Scrisoare despre democrație către tânărul apolitic

Astăzi vom aborda un subiect mai serios în cadrul provocării lansate de Democracy Mania, o platformă online care promovează valorile democratice în România prin încurajarea implicării cetățenilor în viața comunității (ex.: semnare petiție online, diverse evenimente, dezbateri pe teme de real interes, ș.a). M-am decis să-mi transmit mesajul privitor la democrație sub forma unei scrisori adresată cu precădere tinerilor din generația mea din România.

„Dragă tinere apolitic din România,

„Nu-ți face griji, nu te voi judeca. Știu că sistemul ne-a dezamăgit pe toți, iar de aceea ești atât de deznădăjduit încât nu-ți mai vine să ieși la vot sau să mergi la referendum când e cazul. Pe de altă parte, a participa activ la viața politică nu se rezumă doar la a merge la vot (deși acesta este un demers esențial) sau a participa la un protest, ci este vorba de o participare și informare activă, constă mai degrabă într-un perpetuu proces de gândire referitor la cum ar putea fi mai bine exercitată democrația în România. Știu cum te simți fiindcă și eu mă simțeam la fel nu demult. Înainte să am drept de vot, gândeam deja că trăim într-o țară coruptă, în care nu contează pe cine votezi, fiindcă oricum voturile populației nu sunt cu adevărat luate în calcul. Totuși, ușor ușor, crescând, am văzut că lucrurile au început să se schimbe, iar asta pentru că populația a început să ia atitudine. Mereu am fost de părere că orice tip de schimbare exterioară presupune mai întâi o schimbare interioară, pe plan psihic, o schimbare de mentalitate. Și pe acest plan consider că România a evoluat în ultimii ani, iar acest lucru a putut avea loc doar datorită campaniilor de informare pe diferite teme care presupun o minte deschisă – practic, reducerea discriminării de gen, orientare sexuală rasă, etc.

Consider că discriminarea de orice tip este punerea poporului împotriva lui însuși. În loc să ne concentrăm pe lucrurile pe care le avem în comun, să ne reamintim că scopul nostru comun este binele nostru, al tuturor, deseori ne lăsăm trași în vâltoarea urii față de semeni. Oamenii nu ar trebui urâți niciodată, din punctul meu de vedere, ci doar ideile, conceptele și proasta lor aplicare ar trebui detestate și combătute, căci efectele lor sunt doar nocive și nu ajută realmente la dezvoltarea țării. Din acest motiv nu sunt de acord nici cu ura adresată unui anumit om politic dintr-un anumit partid – această ură și defăimare publică nu are niciun rost fiindcă ne distrage atenția de la ce contează: schimbările care apar, care ne afectează pe toți. În locul acelui reprezentant de partid ar putea fi oricare altul, căci nicio lege nu este făcută sau aplicată de o singură persoană; ce vedem noi este deseori doar mesagerul. Așadar, pornind de la nivelul mentalității generale, consider că ar trebui să atacăm mult mai adesea argumentele și punctele de vedere aduse în discuție de către reprezentanții noștri politici, iar nu persoanele fizice care doar anunță promulgarea unei legi sau alta.

Mai departe, dragă seamăn, îți propun să te uiți la ce îți e mai la îndemână pentru a înțelege efectele sociale și economice ale vieții politice de la noi din țară. Cum sunt apropiații tăi? Despre ce subiecte comune se discută cel mai des? De ce se plâng persoanele din alte generații vizavi de stat? Așa îți poți crea o părere privitoare la mersul lucrurilor la momentul actual. După cum am spus, mie mi se pare că ne îndreptăm într-o direcție bună fiindcă oamenii au început să dea dovadă de mai multă solidaritate, au început să lase deoparte deosebirile dintre ei și să se concentreze pe scopul pe care-l avem în comun și au început să se implice în diverse activități întru ajutorarea celorlalți pentru că poate am devenit cu toții ceva mai conștienți că roata se poate întoarce oricând, mai ales într-o democrație instabilă, așa că empatia și compasiunea noastră a căpătat forme mai pronunțate. A fi activ în viața politică și-n cadrul democrației nu înseamnă a urmări zilnic emisiuni cu această tematică la televizor, dezbateri live între oameni cu diferite opinii; desigur, acest lucru te poate ajuta să-ți descoperi propria viziune despre cum ar trebui să arate o Românie democratică ideală, însă pentru asta e suficient să te uiți în tine însuți: gândește-te la nevoile tale pe care le-ar putea satisface statul (de exemplu: burse școlare, de merit, programe de studiu sau cercetare), gândește-te la prietenii și familia ta și la neajunsurile lor, lucrurile pe care „alte guverne din alte țări” le fac pentru cetățenii lor. Ne place mereu să-i dăm exemplu pe alții și pe bună dreptate, țări precum cele nordice merită toată stima pentru modul în care democrația este exercitată la ei, însă și noi putem ajunge la acel nivel, la atingerea propriilor noastre idealuri! Fiecare știm în sinea noastră cum ne-ar plăcea să stea lucrurile încât să fie bine pentru toată lumea, așa că tot ce avem de făcut, fiecare dintre noi, e să cugetăm bine asupra ideilor în care credem și să-i susținem pe cei care par a ne împărtăși viziunea. Cum știi pe cine să votezi? Nu trebuie să urmărești emisiuni întregi de dezbateri politice sau să studiezi întreaga biografie a unui politician, este suficient să te informezi pe cât de bine posibil prin intermediul articolelor avizate și să încerci să filtrezi prin propria conștiință ideile regăsite în platforma de campanie a respectivului politician/partid.

Cu toții ne-am săturat de false promisiuni, cu toții știm prea bine cum NU vrem să fie exercitată democrația în România, însă, în experiența mea, și acesta este un lucru bun fiindcă devine din ce în ce mai clar cum ar trebui să fie de fapt lucrurile, eliminând părțile despre care știm deja că nu ne avantajează. Fiecare țară are un popor diferit, de aceea nu poate fi aceeași formă de guvernământ cu aceleași legi peste tot. România trebuie să-și găsească propriul echilibru în perioada ce va urma, în cadrul viitoarelor alegeri, iar pentru asta are nevoie de tine! – de fiecare dintre noi. Trebuie să continuăm să credem că și țara noastră poate prinde ușor ușor forma pe care ne-o dorim cu toții, însă acest lucru se poate înfăptui doar dacă nu stăm acasă atunci când avem posibilitatea de a face parte din viitoarea schimbare. Printre fundamentele de bază ale democrației se află și libertatea, justiția și solidaritatea, așa că poți începe prin a încerca să fii un om cât mai just față de cei din jur și cât mai solidar atunci când poți întinde o mână de ajutor celor cu posibilități mai puține. Până la urmă, imaginea unei țări este și oglinda locuitorilor ei, așa că schimbarea trebuie să înceapă mereu de la fiecare individ în parte.”

Cu drag,

Cristina (21 ani),

mândru cetățean al României.

Articol scris pentru SuperBlog 2019.  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.