Casa bunicilor gata cât ai bate din palme!

Provocarea pusă la cale de Vindem Ieftin este aceea de a ne imagina cum ar fi arătat casele bunicilor noștri sau orice altă clădire veche dacă ar fi avut posibilitățile de acum pentru achiziționarea materialelor de lucru. Cred că răspunsul cel mai evident este că ar fi fost terminate mult mai repede, însă haideți să „săpăm” împreună și să vedem ce presupune de fapt acest întreg proces…

În lumea modernă, ne-am obișnuit ca lucrurile pe care ni le dorim să se întâmple mult mai repede decât acum câteva decenii. Avem deja posibilitatea comenzilor online pentru orice tip de produs, de la mâncare la țiglă metalică, pavaj sau chiar acoperișuri (puteți vedea aici cum arată ultimele elemente menționate). Cea mai mare problemă în zilele noastre apare atunci când avem mai multe lucruri de procurat și ne-ar fi de mare folos să le găsim pe toate în același loc. Ei, aici intervine site-ul despre care vă spuneam, menit să înlesnească procesul de achiziționare a materialelor pentru constucția unei case.

Pentru că personal nu am ajuns încă la etapa aceea vieții și nici nu am cunoștințe care să-mi poată relata mai multe despre propriile lor experiențe de acest tip, pot doar să-mi imaginez că, dacă acum e destul de dificil să-ți construiești o casă de la zero, cred că pe vremuri era o muncă și mai colosală. Însă, ca orice muncă dusă până la capăt, bănuiesc că aducea și o satisfacție mai mare celor care terminau lucrarea pentru o casă. Pe atunci, oamenii erau mult mai obișnuiți cu munca manuală și mulți dintre ei știau să se ocupe singuri de construcție, finisare și alte asemenea demersuri. Acum, după cum spuneam, toate aceste lucruri sunt făcute de profesioniști, iar materialele achiziționate online, prin apăsarea unui buton.

Totul s-a schimbat în ultimele două generații din acest punct de vedere, de la tipul arhitectural predominant la modalitatea prin care se întâmplă lucrurile. Cum ar fi fost dacă, să spunem pentru o casă de lemn, viitorul proprietar nu mai trebuia să taie singur copacii (sau să-i cumpere de la pădurar), apoi să îi transforme în bucăți egale pentru a le bate unele lângă altele și a forma un perete? Cum ar fi fost dacă te-ai afla pur și simplu pe un teren gol, având în față doar un laptop, și tot ce-ar fi trebuit să faci era să aștepți sosirea comenzii online și a oamenilor care să muncească în locul tău? Un astfel de scenariu nu s-ar fi putut potrivi sub nicio formă prin anii ’70 în țara noastră. Evoluția incredibil de rapidă a tehnologiei din acest secol a trimis în uitare „vechile căi” și ne-a lăsat doar cu acest ajutor virtual numit „internet”, de unde putem afla toate informațiile necesare.

Deși casele vechi au un farmec aparte, multe dintre ele au nevoie de recondiționări constante, căci între timp s-au descoperit alte feluri de izolare a pereților, de construire a fundațiilor și așa mai departe. Dacă ar fi avut posibilitățile noastre, sunt sigură că viziunea arhitecturală a vremii s-ar fi păstrat, însă calitatea structurii ar fi fost una mult mai bună și ar fi dăinuit mai mult în timp sub forma originară. Singura experiență în privirea construirii unei case despre care pot vorbi este prin intermediul observațiilor din copilărie asupra casei în care am locuit până în adolescență. Materialele nu au fost achiziționate online, ci dintr-un depozit, însă chiar și la începutul anilor 2000 exista posibilitatea de achiziționare a acestora aproximativ dintr-un singur loc.

Despre partea tehnică nu pot să mă pronunț, cât nici despre alegerea unei anumite firme de construcții sau criteriile pe care ar trebui să vă bazați când luați această decizie, însă cei de la Vindem Ieftin au adus un concept foarte original și bine-venit în România, care ajută mult din punct de vedere financiar fiindcă scurtează drumul de la producător/importator/distribuitor la clientul final. Mai mult decât atât, prețurile pot fi negociate în funcție de cantitatea cumpărată, iar compania este orientată complet înspre satisfacerea nevoilor fiecărui client în parte, așadar, site-ul este ideal pentru cei cu astfel de nevoi pentru casă.

Ca să vă explic puțin și despre fotografia cu mine utilizată, am încercat să-mi imaginez un castel victorian cu termopane și parchet modern, însă imaginea este una cel puțin hilară. Cu toate acestea, sunt ferm convinsă că serviciile și materialele de pe vremea aceea și-ar fi păstrat aspectul, diferența constând numai în calitate (durabilitate) și tehnică, deci să nu ne facem griji că am fi putut pierde vreo frumusețe seculară de mare valoare. La fel, în privința casei bunicii mele de la țară, deși a fost zidită cu o generație în urmă de către familia mamei mele și are un aspect general, potrivit mediului rural din acea vreme, sunt sigură că dacă materialele de construcție ar fi putut fi achiziționate mai ușor, acest lucru ar fi rezultat într-o casă cu mai puține nevoie de reparații și modificări – tocmai datorită timpului alocat mult mai scurt în vremea noastră, care ar fi permis o mai mare atenție asupra altor aspecte importante din construcția unei case (izolațiile, de exemplu); una este fabricarea manuală a cimentului prin meșteșug propriu, iar alta e procurarea materialelor create special într-o fabrică propriu-zisă, menite pentru astfel de utilizări.

Cam aceasta este viziunea mea despre utilitatea serviciilor online de procurare a materialelor de construcții, serviciu de care mă bucur că pot profita în anul 2019 în România. Vă invit să utilizați site-ul Vindem Ieftin pentru nevoile voastre, fiind cu siguranță una dintre cele mai potrivite alegeri în ceea ce privește raportul calitate-preț.

Articol scris pentru SuperBlog 2019. 

Un gând despre „Casa bunicilor gata cât ai bate din palme!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.