10 autori pe care nu i-am citit încă

10 autori pe care nu i-am citit încă

…și evident, vreau să îi citesc! Spre rușinea mea, din diverse motive, nu am reușit încă să citesc lucrările a mai multor autori pe care sunt sigură că îi voi adora. Motivul principal este faptul că nu am reușit încă să fac rost de cărțile lor. M-am gândit să fac această listă pentru a-i identifica, astfel încât să am în minte nume concrete data viitoare când fac cumpărături. Apropo, m-am inspirat din titlurile colecției Biblioteca Polirom pentru a-i descoperi pe majoritatea, colecție pe care o ador, cel puțin estetic.

1. Charles Bukowski

Am citit câteva din poeziile lui, am văzut multe citate pe Facebook și pe Tumblr. Mi-a fost recomandat în nenumărate rânduri și știu că scrie exact în stilul care-mi place mie: dark și realist. Nu am nici cea mai vagă idee cu ce carte mi-ar plăcea să încep de la el, dar titlul „Șuncă pe pâine” mă atrage cel mai tare.

     2. Umberto Eco

Pe acest autor nu pot spune că nu l-am citit deloc. Am parcurs cu multă plăcere cartea sa, „A spune cam același lucru: experiențe de traducere„, iar din ea am dedus de asemenea că regretatul autor scrie și ficțiune foarte bine, de aceea vreau neapărat să citesc oricare din lucrările sale.

     3. Aldous Huxley

Vreau să-l citesc de mult timp pe Huxley, mai ales cele două cărți ale sale: „Minunata lume nouă” și „Reîntoarcere în minunata lume nouă”. Știu că e vorba de o distopie care ulterior a fost reluată, iar ambele volume reprezintă lucrări importante în literatură. Nu știu nimic despre stilul său de scriere, însă abia aștept să pun mâna pe cărți.

4. Edgar Allan Poe

Un scriitor macabru, posibil bolnav mintal, posibil super drogat pe tot parcursul procesului de scriere. Un lucru e cert: am înțeles că poveștile lui sunt cu adevărat horror. Îmi amintesc că am citit doar o lucrare scurtă de a sa, într-o antologie cu povești de groază, și am știut instant că e genul meu de autor. Știu că a scris și poezie, din care am mai citit, dar cel mai mult îmi doresc să fac rost de un volum cu mai multe dintre lucrările sale.

5. Truman Capote

Ce-i drept, în principal știu despre cel mai celebru roman al său, „Mic dejun la Tiffany„. Am urmărit filmul acum ceva vreme dar știu că este destul de diferit față de carte. Știu că a mai publicat și alte romane, traduse și la noi, dar prima oară aș vrea să mă apuc de cel care i-a adus faima la nivel global.

6. Lev Tolstoi

Nici acest autor nu mi-e complet necunoscut, întrucât am copilărit pe poveștile sale din cartea „Furnica și Porumbița„. Fabulele sale le-am recitit de nenumărate ori și le am și acum în minte, de aceea sunt convinsă că acest mare autor rus are de oferit și lucrări mai complexe, care să mă uimească la fel de tare precum lecturile din copilărie.

7. Ernest Hemingway

Nu pot spune că nu am avut ocazia să îl citesc pe Hemingway, însă bazat pe ce am auzit până acum, îmi imaginez un stil foarte siropos și depresiv, banal, șters. S-ar putea să mă înșel și sper să fie astfel, sunt convinsă că nu ar fi ajuns așa de renumit dacă nu avea și ceva sclipitor în lucrările sale. Îmi place foarte mult colecția sa de romane de la editura Polirom și aș putea începe cu oricare dintre titluri.

8. Elif Shafak

Știu despre această autoare doar faptul că este turcoaică și pare să abordeze teme feministe în romane, deși nu pot spune exact ce-mi dă această impresie. I-am văzut cărțile pe diferite site-uri, suficient de des încât să-mi stârnească curiozitatea. „Bastarda Istanbulului” pare cea mai cunoscută carte a sa și cred că mi-ar plăcea să încep cu aceasta.

9. Salman Rushdie

Povestea cu acest autor a început când am văzut titlul „Versetele Satanice„, care se află în wishlist-ul meu de ani buni și tot nu am reușit să fac rost de el, deși am avut câteva ocazii bune. Mă gândesc că cine a scris o carte cu un titlu așa de interesant, ce a devenit atât de cunoscută, categoric merită citit în toată splendoarea celorlalte romane ale sale.

10. F.M. Dostoievski

Iată un alt autor rus și clasic pe lista mea de TBR. Am stat departe de romanele sale până în prezent pentru că am auzit că sunt destul de greu de parcurs, datorită descrierilor interminabile, însă toată lumea a spus că merită categoric citit. Nu știu cu care din monștri aș începe dacă aș avea ocazia, însă probabil cu cel mai scurt posibil.

Aceștia ar fi primii zece autori ce mi-au venit în minte pentru a încropi această listă. În biblioteca mea se mai găsesc câteva nume pe care nu le-am citit încă, precum: Ilf și Petrov, Anton Cehov, Orhan Pamuk, F. Scott Fitzgerald, Virginia Woolf, Sylvia Plath, D. H. Lawrence, Charles Dickens, Charlotte Bronte, Honore de Balzac – dar aici este doar o problemă de timp. A fost interesant pentru mine să îmi setez aceste obiective pentru viitor și sper să fac rost de lucrările celor de mai sus cât mai curând. Voi ce autori nu ați citit încă?

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cristina Boncea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura