fbpx

Complex, arhetip, simbol – recenzie

img_1376

O altă lucrare introductivă foarte bună în psihanaliza jungiană în care ne sunt explicați chiar termenii din titlul său – Ce este un complex, ce este un arhetip, ce este un simbol? Unde aceste lucruri sunt explicate pe larg în multe dintre lucrările lui Jung, Jolande Jacobi a reușit să surprindă exact esența lor în această carte.

 Cartea este foarte bine structurată, însă relativ greu de parcurs. Partea despre complex e conținută în primele cincizeci de pagini pe care le-am parcurs foarte rapid, căci explicațiile au fost clare. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că s-a vorbit despre un lucru general, prezent la toți oamenii în cantități mai mici sau mai mari, iar autoarea s-a oprit la a face doar câteva distincții, preluate de la Jung, în ceea ce privește complexul. După aceea, trecerea a constant între complexul provenit din inconștientul personal și cel provenit din inconștientul colectiv, care poartă denumirea și de arhetip. Totuși, arhetipul este un termen ce poartă mult mai multe explicații în sine și tocmai din acest motiv a fost o parte foarte solicitantă a cărții. Analogia cu lumea ideilor platoniciene a adus ceva lumină, însă avem parte de tot felul de referințe din diferite domenii, precum biologia. Înțelegerea arhetipului, în special fără anumite exemple concrete, necesită mai multe cunoștințe apriorice decât aș fi crezut, însă am reușit să-mi clarific esențialul. Partea despre simbol a readus iarăși lumină în ceea ce privește psihologia jungiană, căci acesta este definit ca apariția propriu-zisă a arhetipului/urilor în visele noastre. Se face distincția între arhetip per se, care există de la începutul timpurilor înafara conștiinței noastre și simbol, care este reprezentarea propriu-zisă căpătată de arhetip, calea noastră de acces înspre acele “imagini primordiale”. Sinceră să fiu, partea despre reprezentări și formele lor a fost cea care m-a interesat cel mai tare atunci când am ales să citesc această carte, iar aceasta este lămurită și printr-un exemplu de vis arhetipal analizat foarte minuțios în ultima parte.

Pe scurt, pot spune că am primit un cumul de informații mult mai mare decât mă așteptam, însă, de asemenea, am o direcție mult mai clară în minte în ceea ce privește înțelegerea arhetipurilor. Mi-ar fi plăcut totuși ca partea despre complex să fie puțin mai detaliată, însă dacă am înțeles ceva după lecturarea acestei cărți, acesta este faptul că de la un punct nu mai este suficient să citim doar despre Jung, căutând clarificări la obiect, ci vine momentul în care lucrările sale trebuie cercetate în detaliu și din abundență pentru a putea surprinde de fapt sensurile psihologiei sale. Recomand cartea celor puțin pierduți, ca și mine, ce-și doresc să capete o înțelegere de bază asupra conceptelor noi aduse de către Jung. Deși Jolande a avut grijă să ne ofere foarte multe citate și referințe din celelalte lucrări ale sale, consider că “Complex, arhetip, simbol” acoperă doar o suprafață a ceea ce cu siguranță a fost abordat mult mai profund în operele esențiale ale lui Jung.

4

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

Lasă un răspuns

%d