Site icon Cristina Boncea

Incursiunea mea în domeniul psihologiei

Tabăra ARPI 20-26.06.2022

În poza de mai sus se regăsesc o mare parte dintre colegii mei, psihoterapeuți în formare, pe care i-am întâlnit într-o tabără organizată de Asociația Română de Psihoterapie Integrativă (ARPI). În momentul în care scriu, eu însămi mă aflu încă în formare, ceea ce înseamnă că după ce dau examenul de finalizare a celor doi ani, voi putea deveni “psihoterapeut sub supervizare”. Cum am ajuns, totuși, în acest punct al vieții mele?

Pasiunea mea pentru psihologie s-a declanșat de timpuriu, din dorința de a înțelege mai bine comportamentul meu și al celorlalți oameni. Până în anul 2020, când m-am înscris la cursul de formare de bază în psihoterapie integrativă, am continuat să citesc articole și cărți din acest domeniu. De ce nu am aplicat pentru facultatea de psihologie? La momentul respectiv, nu am simțit că astfel de studii mi-ar îndeplini nevoile. Îmi doream ceva mult mai practic decât îmi putea oferi facultatea, în viziunea mea de atunci.

Am ales, așadar, filosofia, și nu am fost deloc surprinsă când am descoperit că, în conformitate cu Monitorul Oficial, “absolvenţii de studii universitare în domenii conexe psihologiei – medicină/psihopedagogie/filosofie/teologie/asistenţă socială pot accesa, în condiţiile generale definite prin prezentele norme, competenţa în psihoterapie.” Nu am fost surprinsă deoarece aceste două domenii se întrepătrund foarte armonios și reprezintă deopotrivă două dintre marile mele pasiuni. În ultimul an de facultate (2020), am decis că vreau în sfârșit să pornesc pe acest drum.

Mai mult despre parcursul meu în formarea de bază poți afla din eseul de dezvoltare personală pe care l-am scris ca parte din dosarul pentru finalizare. Acesta este disponibil aici.

Pentru că printre valorile mele personale se enumeră transparența și deschiderea, voi pune aici un mic istoric al vieții mele, în linii mari:

M-am născut în Tg-Jiu la data de 1 ianuarie 1998. Mi-am petrecut primii 14 ani de viață acolo, după care mi-am continuat studiile la liceu și facultate în București. În cei 8 ani petrecuți în capitala țării, am publicat cinci romane. Majoritatea conțin elemente auto-biografice de mare importanță pentru mine, iar scrierea acestora a jucat un rol extrem de benefic în procesul meu terapeutic. Am absolvit Facultatea de Filosofie în anul 2020, după care am decis să mă mut la Brașov. Formarea în psihoterapie integrativă pe care o urmez a fost concepută în sistem hibrid din cauza pandemiei. Cele 18 module au fost susținute, așadar, online. Am participat, în schimb, la două tabere live, de câte 4, respectiv 7 zile. În prezent, sunt studentă la masterul de Psihologie clinică și intervenție psihologică din cadrul Universității Spiru Haret din Brașov.

Acum, că ai o idee mai clară despre cine sunt eu, îmi doresc să vorbesc mai concret despre relația ce ar putea să existe între noi. În prezent, activez drept consilier pentru dezvoltarea personală. Cu ce te pot ajuta? Cu probleme din “aici și acum”, consultanță vocațională și alte dileme care te macină în prezent. Când îmi voi începe practica de psihoterapeut integrativ sub supervizare, vom putea să explorăm universul din mintea ta mai în profunzime, astfel încât să vindecăm rănile adânci din copilărie. Scopul ambelor tipuri de practică este acela de a te ajuta să îți activezi resursele personale pentru a obține lucrurile pe care ți le dorești.

De ce să apelezi la mine?

Știu din proprie experiență că nu este ușor nici să apelezi la ajutorul unui terapeut, nici să îl alegi din prima pe cel potrivit nevoilor tale. Așadar, singurul punct de orientare îl reprezintă câmpul energetic dintre noi. Mă pun la dispoziția oricărei persoane care își dorește să cunoască mai în profunzime consilierul sau psihoterapeutul cu care va lucra. Dacă simți că rezonezi cu viziunea mea asupra lumii și consideri că am resursele de care tu ai nevoie, te aștept la o primă ședință – online sau fizic – și vom vedea împreună care sunt pașii de urmat.

Pe scurt, îmi place ideea conform căreia “oamenii sunt ființe care au uitat că sunt zei“. Aceasta face apel la natura noastră divină, nu în sens religios, ci în sensul în care fiecare dintre noi își are propriile forțe ascunse și face parte din marele univers. În practica mea, îmi doresc să ajut oamenii să își identifice această esență atât de puternică, iar apoi să facă alegerile potrivite în baza ei.

No one is like you and that is your power.

Dave Grohl

Lasă-mă să te ghidez în procesul tău de a deveni cine ești de fapt!

Exit mobile version