Recomandări cărți LGBT+!

A fost foarte solicitat acest articol așa că iată-mă aici, recomandându-vă cele mai bune cărți cu personaje LGBT+ pe care le-am citit.

Cred că Păpușile de Cristina Nemerovschi e cea mai LGBT+ carte pe care am citit-o, o pot compara acum cu serialul Orange is the new black la nivel de gayness. Personajele principale sunt un cuplu de lesbiene iar povestea este în sine o dramă foarte romantică, aș putea spune. În orice caz, cred că e singura carte de genul pe care am citit-o până acum și o recomand cu toată inima, precum toate cărțile Cristinei.

Din Pădurea Norvegiană, deși acțiunea se concentrează în jurul unui cuplu hetero, mi-a rămas foarte bine întipărită în minte o scenă dintre o elevă și profesoara sa de pian, care mi s-a părut foarte yuri and even had some effects down there.

Ca să încheiem ciclul de L(GBT+), pot foarte bine să recomand Becks merge la școală, unde protagonista mea se duce în Anglia cu gândul de a face sex cu toate fetele de acolo iar scenele sunt foarte explicite. Aș putea zice că asta e cea mai gay carte pe care am citit-o, dar nu știu dacă se pune din moment ce am scris-o eu.

Nu pot uita faptul că în cărțile din seria Gossip Girl, Chuck Bass, care în serialul TV este un sex symbol foarte actual și în zilele noastre, este gay. Nu am citit până acum scene foarte explicite legate de sexualitatea sa, însă mi s-a părut demnă de menționat seria fiindcă are destul de multă diversitate. Tot in the grey area aș pune și Portretul lui Dorian Grey, care mie mi s-a părut a fi un gay romance clasic, dar este strict subiectiv; avem însă parte de multe scene unde este descrisă frumusețea masculină (sau mai degrabă feminină?) a protagonistului, care la fel ca Oscar Wilde, nu este foarte interesat de partea feminină. Exact pe aceeași linie merge și Interviu cu un vampir, care e chiar puțin mai clară în privința relației dintre cei doi vampiri (jucați în film de Brad Pitt și Antonio Banderas, yum!).

Cărți foarte explicite pe domeniul ar fi trilogia Sânge Satanic, unde protagonistul este bisexual iar scenele nu sunt puține la număr, în toate cele trei cărți. M. este versatil, are relații atât cu tipi mai mici cât și mai mari decât el ca vârstă și să nu uităm de dragostea lui pentru R., care desăvârșește această încoronare de „hi, I’m bi (and idgaf)”.

O altă trilogie super sexy este Half Bad, din care încă aștept să citesc ultimul volum de la editura Trei. În primele două volume, deși cărțile se bazează mai mult pe magie, vrăjitori, etc., protagonistul este în același timp îndrăgostit de o fată și un băiat. Poate ăsta ar fi chiar un mic spoiler, din moment ce pasiunea lui se naște mai întâi pentru Annalise iar abia mai apoi pentru… Vă las să aflați singuri. Eu am țipat la scena aia. A fost foarte neașteptată și bine scrisă, categoric nu e o serie YA/Fantasy tipică.

O poveste foarte romantico-dramatică, un fel de replică a Păpușilor, am scris-o prin 2014 între Octopussy #1 și Octopussy #2 și o puteți citi pe Wattpad. Aici subiectul principal este homofobia și efectele ei ce pot fi dezastroase, deci 100% LGBT+. Cred că merită o șansă, din moment ce nu avem parte de prea multe astfel de povești românești.

Lasă-mă să intru este o carte despre care am vorbit în repetate rânduri și după care s-au făcut două filme, unul în suedeză și celălalt o variantă mai modernă, în engleză. Cartea este mai bună însă decât ambele și nu afli decât după a doua jumătate că personajele sunt o parte a comunității (deși nu neapărat cea umană, hehe). E printre cărțile mele preferate, o recomand cu mare drag.

Seria Sookie Stackhouse. Sinceră să fiu, nu am citit încă toate cărțile așa că nu pot garanta că scenele LGBT+ sunt la fel de explicite ca în serial (True Blood) însă cu siguranță veți găsi niște ship-uri interesante de acest tip, dacă nu, chiar ceva puțin mai explicit. Vampiri LGBT+, yass. Nu aș spune în mod obișnuit asta, dar mi se pare că Charlaine Harris scrie foarte bine.

Când fata întâlnește băiatul este un exemplu foarte bun tot pentru homofobie și acceptarea socială. Titlul se referă la un vechi mit și de aici pornește o poveste cotidiană, oarecum de dragoste dar prezentată foarte succint, dintre două femei și modul cum sunt privite de societate. Categoric Ali Smith merită citită.

Acestea au fost recomandările mele. Sper ca pe viitor să citesc cât mai multe cărți cu personaje LGBT+ și cât mai diversificate. Dacă aveți și voi recomandări, lăsa-ți-le într-un comentariu. Kisses!

 

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

Un gând despre „Recomandări cărți LGBT+!

  1. Vai, de când îmi doresc s-o citesc pe Ali Smith. Mereu când citesc la alții despre ea mi se face poftă, dacă are sens. Îmi scapă printre degete mereu când cumpăr cărți de pe Okian. Cică și piesele ei de teatru sunt foarte mișto, amuzante și nebune. ¯\_(ツ)_/¯ Get your shit together, Roxa.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cristina Boncea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura