Pe de-o parte am fost dezamăgită de această colecție de povestiri, pe de altă parte, în continuare am rămas cu un sentiment nemaiîntâlnit până acum de mine în literatură, o stare care s-ar putea transcrie drept confuzie.
Avem de-a face cu o serie de povestiri scurte ce vizează viețile anumitor personaje care-și rememorează tinerețea americană, însă în prim-plan îl avem pe Henry Chinaski, un posibil alter-ego al autorului. Ce au în comun aceste povestiri, în mare parte, sunt violurile, bețivii, sărăcia și prostituatele. Henry Chinaski este pe de-o parte un scriitor de succes care are lumea în picioare, însă pe de altă parte apare în diferite ipostaze umilitoare, lucrând în medii de joasă speță și neilustrând vreo speranță la un tip de viață superior, inițial. Celelalte personaje sunt de asemenea de sex maculin, prezentând diferite întâmplări cu precădere din spațiul hollywoodian, ducându-și cu greu existența de azi pe mâine și uneori comițând crime pentru a face niște bani în plus. Starea predominantă este aceea de abis al vieții, exploatând la maxim punctul prin care mulți oameni ajung să treacă la un moment dat și anume, cel în care nu au nimic și pe nimeni care să le ofere un scop sau o șansă de scăpare din acest abis.
Unul dintre personaje chiar spune la un moment dat că se simte atras doar de oamenii decăzuți, nu de cei care au haine frumoase și proprietăți pe numele lor; i se pare că doar cei asemenea lui au trăit cu adevărat. Personajele nu sunt doar cinice însă, ci de-a dreptul agresive, insuportabile, singuratice din proprie alegere. Există destul de multe scene explicite de sex, însă mai șocante mi s-au părut pasajele care vorbesc despre diverse afecțiuni precum hemoroizii sau despre alcoolism. Titlul, de exemplu, este preluat de la una dintre povestiri, în care un bărbat cheltuiește respectiva sumă de bani (17,50$) pentru a-și cumpăra un manechin, pe care îl folosește pe post de jucărie sexuală. Am spus la început că am rămas cu un sentiment ciudat după această lectură, pe care nu-l pot identifica în totalitate momentan, datorită faptului că așteptările mele de la Bukowski erau foarte mari și chiar m-am blamat că nu am parcurs lucrările acestui autor mai devreme. De la primele pagini, însă, mi s-a părut că nu pot identifica vreun element original, vreun lucru despre care să nu mai fi citit înainte sub această formă.
Cartea în sine este un abis care te poate trage înăuntrul lui, punându-te în pielea unor personaje care nu ți-ai dori să fii niciodată. Tipul de oameni pe care l-a exploatat autorul prin aceste povestiri este cel care a trecut deja de multe stagii de auto-distrugere, rămânând doar omul în forma sa pură, fără prea mare uz de rațiune sau sentimente. Fiecare personaj în parte este sigur pe sine și încearcă să supraviețuiască într-un univers propriu limitat, întrebându-se deseori cum de nu și-a găsit încă moartea. Trebuie să recunosc că această abordare este foarte interesantă și poate aici apare conflictul meu interior vizazvi de carte: deși nu m-au impresionat extraordinar poveștiile în sine, unele atingând chiar și cotele științifico-fantasticului, faptul că Bukowski a reușit să păstreze aceeași măsură calmă și indiferentă la dezastrul din jur în fiecare dintre ele spune foarte multe lucruri despre el ca scriitor.
Așadar, pot spune că nu am renunțat încă la curiozitatea mea în ceea ce-l privește pe acest mare artist, însă pe viitor mi-ar face plăcere să citesc un întreg text, cu început, final și încheiere, scris în aceeași manieră simplistă, dar debordând de încărcătură emoțională. Pentru mine ar putea reprezenta un dezavantaj faptul că Bukowski a ales să ilustreze doar anumite scene, fără prea mult context în prealabil, care au făcut imposibilă acea conexiune pe care o caut în timpul unei lecturi. Se poate spune, deci, că magia sa constă mai degrabă în forța cu care menține atmosfera sfidatoare, în orice circumstanțe, aproape independent de text în sine. După părerea mea, aceasta nu are cum să fie una dintre cele mai bune lucrări ale sale; nutresc speranța că voi găsi pe viitor și elementele care i-au lipsit acestei antologii.
Cartea a fost achiziționată de pe printrecărți.ro.