încă, printre care se numără Supraviețuitor, Beautiful You și Cântec de leagăn. Voi fi mulțumită la sfârșitul anului dacă voi fi citit măcar una dintre acestea, pentru ca domnul Palahniuk să își păstreze locul de vârf în topul meu. De asemenea, cărțile Elenei Ferrante se află printre cele pe care le parcurg cel mai repede, însă în 2023 îmi doresc neapărat să parcurg volumul ei non-fictiv.

Întrucât Biblia de neon a fost cartea mea favorită în anul 2022, îmi doresc să citesc și celălalt roman care l-a consacrat post-mortem pe John Kennedy Toole. Jurnale intime este o altă carte pe care am ignorat-o suficient de mult timp, după ce se aflase pe wishlistul meu de câțiva ani. Chiar dacă nu i-am parcurs toate poeziile, pot spune că Baudelaire este poetul meu preferat, iar volumul Paradisurile artificiale m-a făcut cu atât mai interesată de viața sa personală. Poate aici ar fi trebuit să includ și cel puțin o carte scrisă de Anais Nin, din aceleași considerente de “fost autor favorit”.

Romane scrise de clasici moderni

Deși dețin numeroase romane semnate de Virgina Woolf în bibliotecă, nu am citit niciunul dintre ele până în prezent și mi-ar plăcea să încep cu Doamna Dalloway. Mic dejun la Tiffany și Micuțele doamne fac parte, cred, din aceeași categorie. Sunt cărți foarte cunoscute, care au fost ecranizate și s-au bucurat de mult succes. Cred că și Foamea se încadrează aici, iar în dreptul său se află numărul 2 pentru că este vorba despre o recitire. Am reușit cu greu să fac rost de ediția din colecția Raftul Denisei și îmi doresc de ceva vreme să reanalizez această poveste deosebită.

Cărți despre care sunt pur și simplu curioasă

Coaja de nucă scrisă de Ian McEwan este o achiziție destul de recentă, care și-a făcut loc în biblioteca mea datorită recenziilor pozitive pe care le-am văzut. Dețin numeroase alte volume scrise de acest autor și aș vrea să descopăr dacă este sau nu pe placul meu. Același lucru se aplică și în cazul lui Julian Barnes, Don DeLillo sau Michael Cunningham.

De la acesta din urmă am parcurs anul trecut un volum cu basme repovestite, care nu a fost pe placul meu, însă am urmărit cu mai mulți ani în urmă ecranizarea romanului O casă la capătul lumii și am mari așteptări de la el. Oona&Salinger este o carte al cărei subiect mă interesează profund, deoarece Salinger este autorul meu preferat nedetronabil. Și de la Beigbeder dețin mai multe cărți în bibliotecă și sunt curioasă despre compatibilitatea dintre noi. De la Julian Barnes am citit până în prezent trei cărți, dar nu sunt sigură ce cred despre acest autor încă.
Pe listă se mai află și Misery de la Stephen King, autor pe care l-am mai citit, însă un TikTok mi-a stârnit curiozitatea asupra acestei cărți în mod specific, așa că sunt curioasă ce experiență voi avea cu ea. Nu în ultimul rând, Arta corpului ar fi cel de-al doilea roman pe care îl citesc de la Don DeLillo, după Punctul Omega, care mi-a plăcut destul de mult.

Alegerea publicului

Cred că singura carte despre care nu am făcut nicio mențiune detaliată încă este O viață măruntă. Această explozie literară nu m-a putut lăsa fără reacție deoarece tematica ei parte exact pe gustul meu și a fost lăudată de oameni care deseori împărtășesc aceleași opinii cu ale mele. Sper să reușesc într-adevăr să o parcurg în 2023, fiindcă simt că are potențialul de a deveni favorita mea.

Cu siguranță și acest an va veni cu noi achiziții literare care “îmi vor lua ochii” și îmi vor distrage atenția de la romanele mai vechi din bibliotecă. Pe de altă parte, sper să reușesc să completez măcar parțial această listă și să revin cu un update favorabil peste aproximativ 12 luni.

Tu ce vrei să citești anul acesta?

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății"). În prezent, activează drept consilier pentru dezvoltarea personală și coordonator de echipă la o agenție de SEO.

Un gând despre „Ce cărți vreau să citesc în 2023

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: