Înainte de orice, cred că e important să spun că sunt convinsă că voi putea înțelege această poveste mai bine din punct de vedere emoțional după ce voi vedea filmul făcut în 2001 după romanul grafic.
Ghost World e o carte scurtă, care ne arată povestea a două adolescente după terminarea liceului. Una dintre ele trebuie să părăsească orașul pentru a merge la facultate, iar o mare parte din intrigă se bazează pe această dureroasă despărțire. Pe parcursul lecturii (anevoioase), am luat de multe ori ca puncte de referință serialul Daria, cât și propriile mele amintiri din liceu. Nu știu cât de des întâlnită este această tipologie de prietenie între fete, unde amândouă sunt mai degrabă cinice, dar își împărtășesc fără menajamente toate detaliile importante din viață, însă eu una nu cunosc multe alte exemple de acest tip. Așadar, avem un oraș micuț, o viață de provincie și un fir narativ care ne arată pe rând, mai degrabă în stil descriptiv și de umplutură, cu ce-și ocupă aceste tinere timpul, unde se duc, ce interese au, cât și relațiile lor cu alți oameni.
Faptul că una dintre ele trebuie să plece la facultate și astfel să încheie șirul lung de amintiri pe care cele două le-au creat împreună creează de la bun început un dezechilibru în prietenia lor și rămâne să vedem la final ce se întâmplă cu acest conflict apăsător. De obicei, trecerea aceasta marchează ieșirea din adolescență și îmbrățișarea vieții de adult, în special în cultura americană, presupun. Abia aici doi oameni care au mers împreună pe același drum își pot da seama dacă acest lucru se poate întâmpla în continuare, în funcție de preferințele fiecăruia. Un alt detaliu important legat de viața amoroasă a ambelor fete este adus în discuție, avându-l în vedere pe prietenul lor comun, Josh. Cu toate acestea, mie mi s-a părut că nu acțiunea propriu-zisă ar fi cea care contează aici, ci ar semăna mai degrabă cu o versiune grafică a De veghe în lanul de secară, punând mai degrabă accentul pe trăirile interioare ale personajelor, fricile lor, frustrările care apar, procesele de gândire ascunse ș.a.m.d. Doar din acest punct de vedere mi s-a părut o lectură care să merite timpul alocat, dacă nu luăm în considerare desenele foarte frumoase și originale (din precara mea experiență).
Cam atât pot spune despre acest volum, care nu a reușit să mă impresioneze prea tare, deși am înțeles genul de univers în care ar vrea să implice cititorul. Aștept cu nerăbdare să urmăresc producția cinematografică, sperând că va face mai multă lumină și va pune în valoare ideile subtextuale sugerate de autor.