Visurile nu au un preț! Casa ta ideală poate deveni realitate

*Acest articol descrie o situație fictivă.

Arta nu este ceea ce vedem, ci ceea ce reușim să-i facem pe alții să vadă” spunea Edgar Degas, iar cu acest gând m-am dus și eu la culcare înainte de a avea un vis care mi-a schimbat cu totul perspectiva asupra importanței proiectului unei case – și nu a oricărei case, ci a casei la care visez dintotdeauna, la fel cum fiecare dintre noi are un ideal propriu pentru orice. Se prea poate ca și vizita de pe https://www.aia-proiect.ro/ să-mi fi influențat puțin inconștientul! Ca și voi, până acum îmi plănuiam viitoarea locuință luând în calcul în special costurile pe care le va presupune, însă haideți să vă arăt și vouă ce mi s-a relevat prin intermediul lumii viselor…

Se făcea că mergeam pe o stradă lungă, într-un cartier curat, plin de natură și lipsit de poluare, unde însă nu se construise încă nimic. Dintr-o dată, în timp ce îmi plimbam privirea de-o parte și de alta a străzii, clădiri se ridicau în jurul meu ca din pământ. Case, dintre cele mai grandioase, de diferite dimensiuni, apăreau la orizont. Aproape că puteam simți parfumul florilor din grădinile lor. Mă uitam la fiecare în parte și le admiram arhitectura, pe cât de mult mă pricep eu la lucrurile tehnice. Mulți oameni nu știu cum se construiește o coloană în fața casei și câte astfel de modele există, însă oricine poate admira fără probleme o construcție bine făcută, ce parcă oferă personalitate unei anumite clădiri și o face să pară mai îmbietoare, mai prietenoasă. Mă uitam deci cu drag, uimită de toată frumusețea din jurul meu, iar în suflet îmi apărea un sentiment profund de dorință. Observam stilurile diferite ale caselor pe lângă care treceam: case cu etaj, cu mansardă sau diverse alte combinații și nu puteam decât să mă întreb: cum ar fi oare dacă aș putea avea și eu o asemenea casă aici…?

Ca prin magie, din fața unei case cu aspect foarte modern, un om cu aripi de înger pe spate s-a apropiat de mine și am început să vorbim. Eu i-am explicat faptul că în inima mea apăruse profunda dorință de a fi proprietara unei case așa cum am visat-o din totdeauna: îmi doream o casă din lemn (pentru că „lemnul este de 6 ori mai izolant decât cărămida și de 15 ori mai izolant decât betonul, ceea ce conduce la importante economii de încălzire”, după cum am aflat de pe site-ul Aia) cu mansardă, care să-mi dea senzația de confort și inspirația pe care mi-ar fi putut-o oferi pentru scris o cabană aflată în miezul munților. Mereu am considerat că lemnul este un material extrem de romantic, însă…

-Însă ce? m-a luat la rost îngerul meu din vis, iar eu i-am spus că mă temeam să încep acest proiect, fiindcă nu știam cum să aleg proiectantul care să-mi înțeleagă viziunea și să transforme în realitate dorințele mele. Atunci, el mi-a pus o mână pe umăr și m-a întors cu fața înspre toate celelalte case pe lângă care trecusem în drumul meu. Mi-a spus:

-Uite, îți promit că toți oamenii care locuiesc aici au avut aceleași griji ca ale tale, însă e momentul să-ți învingi teama, căci eu o să-ți spun exact care sunt criteriile după care ar trebui să alegi proiectantul viitoarei tale case. Eu am dat din cap înmărmurită, dorindu-mi nimic mai mult decât să-l las pe înger să mă convingă să nu mai aștept nicio clipă în plus pentru a începe demersurile pentru casa visurilor mele. El a scos un soi de pergament pe care se afla o listă scurtă, după care a început să-mi citească elementele care m-ar fi ajutat să reperez proiectantul meu viitor. Ea suna cam așa:

Tu ai idei, dar el are cunoștințe

-Nu e suficient ca tu să vii cu niște idei despre cum ți-ar plăcea să arate casa ta ideală. Ai nevoie de o persoană care să știe și cât de fezabil este acest proiect. Îți vei da seama de acest lucru numai purtând o conversație cu cineva care lucrează în acest domeniu, însă ce este important este să ajungeți la un punct comun care să vă satisfacă pe amândoi.

Meriți să fii special/ă!

-Poate nu e tocmai argumentul la care te-ai fi gândit, însă arhitectura joacă un rol mai mare decât ar crede majoritatea oamenilor. Merită să mergi până la capăt în punerea în practică a idealului tău, căci meriți să fii perfect mulțumit/ă de rezultate. Mai mult decât atât, casa ta îți poate reprezenta personalitatea atât pe interior, cât și pe exterior, deci alege pe cineva care este compatibil cu idealul tău estetic.

Trebuie să ai încredere!

-Nu orice arhitect îți poate oferi exact ceea ce vrei de la proiectul casei tale, însă fii convins/ă că îți va oferi ce trebuie! Este un mare act de încredere și credință acela de a-ți lăsa visul pe mâinile altcuiva, însă este un pas necesar atunci când îți dorești ca viitoarea ta casă să se simtă într-adevăr ca „acasă” pentru următoarele decenii din viața ta.

L-am ascultat cu atenție pe înger citind de pe pergament, iar decizia mea de a lua legătura cu un proiectant a devenit pe parcurs de neclintit. Cu toate acestea, am rămas cu o nedumerire:

-Bine, bine, i-am spus, dar acestia sunt pași pentru a alege un proiectant. Cum îl aleg pe cel potrivit pentru mine?

La care îngerul m-a luat iar prin surprindere și mi-a răspuns:

-Știu la ce te gândești, chiar dacă nu vrei s-o spui cu voce tare. Oricine își face griji în privința banilor, însă visurile nu au niciun preț. Gândește-te că iei o decizie care-ți va afecta întreg restul vieții. Când vrei să plătești pe cineva pentru un serviciu extrem de important, pe care-l vrei bine făcut, alegi varianta cea mai ieftină? Cu atât mai mult în termenii unei locuințe, prețul n-ar trebui să fie un criteriu. Cât despre proiectantul potrivit pentru tine, adevărul este că nimeni nu-ți poate spune acest lucru, va trebui să îți urmezi propria intuiție… Însă, uită-te puțin în jur, mă îndeamnă el. Ce au în comun toate aceste case?

-Toate sunt extrem de plăcute la vedere, frumos realizate și toate par a fi desprinse din câte un basm, îi spun, fără să stau pe gânduri.

-Și toate sunt realizate de același proiectant, ce aparține unei companii pe care cred că o intuiești deja – îmi face el cu ochiul. Acum, gândește-te, dacă un om a putut proiecta atât de multe modele diferite de casă, iar toate au ieșit la fel de spectaculos, ce-ți mai lipsește pentru a-ți lăsa visurile în mâinile sale?

Iar după această ultimă propoziție rostită de ghidul meu spiritual din vis, m-am trezit. Dorința și hotărârea îmi erau în continuare de nestrămutat, iar principiile și criteriile de alegere, schimbate. Revelația m-a făcut să trec imediat la treabă și să las orice îndoială deoparte. Vă invit să faceți la fel cu visurile voastre, fiindcă, după cum am învățat, visurile nu au preț! Și ce e mai frumos decât visul de a locui în casa voastră ideală…

Articol scris pentru SuperBlog 2019. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.