Yakuza Moon, recenzie

img_1767

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Am primit această manga cadou de ziua mea și a fost una dintre cele mai inspirate alegeri, căci mi-a plăcut foarte mult acest roman grafic la baza căruia se află o carte autobiografică scrisă de Shoko Tendo, al cărei tată a fost un membru yakuza.

Frumoasele grafici ne relatează povestea la persoana I a lui Shoko, încă din copilărie și până la vârsta de treizeci și doi de ani. Aceasta a fost hărțuită la școală din cauza familiei de proveniență, iar viața ei de acasă nu era cu mult mai bună, deși pe plan financiar ea și frații ei nu duceau lipsă de nimic. Tatăl ei avea probleme cu alcoolul și aducea mereu câte o femeie tânără acasă, după care se enerva și începea să arunce cu lucruri prin jur. Shoko era nevoită să-și consoleze mama, însă situația a scăpat rapid de sub control începând cu vârsta de 12 ani, când sora ei mai mare, Maki, a dus-o într-un club de noapte. Acestui fapt aparent inocent i-au urmat multe alte întâmplări dezastroase, ce aproape i-au cauzat moartea lui Shoko. Tânăra a renunțat timpuriu la școală și a început să-și petreacă timpul cu multe persoane ce făceau parte din aceeași grupare ca și tatăl ei, prin asta înțelegându-se bărbați mai în vârstă și căsătoriți. Ajungând să fie dependentă de speed, Shoko nu a luat cele mai bune decizii în privința relațiilor sale amoroase, fiind violată și bătută în mod repetat. Adolescența ei și perioada de la 20 până la aproape 30 de ani este presărată cu multe astfel de relații eșuate, timp în care Shoko și-a neglijat propriul viitor și familia.

Punctul culminant este cel în care părinții ei își pierd casa, iar tatăl său se îmbolnăvește de cancer. Aceste două evenimente o trezesc pe Shoko la realitate, când încă nu e prea târziu pentru a se repune pe picioare. Scenele de violență și abuz sexual sunt expuse cu claritate prin intermediul graficii, având pe fundal monologul interior al protagonistei. Abia spre sfârșitul acestei perioade îngrozitoare din viața ei, Shoko își dă seama că a căutat în mod inconștient imaginea tatălui ei în bărbații pe care i-a întâlnit. Multe alte scene îngrozitoare se înlănțuie în această terifiantă poveste de viață până când Shoko decide să-și schimbe cu totul viziunea asupra propriei existențe. Care este soluția pentru a scăpa dintr-un astfel de cerc vicios? Citiți și aflați răspunsul din această poveste, însă pregătiți-vă pentru „imagini cu un puternic impact emoțional”!

Personal, am putut să mă raportez foarte bine la majoritatea trăirilor lui Shoko și să realizez cu stupoare cât de ușor pot să degenereze lucrurile, iar viitorul să ți-o ia la vale. Pornind de la o situație ce pare oarecum banală și des întâlnită, cum ar fi bullying-ul și conflicte cu părinții, un avânt prea mare înspre distracție te poate trece prin cele mai groaznice coșmaruri. Shoko își recunoaște vina și ajunge să-și regrete deciziile, însă, ca în orice viață, a trebui să aibă aceste experiențe pentru a ajunge la o mai bună înțelegere a sinelui. Mă bucur că am avut ocazia de a citi această poveste extraordinară și înfiorătoare deopotrivă și, de asemenea, sunt convinsă că formatul de manga a oferit și mai multă viață amintirilor lui Shoko. Recomand cu căldură celor cu mintea dezghețată, care se pot adapta la mentalitatea unei persoane dintr-o cultură cu totul diferită, a cărei poveste poate totuși să aibă un caracter extraordinar de universal!

4

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

2 gânduri despre „Yakuza Moon, recenzie

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cristina Boncea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura