În Honda Civic Type-R cu Nietzsche

Atunci când am fost pusă în fața problemei „pe cine să iau pe post de copilot pentru a încerca să dobor recordul de viteză în cadrul circuitului de la Nurburgring?” nu m-am putut gândi decât la Nietzsche. Pentru că stilul său de viață a fost haotic doar pe plan psihologic, m-am gândit că l-ar scoate din ale lui să fie cu mine într-o frumusețe de Honda Civic Type R, într-o cursă nebună pentru stabilirea unui nou record de viteză. Și, oricum, când o să mai prindem oferte Honda la fel de bune? L-am ridicat așadar de la masa de scris, l-am invitat la o cafea și i-am prezentat toate planurile mele în ceea ce privește asigurarea câștigului mult dorit. Secretul era unul sigur și consta în, ați ghicit!, voința de putere. Tot ce aveam nevoie de la el era să-și supună voința acestei probe de foc și să-mi ofere încrederea necesară pentru participarea la cursă.

Am zis să ne începem călătoria, că doar mașina a fost fabricată special cu un ADN sport, motor Turbo VTEC de doi litri și patru cilindri, ce poate accelera de la 0-100 km/h în 5.8 secunde și poate ajunge la o viteză maximă de 272 km/h. Marea provocare ne aștepta, însă în cadrul antrenamentului filosoful meu preferat m-a cam îngrijorat. Îmi tot vorbea despre supraoameni plin de teamă și spunea, cu teamă în privire, că prezumțiile sale s-au adeverit, iar oamenii chiar și-au depășit condiția și au ajuns cu toții niște mici dumnezei. L-am liniștit spunându-i că nu oamenii sunt cei care și-au asumat o nouă natură, ci că modelele Honda sunt de fapt cele care oferă această impresie.

– Nu trebuie să îți faci griji atât timp cât ești în această mașină cu mine, i-am spus. Dacă stăruiești să rămâi prins de filosofia ta, amintește-ți că ce nu te omoară, te face mai puternic, atunci.

Cuvintele au părut să-l mai liniștească pe Nietzsche al meu, însă tocmai atunci am pornit motorul și am zvâcnit la drum.

Din nefericire, copilotul meu nu a reușit din prima să-și intre-n mână, așa că și-a ținut ochii închiși pentru primele câteva secunde. Apoi, relaxându-se pe scaunele moi, inspirate de curse, Nietzsche a realizat că poate tocmai a descoperit o nouă semnificație pentru „eterna reîntoarcere a aceluiași”, căci atunci când am terminat cu antrenamentul, filosoful nu a avut decât o singură întrebare pentru mine:

– Unde găsesc Honda Civic de vânzare?

Am râs și i-am spus să viziteze unul din sediile Honda România pentru un test drive, însă, înainte de asta, i-am adus în vedere că avem un record de întrecut. Nietzsche s-a conformat, așa că iată-ne astăzi aici, mândrii câștigători ai turului de la Nurburgring, cu un timp record de 6:40 minute. Alte modele de mașini încercau să se apropie de noi, însă singurul fel în care puteam să iau seama de acest lucru era prin intermediul oglinzilor retrovizoare. Fiindcă aripa spoilerului este făcută din fibră autentică de carbon, greutatea mașinii era cu mult redusă, așa că zburam pe asfalt precum săniuța din celebrul cântec al copilăriei. Nu ne-a venit să credem ce repede am ajuns la finish line, însă ne simțeam într-adevăr ca doi supraoameni, imposibil de învins. Cum am reușit? Am combinat abilitățile mele profesioniste de șofat cu filosofia sa futuristă, care mi-a oferit vitalitate și o gândire de învingător, însă, sincer, pare că toată treaba a fost făcută de Noul Civic Type-R. Cred că oricine s-ar putea simți ca un câștigător la bordul unei astfel de mașini.

Acum Nietzsche poate scoate o carte și pe tema „De ce sunt un copilot atât de bun”, în care sper să nu uite să mă menționeze și pe mine.

Articol scris pentru SuperBlog 2019.  

Un gând despre „În Honda Civic Type-R cu Nietzsche

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.