fbpx

Ce vreau să citesc în luna iulie

În mod normal aș fi făcut un videoclip pe această temă, însă am deja în așteptare câteva clipuri de tip unboxing sau bookhaul pe YouTube, așa că m-am gândit că ar fi drăguț să vă elaborez în scris despre titlurile alese.

Văzând că-n ultimele două luni am reușit să citesc vreo 8-9 cărți pe lună, m-am gândit să-mi duc ambiția până la limită propunându-mi să citesc și mai multe cărți în luna iulie. Momentan mă delectez cu Cum să citești un romancier a lui John Freeman și Gândește-te că nu mai sunt de Adam Haslett. Prima este începută luna trecută și mi-a fost clar de la început că-mi va lua ceva să termin de citit lunga listă de interviuri cu mari autori internaționali, însă mai am doar o sută de pagini pe care nu mă grăbesc să le termin. Pe a doua am început-o astăzi și am citit dintr-un foc vreo 44 de pagini, îmi place foarte tare, așa că nu cred că va fi vreo problemă să o duc la bun sfârșit în timp util. Ieri am mai terminat de citit Scrisorile singurătății, începută tot luna trecută, deci în total voi fi lecturat trei cărți în iulie până acum.

Pe lângă acestea, mi-am propus să le citesc pe cele din imagine, opțională fiind cea de Milan Kundera, la care am avut câteva dubii înainte să o adaug în teanc, în ideea că ar putea fi momentan prea avansată pentru mine și mi-ar încetini astfel ritmul de lectură. Cartea lui Ioan Groșan, prima din seria Lumea ca literatură, poate fi cu ușurință citită într-o zi, mă aștept, la fel ca cealaltă citită de mine, așa că nu există niciun impediment literar aici.

Viața mea printre miliardarii ruși este o carte ce se afla de mult timp în wishlist-ul meu și este de asemenea relativ scurtă, așa că mă bazez că o voi duce și pe aceasta la bun sfârșit în timp util. La fel se întâmplă, aproximativ, și cu Cei de lângă noi nu mor niciodată, o carte de asemenea non-fictivă, a cărei tematică mă încântă foarte tare. Avem, așadar, până acum, o singură carte fictivă în planul de lectură.

Aici intervin Documentele lui Platon, o ficțiune ce are substrat biografic, din câte îmi pot da seama, o carte ce a ajuns destul de greu de găsit la noi. Am frunzărit-o și am văzut că este în mare parte compusă din dialog, deci îi dedic și ei, ipotetic, maxim trei zile de lectură. Dora Pavel cu Do Not Cross ar fi al treilea autor român pe care-l voi fi citit luna aceasta, ceea ce îmi face inima să tresalte de bucurie și-mi oferă satisfacția de a nu ignora valorile noastre literare contemporane. Este o carte scurtă, de asemenea, care are toate șansele să mă captiveze, după descriere. În cele din urmă, nu știu ce preconcepție să-mi fac despre Sărbătoarea neînsemnătății. Pe de-o parte știu despre Kundera că este un scriitor valoros și profund, fără să-l mai fi citit înainte, iar pe de altă parte, nu mi-e foarte clar nici genul în care se încadrează cartea – se poate spune că mi-e cam teamă de lucrurile pe care nu le pot intui până la capăt, dar mă și încântă prin curiozitate.

Ritmul meu de lectură este în medie de 50 de pagini pe zi. Nu am făcut un calcul, dar cred că ce mi-am propus aici este fezabil, atât timp cât mă țin de program. Evident că nu numărul de cărți citite într-o lună contează, ci calitatea acestora și impactul lor asupra cititorului, dar cred că stau bine și la acest capitol. Voi reveni deci la sfârșitul acestei luni pentru a verifica dacă mi-am dus până la bun sfârșit scopul. Cred că cea mai lungă carte dintre cele menționate este romanul lui Haslett (370 pagini), dar îmi place mereu să îmi depășesc propriile limite. Voi ce v-ați propus să citiți în această lună?

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății"). În prezent, activează drept consilier pentru dezvoltarea personală și coordonator de echipă la o agenție de SEO.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: