Turn offs #5

Pe măsură ce citesc noi cărți, descopăr din ce în ce mai multe lucruri despre mine însămi – cum este și indicat. După ultimul roman citit de mine, Cimitirul Animalelor, am mai descoperit un lucru care este deosebit de neatrăgător pe mine într-o carte și anume, atunci când acțiunea are loc într-un oraș mic.

Deși în viața reală aș prefera oricând să locuiesc într-un astfel de oraș, pe care-l poți traversa dintr-o parte în alta pe jos într-un timp relativ scurt, atât în realitate, cât și în ficțiune te poți lovi de aceeași problemă când vine vorba de orașele mici: este un teritoriu închis înafara căruia pare să nu mai existe nimic altceva ceea ce limitează mult posibilitățile ce există în orașele mari, pornind de la crimele ce pot avea loc și continuând cu viața mult prea monotonă și asemănătoare a cetățenilor ce se cunosc între ei într-un procentaj mai mare. De obicei, scriitorii urmează aceeași regulă atunci când decid să plaseze acțiunea romanului lor într-un astfel de oraș, ceea ce mereu dă impresia de circuit închis, de lume unidimensională, care mai departe duce la personaje cu o gândire limitată, personaje statice, care nu evoluează înafara normei sociale din locul în care trăiesc.

Atunci când citesc o carte a cărei acțiune se bazează pe viețile mai multor personaje dintr-un anumit oraș, oferindu-ne poate versiunea fiecăruia despre lucrurile care se petrec, mi-ar plăcea să observ diferențe mai mari între acestea, deși nu pot blama scriitorii pentru acest lucru fiindcă este perfect în conform cu realitatea – oamenii cu creștere și mediu asemănătoare vor deveni la fel de asemănători și în gândire.

Cred că acest pet peeve ține mai mult de viziunea mea generală asupra orașelor mici însă ce vreau să spun e că îmi place atunci când descopăr un univers mult mai complex într-un roman iar acțiunea plasată într-un oraș mic reduce considerabil șansele pentru ca acest lucru să se întâmple.

De cele mai multe ori, atunci când un autor alege un oraș mic, probabil inexistent cu adevărat pe hartă, romanul este unul ce implică mister și crime, fiindcă este un mediu propice acestor genuri literare. Suspecții scad în număr și apare posibilitatea pe care am menționat-o anterior, aceea ca autorul să ne ofere versiuni diferite ale personajelor despre același subiect.

Pentru mine, diversitatea este un lucru extrem de important în general, însă mai ales în cărți, fiindcă încerc să absorb cât mai multă informație posibilă după o singură lectură. Am nevoie de mai multe resurse în acest sens și nu consider că un astfel de univers închis, unde este posibil și chiar probabil ca aceleași lucruri să se întâmple la nesfârșit, fără ca vreo influență din afara orașului respectiv să apară, ca și când această variantă nici nu ar fi luată în calcul, îmi poate satisface toate nevoile pe care le am de la o carte. Așadar, pe viitor voi încerca să evit genul acesta de cărți, căci rareori se întâmplă să găsești o poveste originală sau un protagonist cu o gândire superioară în astfel de spații.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.