
Nu știu câți dintre voi știți, dar Halloween-ul este sărbătoarea mea preferată și, începând de anul trecut, am decis să fac tot timpul câte ceva pentru 31 octombrie. Vă pregătesc și un videoclip tematic, însă, până atunci, vreau să vă povestesc despre dovleacul de Halloween la care am lucrat astăzi. Nu am mai pictat niciodată un dovleac înainte și nu mă gândeam că e atât de ușor. Pentru cei interesați să facă un dovleac asemănător și cât mai scary, am câteva tips&tricks utile pentru voi mai jos.

Cunoașteți deja etapele principale pentru scobirea unui dovleac. Eu m-am inspirat dintr-un model de pe internet și mi-am trasat liniile pentru ochi, nas și gură cu o cariocă neagră înainte să mă apuc să tai. Este într-adevăr dificil să sculptezi într-un dovleac și e important să fie bine curățat pe interior mai întâi pentru că altfel cuțitul va străpunge mai greu coaja.
Curățarea dovleacului pe interior funcționează foarte bine și cu o lingură, însă eu am făcut acest lucru doar la sfârșit, pentru ultimele rămășițe. După ce decideți cum vreți să arate fața dovleacului vostru, trebuie să aveți grijă să nu apăsați cu prea multă forță pe cuțit. Riscați să-i stricați forma și să se prăbușească înăuntru. În special dovlecii special destinați sculptatului pentru Halloween au coaja destul de subțire față de un dovleac plăcintar, așa că este nevoie de multă atenție și răbdare atunci când tăiați formele.
După ce aveți formele feței sculptate în dovleac, eu vă recomand să-l degresați cu puțin spirt pus pe o bucată de material moale pentru a vă asigura de aderența vopselei folosite. Pentru că eu am ales un dovleac de Halloween de inspirație mexicană, am optat pentru a-i vopsi “fața” în alb complet cu ajutorul unei pensule mari.

Cu pensule mai mici am început să adaug detalii în diferite culori. Am folosit un set de guașe cumpărat de la supermarket. Nu mă așteptam să se prindă atât de bine pe dovleac, însă, dacă sunteți perfecționiști, puteți aplica mai multe straturi pentru a obține nuanțe puternice și strălucitoare. Culorile în ulei nu sunt recomandate pentru că se usucă greu și riscați să le ștergeți din greșeală. Având în vedere că dovleacul poate fi ținut de design maxim 2-3 zile, vă recomand vopseluri care se usucă ușor, pe bază de apă.
Pasul final după ce ați pictat dovleacul de Halloween este să vă asigurați că nu mai rămân bucățele de fruct pe interior, astfel încât să puteți așeza cu ușurință o lumânare când se lasă întunericul. Nu sunt sigură dacă există vreun spray ce poate menține culorile intacte mai mult timp. Ce-i drept, culorile mele s-au dus destul de ușor după ce dovleacul a alunecat puțin pe pământ în timpul ședinței foto la care l-am supus…

În orice caz, să sculptezi și să pictezi un dovleac de Halloween e o activitate recreativă care aduce numeroase beneficii: pe lângă faptul că veți avea o decorațiune handmade care continuă o tradiție de secole întregi, vă puteți supune la test imaginația pentru a crea modele cât mai personalizate. Pentru mine a fost prima oară când m-am dedicat atât de tare dovleacului de Halloween și am vrut să împărtășesc cu voi încântarea mea pentru această sărbătoare.
După ce ați terminat treaba, în funcție de preferințele și îndemânarea voastră, vă recomand să supuneți dovleacul unei ședințe foto și să-l arătați și altora. Recunosc că eu m-am hotărât târziu și mi-a fost destul de greu să găsesc dovleacul – până la urmă l-am găsit la piață -, însă poate voi aveți alte resurse de care merită să profitați.
Happy Halloween tuturor!