Singura carte cu care o pot compara pe aceasta ar fi O stea îndepărtată de Roberto Bolano, căci ambii autori provin din Chile și au abordat aceeași temă în romanele lor. Hot Line, în schimb, nu se ridică la același nivel în care a fost expusă situația din țara de proveniență a lui Sepulveda, din punctul meu de vedere.
Protagonistul acestui foarte scurt roman este George Washington Caucaman, un detectiv araucan foarte simpatic și cu un simț al dreptății extrem de bine dezvoltat care este transferat din zona rurală în Santiago din cauza faptului că l-a împușcat în fund pe fiul unui om foarte influent din țară. Aici el trebuie să se ocupe de cazurile de natură sexuală, iar astfel este atras într-o poveste de paravan ce are la bază un hot line, un “bordel virtual”, cum este exprimat în carte. Adevărul este că în spatele acestui caz se află aceeași oameni care caută răzbunare pentru fapta comisă de el înainte de a fi transferat, iar întreaga acțiune se învârte în jurul rezolvării acestui mister și îndreptării situației în fața justiției.
Santiago, cât și întregul Chile, este prezentat sub forma unui loc perfect de către media, însă toți cetățenii sunt perfect conștienți că pedepsele pentru încălcarea legii nu sunt puse în practică, transformându-le țara într-un spațiu periculos și foarte corupt. Același fundal este descris în cartea anterior menționată a lui Roberto Bolano, însă deosebirea față de Hot Line ar consta în faptul că narațiunea este mult mai complexă și urmărește un fir al poveștii mai bine înstăpânit din punct de vedere psihologic în mintea personajelor și a cititorului deopotrivă. În cadrul acestui roman există chiar și o poveste de dragoste în care sistemul de credințe foarte bine înrădăcinat al lui Caucaman se împletește cu gustul pentru binefacere și spiritul justițiar al unei taximetriste pe care o întâlnește în prima lui zi de serviciu.
Pe de altă parte, cred că este foarte interesant cum autorul a reușit să implementeze atâtea idei și concepte de viață, creionând și problemele majore ce sunt la ordinea zilei în Chile într-o poveste atât de scurtă, dar cu un tâlc profund. Din păcate, sunt sigură că în viața reală mult prea puține povești au un sfârșit la fel de fericit precum aceasta, din moment ce mult prea puțini oameni sunt dispuși să-și pună viața la bătaie în numele Adevărului. Tocmai de aceea avem de-a face cu un detectiv araucan, un om aflat în profundă comuniune cu natura și ducând mai departe tradiții străvechi, care nu-și pierde aceste impulsuri chiar și când se confruntă cu viața într-un oraș mare și cu mult mai mulți infractori. Totuși, consider că Hot Line ar fi avut mult mai multe de oferit dacă stilul autorului nu ar fi fost atât de brutal și sacadat, chiar dacă acest fapt în sine ar putea reprezenta însuși mersul lucrurilor din țara natală a autorului.
Cu toate acestea, romanul merită citit într-o pauză de cafea în ideea de a ne contura mai bine în minte problemele cu care se confruntă poate întreaga lume în această perioadă, cu precădere statele mai mici căzute în ghearele celor însetați de putere.