Queer. Istorii ilustrate, recenzie

Queer. Istorii ilustrate, recenzie

Informativă,

estetică

și clarificatoare

Andreea Chirică și Eugen Rădescu și-au propus să facă din acest volum un manifest artistic cu scop de „awareness” social pe plaiurile românești și exact asta au reușit să facă. În volumul de față regăsim interviuri și confesiuni ale unor membrii ai comunității LGBTQ+ din România care clarifică pe unde ne situăm momentan din punct de vedere al progresului.

Într-un stil lucid, chiar puțin filosofic aș putea spune, volumul conține un scurt istoric al homofobiei în România, cumva o explicație pentru întrebarea „de ce trăim într-una din cele mai hateful țări ale Europei?”. Secțiunile sunt clasificate pe perioade istorice, iar între ele regăsim ilustrații foarte comice și minuțios realizate care completează tabloul avut în vedere de autori. Din păcate, nu-mi erau cunoscute prea multe nume ale personalităților LGBTQ+ menționate aici, dar m-am bucurat să dau peste portretul (și câteva cuvinte din partea) Antonellei Lerca Duda, pe care o susțin din toate punctele de vedere. Spre final regăsim confesiunile mai multor membrii ai comunității care vorbesc despre aplicațiile de dating precum Grindr sau Tinder, lucru care nu face decât să accentueze situația în continuare tristă din țara noastră – faptul că încă nu ai dreptul să te afișezi așa cum ești și în viața reală, la fel ca orice om heterosexual, cel puțin nu fără a te teme pentru viața ta. Perioada când homosexualitatea („inversiunea sexuală”) era sancționată legal/pedepsită cu închisoarea în România nu e atât de îndepărtată, iar urmele acelei împotriviri asupra oricărui lucru care iese din normă nu au dispărut câtuși de puțin din mentalitatea colectivă.

Privind prin intermediul rețelelor de socializare, ar putea părea că suntem mai departe decât în realitate ca nivel de progres, însă cu siguranță avem în continuare nevoie să existe astfel de publicații, discursuri publice, marșuri, etc. pentru ca această comunitate să fie acceptată, nu doar tolerată, iar membrii ei să aibă aceleași drepturi ca oricare alt om. Volumul de față este un tot unitar – date istorice, politică, nume importante, ilustrații și confesiuni contemporane, totul sub coperta roz care mi-a atras atenția de la bun început. Ar trebui văzut drept un semnal de alarmă, drept un „așa nu!” când vine vorba de atâtea morți îngrozitoare ce au avut loc din cauza orientării sexuale ale prea multor oameni. Pentru cine încă își mai găsește scuze să „nu fie sigur în legătură cu ce să creadă” – Queer. Istorii ilustrate ar trebui să vină ca un iatagan în creștet care strigă „opriți-vă odată cu ura asta fără niciun sens!”

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

Un gând despre „Queer. Istorii ilustrate, recenzie

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cristina Boncea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura