Cel mai ieftin zbor spre cea mai prețioasă experiență

În martie 2017 am pornit într-una din cele mai interesante aventuri din viața mea, iar acest lucru se datorează în mare parte faptului că am plecat de una singură. Aveam doar 19 ani când am decis să fac o călătorie de o zi la Milano, pentru a-mi vedea trupa preferată în concert, trupă pe care o admiram deja de aproape zece ani.

Este vorba de Tokio Hotel, pentru cei curioși, însă, surprinzător, nu acesta s-a dovedit a fi cel mai interesant lucru din cadrul excursiei mele. Am plecat doar cu geanta mea obișnuită de umăr, iar biletele de avion dus-întors, plus cazarea, au costat mai puțin decât biletul pentru concert (pentru care trebuise atunci să plătesc și transport până în România, așa că prețul total ajunsese undeva pe la 300 lei). Îmi rezervasem o noapte la un hostel central la prețul de 15€, cât și călătorii dus-întors cu autocarul până la aeroport. Deși eu îmi îndesasem cele necesare în geanta mea voluminoasă, serviciu care, pentru cei de la Wizz Air, firma low-cost pe care am ales-o, era gratuit, voi puteți afla mai multe detalii despre cerințele și costurile pentru diverse bagaje de mână accesând următoarea pagină: bagaje de mână Wizz Air. Cred totuși că cea mai indicată dimensiune pentru o călătorie scurtă este 55x40x20, geantă care poate fi achiziționată în mai multe modele la reduceri de pe site-ul travelkit.ro.

M-am simțit ca acasă de când am coborât din autocar în centrul orașului și am început să mă orientez pe străzi ca și când mă născusem acolo. Mi-am petrecut prima parte a zilei plimbându-mă și bând multe cafele scurte în diferite terase de prin centru, după care am decis să străbat pe jos, cu Google Maps în mână, cei vrei cinci kilometri care mă despărțeau de clubul unde avea loc concertul. Mi-am îndeplinit visul de când eram copil urmărindu-mi trupa preferată live, însă, din păcate, nu am reușit să am același sentiment de fericire atunci când îi ascultam în sfârșit față în față, lucru probabil datorat și faptului că albumul pe care tocmai îl promovau nu era tocmai pe gustul meu. În orice caz, avionul meu pleca a doua zi dimineața, trebuia să mă trezesc devreme pentru a prinde iarăși autocarul care mă ducea la aeroport, însă eram cât se poate de încântată de experiența avută. Aș merge oricând într-un oraș european timp de o zi sau două, știind că totul e programat și asigurat dinainte, că abonamentul meu de telefon acoperă toate apelurile și internetul în acea zonă și că pot găsi un alt loc care să se mai simtă la fel de familiar precum a fost Milano pentru mine. În orice caz, v-am spus tot acest istoric pentru a scoate în evidență că toate planurile mele au fost încheiate la cel mai mic preț posibil, în funcție de bugetul meu de atunci, așa că în continuare vă voi înșirui câteva motive pentru care eu apreciez și sunt foarte mulțumită de zborurile low-cost.

„Tot acolo ajungi”

Nu știu cât de diferită este experiența propriu-zisă de zbor pe distanțe mici între o firmă low-cost și zborurile „mai luxoase”, însă pe mine m-a ținut în priză încântarea cu care abia așteptam să aterizăm în orașul-destinație. Zborul meu nu a avut întârziere nici la plecare, nici la venire, iar personalul era evident unul profesionist, nici nu am întâlnit vreodată altfel de stewards și stewardese. Singurul alt zbor cu care-l pot compara este cel dus-întors București-New York, cu escală la Paris, pe care l-am efectuat în cadrul programului Work&Travel, tot în 2017. Singura diferență era desigur existența unui mic ecran încorporat în scaunul din față, pe care puteai urmări filme, asculta muzica, etc., și servirea gratuită a porților de mâncare, dat fiind că era un zbor de lungă durată. Nu îmi amintesc exact firmele cu care am zburat, însă nu era nici o mare altă diferență la nivel calitativ între cele două. Desigur, dacă mi-aș fi putut permite, poate pe distanțe lungi mi-aș fi dorit să zbor la clasa I, să am mai mult spațiu pentru picioare, să mă pot odihni într-o poziție mai confortabilă, însă nu plănuiesc să mai călătoresc timp de atâtea ore în viitor. Așadar, pentru un zbor de câteva ore, cum a fost cursa București-Milano și invers, recomand fără probleme zborurile low-cost, fiindcă nici nu există suficient timp în care să te bucuri de prea multe elemente de divertisment oferite de compania aeriană aleasă. Pentru mine, e suficient să știu că ajung în siguranță și în timp util la destinație, puncte care au fost atinse cu desăvârșire de Wizz Air în experiența mea.

„Tot ce e necesar la îndemână”

Referitor la bagajele de mână, recunosc că până acum în viață am neglijat acest aspect și mereu am plecat la drum având cam puține lucruri la mine, pe mentalitatea că „îmi cumpăr eu de acolo dacă-mi trebuie ceva”. Chiar am și făcut asta, atât în New York, cât și în Milano, însă, sincer, acest lucru s-a întâmplat mai degrabă din lipsa informării mele cu privire la dimensiunile acceptate pentru bagajele de mână. Mi-a fost teamă să nu împachetez prea multe lucruri, iar bagajul să se dovedească a fi prea mare, cât am fost și comodă, din dorința de a nu mă încărca prea mult cu greutăți inconfortabile. Cu toate acestea, dacă veți intra pe travelkit.ro folosind link-urile de mai sus, veți descoperi toate informațiile necesare despre bagajele de mână acceptate de diferite companii aeriene, așa că nu mai trebuie să vă faceți griji în această privință. Există o gamă largă de dimensiuni acceptate pentru bagaje, cât și trolere sau genți în sine, la prețuri foarte accesibile pe site. Acest beneficiu se referă la cursele de orice durată, căci pe lângă bagajul de mână, există și bagajul de cală, însă, dacă sunteți ca mine, puțin anxioși când vine vorba de obiectele importante aflate în proprietatea voastră (laptop, poate o carte anume, un anumit obiect vestimentar, etc.), veți vrea să le aveți la îndemână atunci când avionul va porni în străbarea cerului pentru a vă duce la destinația dorită.

Știu că există tot felul de prejudecăți cu privire la zborurile low-cost, însă eu sunt foarte recunoscătoare pentru existența acestora, fiindcă nu-mi dau seama cum altfel aș putea să-mi permit în această etapă a vieții mele să călătoresc. După cum am menționat, personal nu am avut probleme legate de întârzieri sau lipsă de profesionalism, iar zborurile au fost plăcute. Nu am nimic de reproșat companiilor cu care am călătorit din România înspre alte țări și recomand firme precum Wizz, Ryan, Blue Air, etc. Singurul „dezavantaj” ar putea fi lipsa comfortului la nivel ridicat, însă toate serviciile la prețuri accesibile oferite sunt de o calitate satisfăcătoare oricum, din punctul meu de vedere.

Iată că v-am povestit câte ceva despre călătoriile mele. Înafară de Italia (Milano) și America (New York), am mai vizitat și Turcia (Kusadasi, Istanbul) de vreo trei ori, Germania (partea de sud), Austria (Viena) și Bulgaria (Nisipurile de Aur), însă ultimele curse au fost făcute cu mașina. Nu sunt extrem de pasionată de călătorii, sunt un om mai degrabă static, îmi place stabilitatea și pământul, la propriu; cel mai în siguranță mă simt când am picioarele pe sol, dar asta nu înseamnă că nu mi-aș dori să mai am parte de câteva city break-uri sau croaziere în anumite părți ale lumii precum țările scandinave, UK, Olanda, Egipt, Rusia și Japonia. Cam atât despre mine, care sunt experiențele voastre cu zborurile low-cost?

Articol scris pentru SuperBlog 2019.  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.