Film vs. Carte: Apă pentru elefanți

VS.jpg

Filmul a fost un pic mai plictisitor decât cartea, în opinia mea.

Prima scenă din film este de fapt finalul cărții, unde bătrânul Jacob își povestește viața de la circ din tinerețe. Deși bătrânul se potrivește perfect cu imaginea din mintea mea, versiunea sa din amintiri – în rolul lui Robert Pattinson – nu mi se pare că atinge punctele cheie ale personajului creat de Sara Gruen. Lucrul care mi-a displăcut cel mai tare a fost lipsa de chimie dintre Jacob și Marlena, pe lângă faptul că nici aceasta din urmă nu este o reprezentare fidelă a personjului din carte.

Suntem scutiți de o mare parte dintre detaliile legate strict de lumea circului și îngrijirea animalelor, însă pe locul doi în topul lucrurilor care nu mi-au plăcut deloc în acest film a fost tăierea sau trunchierea scenei de violență acută dintre trio-ul Marlena-August-Jacob; cu toate acestea, producătorii au preferat să păstreze scena în care șeful menajeriei o agresează pe Rosie, elefantul, oferindu-ne scene explicite și sângeroase. Probabil violența domestică într-o scenă mai lungă și cu mai multe detalii ar fi fost prea mult pentru privitori. Aduc în discuție acea scenă din carte pe care nu am regăsit-o sub aceeași formă în film fiindcă mi se pare un declanșator imens pentru restul acțiunii, însă în producția cinematografică s-a pus mai mult accent pe mediul înconjurător decât pe motivele explicite pentru care se nasc conflicte între aceste trei personaje și felul prin care s-au format. Mi-ar fi plăcut, de pildă, să urmăresc scena în care Jacob se duce la August și încearcă să-i spună că va părăsi circul, însă August îl șantajează că doi dintre prietenii săi vor fi aruncați din tren. Acest lucru se întâmplă, deci, fără un motiv în prealabil în film, lucru care mi se pare cam lipsit de sens.

Într-adevăr, prestația elefantului este spectaculoasă, dar din păcate îi eclipsează pe toți ceilalți actori – sau aduce măcar un element reușit în tot filmul, dintr-o perspectivă mai optimistă. Per-total, dacă pe mine cartea m-a adus aproape de culmile disperării prin lipsa de complexitate de care a dat dovadă, filmul aproape că m-a adormit instant, prin faptul că au fost scoase scenele care prezentau cât de cât un punct de interes pentru poveste. Nu recomand.

Publicitate

Un răspuns la „Film vs. Carte: Apă pentru elefanți”

  1. Si mie mi-a placut mai mult cartea.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: