fbpx

Persepolis II, recenzie

img_7918

Această carte mi-a fost oferită drept sponsorizare de Editura Art.

Acest volum categoric a fost mai pe placul meu decât primul datorită faptului că m-am putut raporta emoțional mult mai bine. Mutarea Marjanei în Austria din perioada liceului ne arată transformările prin care trece orice adolescent obișnuit, ea având însă și experiența războiului în spate – lucru ce face adaptarea ei cu atât mai grea, singură într-o țară foarte departe de casă.

Marjane este obligată să învețe limba germană și trece prin diferite ipostaze pentru a se încadra în spațiul social din care face acum parte. Majoritatea acțiunii din acest roman grafic se concentrează pe maturizarea ei, de la terminarea liceului, până la vârsta de douăzeci și patru de ani. Aceasta începe să descopere lumea prin alți ochi și să observe diferențele dintre ea și ceilalți oameni, neafectați de pagubele unui război; are de-a face cu diferite percepții de viață care o ajută să își formeze caracterul și să decidă care sunt până la urmă prioritățiile ei. După o perioadă de patru ani petrecută în Austria, Marjane este nevoită de conjunctură să se întoarcă înapoi la părinții ei, în Iran, unde încearcă să-și reia viața de dinainte, în conformitate cu legiile și tradițiile țării… Cum reușește aceasta să se adapteze, după ce a locuit atâta timp într-un stat european atât de liberal? 

Încă de când am început această serie am apreciat vocea sinceră și pe alocuri ironică a autoarei. M-am putut regăsi foarte mult în stilul său de creștere, în încăpățânarea cu care își solicită drepturile și refuză să se conformeze în totalitate unor reguli absolut barbare, făcute pentru a dezumaniza femeia. În acest volum însă, vocea sa este și mai puternică, având la bază fapte reale de o aceeași îndârjire pentru dreptate ca și în volumul anterior. Marjane urmează o facultate, ajunge să se căsătorească și să întâlnească o grămadă de oameni noi; toate aceste experiențe o aduc la aceeași veche concluzie din copilărie: educația este totul. Personal, o consider o eroină pe această femeie, care a reușit să se facă auzită în întreaga lume prin povestea ei. Îmi dă curaj în faptul că arta chiar poate schimba vieți.

Despre această personalitate veselă (în pofida orice) mai pot spune doar că reprezintă o dovadă a faptului că până și cei mai de succes oameni o apucă uneori pe drumuri greșite, învățând de pe urma lor niște lecții de viață importante. Întotdeauna este bine să-ți iei viața în mâini și să fii tu persoana care decide propriul viitor. Persepolis rămâne în continuare o serie de romane grafice care ar trebui parcurse de toată lumea, căci există o mică lecție pentru fiecare: de la istorie până la regăsirea sinelui.

4

 

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

Lasă un răspuns

%d