fbpx

Milarepa, recenzie

Cred că o să încep să duc un război personal împotriva acestui autor dacă și cea de-a treia carte scrisă de el pe care o voi citi mi se va părea la fel de odioasă. Ca să nu vă pierdeți și voi timpul cu această nuvelă – este practic o punere în scenă simplistă a principiilor de bază ale budismului.

Poate pentru cineva care aderă la aceste principii (detașarea de sine, renunțarea la dorințe și atașamente lumești, etc.) cartea ar putea părea simpatică, însă pentru cineva aflat la polul opus, ca mine, nu știu ce ar putea găsi demn de admirat aici. Este un fel de Alchimistul mai scurt, urmărind drumul inițiatic parcurs de acest Milarepa pentru a deveni, practic, Buddha. Povestea este de fapt în ramă deoarece acțiunea pornește de la Simon, un contemporan de-al nostru, care află în chip misterios că el este reîncarnarea dușmanului declarat al pustnicului, chiar unchiul său care îi distrusese viața, pe nume Svastiska. Misiunea lui din toate viețile este să tot spună povestea nepotului pe care l-a nedreptățit, conducându-l astfel spre evoluție spirituală. Doar atunci sufletul lui va fi cu adevărat eliberat de povară.

Ediția de față are 63 de pagini și un text foarte mare, așa că nu mi-a fost greu să o termin de citit într-o singură zi. Cred că poate fi utilă dacă vrei să-i explici unui copil în ce constă budismul, însă nu-i pot găsi niciun alt rol sau vreo frumusețe. Pare că Schmitt nu a vrut să depună niciun efort literar, estetic pentru a contura în vreun fel povestea, concentrându-se doar pe mesajul pe care voia să-l transmită. Nu este, așadar, vorba de vreo narațiune interesantă sau nemaiauzită, ci de un fel de propagandă, aș putea spune, chiar dacă budismul nu e o religie propriu-zisă. Cartea îmi amintește de un articol despre filmul făcut de Disney după Pinocchio în care drumul inițiatic al protagonistului respectă treptele masoneriei înspre iluminare și ceva de genul se întâmplă și aici. Milarepa este o parabolă budistă, acțiunea având loc, bineînțeles, în Tibetul anului 1115, unde lucrurile se întâmplă exact așa cum te-ai aștepta să o facă și doar un om complet ignorant s-ar putea simți iluminat de pseudo-revelațiile oferite de această carte.

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății"). În prezent, activează drept consilier pentru dezvoltarea personală și coordonator de echipă la o agenție de SEO.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: