
Nu sunt sigură dacă am mai abordat acest subiect pe blog până acum, însă, de când am început să îmi formez biblioteca personală, mă ocup în mod constant de organizarea și eliberarea ei. Cărțile din imagine sunt cele de care vreau să scap în prezent, iar acest lucru mă conduce spre a oferi viziunea mea asupra destinației lor finale.
Pe scurt, în acest articol vreau să expun ce cred eu că ar trebui să se întâmple referitor la cărțile pe care nu le mai dorim în bibliotecă.
Viziunea mea asupra circulației cărților nedorite
În primul rând, vreau să menționez faptul că încurajez “declutteringul” sub orice formă, dar mai ales atunci când vine vorba de cărți. M-am bucurat de fiecare dată când romanele scrise de mine au apărut în anticariate sau în grupurile de vânzare a cărților de pe Facebook deoarece acest lucru înseamnă că sunt încă în circulație. Mi se pare foarte trist când un roman rămâne uitat pe raftul cuiva, fără posibilitatea de a-și găsi un proprietar care să îl iubească.
Același lucru l-am practicat și eu, cu riscul de a răni anumiți autori din țara noastră. Au fost situații în care am primit cărțile în schimbul unei recenzii oneste sau pur și simplu sub formă de cadou. Am făcut același lucru la rândul meu, însă aici intervine următoarea clarificare: atunci când oferi o carte, gestul nu vine la pachet cu obligația de a-ți plăcea sau a o citi măcar. Mi se pare mult mai nobil să iei și să accepți decizia rațională că noul proprietar poate face orice dorește cu darul tău, chiar dacă este vorba despre o carte scrisă de tine.
Cum scăpăm de cărțile nedorite din bibliotecă?
Consider cu tărie că romanele care nu ne-au atins sau pe care nu mai intenționăm să le citim ar trebui să meargă mai departe. Pentru a menține o astfel de ordine, este necesar să verificăm biblioteca măcar de două ori pe ani, în special dacă este plină cu sute de cărți. În acest articol, vreau să ofer câteva soluții prin care putem scăpa în mod eficient de cărțile pe care nu le mai dorim:
Le vindem
Primul răspuns la această întrebare este, desigur, vânzarea. Pe de altă parte, atunci când aprofundezi acest subiect, apar și alte întrebări precum “unde?” și “la ce preț?” Pentru acest lucru este nevoie de puțină muncă de cercetare.
Tocmai pentru că mă ocup de peste un deceniu de astfel de activități, sunt înscrisă pe majoritatea grupurilor de vânzare de cărți de pe Facebook și am reușit să dau mai departe cărțile nedorite astfel. Totuși, am observat că apar mereu discuții între vânzători și posibili cumpărători referitor la prețul afișat. Cert este că, după ce ai cumpărat o carte, nu o poți pune în vânzare la același preț. De asemenea, prețul de achiziție va suferi modificări în timp, așa că sunt slabe șanse să îți mai poți recupera banii după câțiva ani (cu excepția cărților considerate rare).
După grupurile de pe Facebook, au devenit populare și conturile de Instagram special create în acest sens. Acolo poți vedea toate titlurile vândute de cineva laolaltă, cu poze individuale, de obicei. Alte modalități pentru vânzarea cărților nedorite sunt următoarele:
- Book unhaul-uri pe YouTube sau blog;
- Vânzarea către anticariate. În acest caz, prețul primit per carte este mai mic, însă avantajul constă în faptul că personalul se va deplasa la domiciliu pentru a le ridica (pentru un număr destul de mare);
- Alte site-uri unde oamenii vând bunuri personale precum Olx, Okazii etc.
Pentru a reuși să vinzi cărțile, este nevoie să faci poze clare și să specifici starea în care acestea se află (mai ales dacă au anumite defecte). Prețul trebuie ales corect, iar metoda de plată și de livrare eficientă. Majoritatea oamenilor preferă plata în cont și transportul prin Poșta Română sau curier, după caz. Plata ramburs prezintă mult mai multe riscuri decât avantaje.
Le dăm la schimb
O altă variantă pe care o poți pune în aplicare atunci când vrei să scapi de un număr de cărți relativ mic din bibliotecă este schimbul de cărți, care poate fi realizat tot prin intermediul platformelor prezentate mai sus. De-a lungul “carierei mele de cititor” am reușit să obțin cărți deosebite, care mi-au fost cu adevărat pe plac în schimbul celor pe care nu le mai doream.
La un moment dat, existau chiar site-uri sau evenimente organizate live care aveau drept scop schimbul de cărți. Consider că această metodă este în acord cu viziunea mea asupra repunerii în circulație a cărților nedorite din bibliotecă. Desigur, dacă îți dorești doar să eliberezi spațiul sau să recuperezi o parte din banii investiți în cărți, alegerea optimă rămâne tot vânzarea.
Le oferim pro bono
În funcție de nevoile tale, poți oferi cărțile nedorite ca donație sau ca premiu într-un concurs, atât timp cât acestea sunt în stare perfectă. Cea de-a doua variantă se adresează celor care dețin un blog literar, un canal de booktube, un cont de booktok etc. În schimb, oricine poate dona cărți – atât online, cât și în viața reală.
Citește și articolul meu despre sursele de proveniență ale cărților din biblioteca mea.
Consider că orice variantă este mai bună decât aceea prin care cărțile, oricât de vechi ar fi, să ajungă la coșul de gunoi. Cred cu tărie că există în această lume cel puțin un fan al oricărei cărți care a fost scrisă vreodată, însă trebuie să apară și oportunitatea potrivită pentru a intra în posesia ei. Prin urmare, o carte aruncată sau părăsită pe rafturi pentru decenii întregi face un deserviciu tuturor cititorilor și scriitorilor.
P.S. Pentru cei interesați, cărțile nedorite de mine se găsesc pe contul de Instagram @cemaivindecristina.