
De ceva vreme îmi doream să împărtășesc cu voi experiența mea la locul de muncă actual. De un an și câteva luni lucrez la DWF, o agenție de SEO cu sediul în București. Am fost angajată în timpul pandemiei cu un contract de telemuncă (remote). Iată cum a început totul…
Cum m-am angajat
După absolvirea Facultății de Filosofie, m-am mutat în Brașov. După cum știți, în anul 2020 eram încă în plină pandemie, însă aveam nevoie de un job. Singurul meu job din România fusese în cadrul unui centru comercial din București, unde am lucrat aproximativ jumătate de an în timpul semestrului final de la facultate. Într-adevăr, acea experiență nu a fost deloc fericită pentru mine: am înțeles că prefer un job de birou, unde îmi pot desfășura activitatea în mai multă liniște.
Știam că îmi place să scriu, întotdeauna am știut, așa că am început să aplic la diverse posturi de “content writer” pe site-urile cu anunțuri pentru joburi. Nu aveam experiență propriu-zisă în domeniu, chiar dacă în trecut am mai colaborat cu diverse companii pe partea de redactare articole. Trecuse mai bine de un an de când încercam să găsesc ceva pe placul meu, când telefonul a sunat într-un final…
Persoana care se ocupa în acel moment de recrutare mi-a vorbit pe un ton mult mai entuziast decât auzisem în puținele apeluri pe care le primisem pentru anunțuri de angajare. Ce mi-a aprins din nou speranța a fost faptul că experiența mea de blogging și cărțile pe care le-am scris au fost în sfârșit considerate drept experiență în ceea ce privește scrisul în general. Am primit un test, după care a urmat un interviu cu managerul. În toamna anului 2021 urma să încep să scriu primele mele articole optimizate SEO.
Cu ce m-am ocupat la muncă?
Multă lume a fost nedumerită în jurul meu când mă întrebau cu ce mă ocup și eu le răspundeam “sunt content writer la o firmă de SEO”. Cei doi termeni nu sunt încă foarte populari în România sau așa am rămas cu impresia. Mai multe persoane au crezut că fac freelancing sau că această meserie nu e cea din care mă întrețin. Sper ca următoarele explicații să aducă puțină lumină.
“Content writer la o firmă de SEO” înseamnă că DWF-ul are un portofoliu de clienți care au nevoie de content. Ce înseamnă content? Partea de care mă ocupam eu se referea la redactarea articolelor de blog și a celor de tip native, care apar în diverse publicații online. Săptămânal, în cumulul de aproximativ 37 de ore, eu redactam aceste articole bazat pe criteriile de redactare ale companiei (reguli generale de redactare, de altfel). După perioada de induction, am ajuns să mă ocup în mare parte de domenii precum: fashion, beauty, lifestyle, dar și health&wellbeing.
Ce înseamnă aceste domenii? Din experiența acumulată până în prezent, am înțeles că fiecare scriitor ajunge să se axeze pe un anumit tipar de clienți, în funcție și de abilitățile sale naturale. Unora le vine mai ușor să scrie pe domenii tehnice, cum ar fi construcțiile, în timp ce alții preferă să scrie despre kids&parenting, de exemplu. De obicei, este vorba despre lucrurile de care te lovești și în viața de zi cu zi. Pentru că eu nu am avut legături cu domeniul IT sau medical, nu pot spune că excelez la acest gen de articole.
Singurul mic portofoliu pe care îl pot arăta este cel pentru clientul CCC, care a decis să afișeze numele și poza fiecărui content writer în parte.
De ce am vorbit la trecut în această secțiune? Pentru că, în prezent, activez pe postul de team lead al echipei de colaboratori externi. Acest lucru înseamnă că, în loc să mă ocup de redactarea articolelor, verific corectitudinea celor redactate de scriitorii care colaborează cu DWF. Îmi place mult mai mult ce fac acum deoarece este mai complex: pot să mă ocup de proofreading pe alocuri, în timp ce scriu feedbackuri săptămânale și trimestriale și să asigur bunul mers al lucrurilor din acest departament.

Ce învăț din jobul meu?
Am început să scriu acest articol pentru că am observat că este un lucru frecvent ca o persoană să își deteste locul de muncă sau superiorii. Consider că ar fi o mare greșeală personală și profesională din partea mea dacă aș continua la un loc de muncă nefavorabil, care îmi afectează negativ sănătatea mintală. Așadar, eu mă regăsesc pe cealaltă parte a baricadei.
Mi-a plăcut foarte mult și să redactez articole săptămânal pentru diferiți clienți, să încerc să îmi depășesc limitele și să îmi îmbunătățesc tehnica de scriere. Acest lucru mă ajută atât pe blog, cât și în proiectele mele separate: povești sau romane la care lucrez.
Știam că un job care are la bază scrisul va fi pe placul meu, însă cu siguranță există o mare diferență între redactarea articolelor de e-commerce și scrierea unui roman. Ce au în comun este, totuși, nevoia de a avea o structură și de a reuși să transmiți mesajul pe care ți-l dorești (a corela intenția cu fapta). Pe lângă corectitudinea gramaticală, evitarea repetițiilor etc., acest post la DWF m-a ajutat să conceptualizez un text mai clar, observând lacunele din alte texte.
Cum așa? Pentru că atunci când ești content writer este nevoie să faci research. Să faci research înseamnă să parcurgi articole scrise pe teme similare, din care să preiei informații. Mai mult decât atât, acest rol de editor mi se revelează mai clar acum, din postura de team lead. Cu siguranță este mai ușor să observi greșelile din textele scrise de altcineva decât din propriul tău text, dar, având acest exercițiu la îndemână zilnic, sunt sigură că voi rămâne cu această deprindere în mod inconștient.
Am ajuns la perfecțiune? În niciun caz. Simt însă în fiecare zi cum reușesc să acumulez noi informații, cum mă dezvolt inclusiv pe plan personal. De ce? Pentru că mi-am transformat pasiunea într-un job, fără să renunț de fapt la a scrie pentru pura mea plăcere. Nu cred că a fi content writer are de-a face doar cu tehnica de a scrie, ci și cu imaginația – creativitatea, în general. Cred că tocmai pentru că mi-am tot exersat aceste abilități, de a-mi transcrie gândurile în cuvinte într-un mod cât mai acurat, am avut succes și m-am bucurat de un feedback pozitiv în acea postură.
Ce se va întâmpla în continuare?
Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, DWF va organiza o petrecere pentru angajați, precum multe alte companii. Pentru mine, va fi a doua oară când îmi voi întâlni colegii de muncă live. Munca remote te izolează de viața de la birou, însă categoric prefer acest confort și sunt recunoscătoare că telemunca nu s-a încheiat odată cu pandemia, în cazul meu.
Sunt genul de persoană căreia îi place stabilitatea și căreia, de asemenea, îi place să se implice cu adevărat în munca depusă. Faptul că am ocazia să lucrez exact cu pasiunile mele îmi oferă un sentiment puternic de satisfacție și mulțumire de sine. Acest lucru mă face să îmi doresc să continui alături de DWF. Sunt foarte recunoscătoare pentru că potențialul meu a fost văzut și pentru că mi s-a oferit o șansă atunci când aveam cea mai mare nevoie. Cu siguranță a meritat așteptarea pentru a putea ocupa postul visurilor mele.
Referitor la cea de-a doua profesie pe care o voi avea, cea de psihoterapeut, cu siguranță cele două se vor împleti în mod armonios. Consider că orice reușită în viață pornește de la o bună cunoaștere de sine, dar și a minții umane în general și mă bucură să observ că toate activitățile pe care le desfășor sunt din această sferă a umanului.
Dacă te-au pasionat dintotdeauna scrisul și cititul și îți dorești o carieră în acest domeniu, am putea lucra împreună! Fie că vrei să fii angajat full-time (remote sau la birou), fie că vrei doar să colaborezi pe partea de content writing, îmi poți trimite CV-ul tău la cristina98b@yahoo.com, iar eu mă voi asigura că vei primi aceeași șansă care m-a adus pe mine aici.
Un gând despre „Despre viața profesională: ce lucrez în prezent?”