Sexismul la cititori

Am să ating un subiect puțin mai delicat dar care mă sâcâie încă de când am publicat Octopussy #1. Am foarte puțini cititori de sex masculin care s-au oprit la a-mi aprecia pur și simplu munca, însă o mare parte din aceștia fie s-au născut după 2000, fie nu sunt în general interesați de femei. Îi apreciez și îi stimez foarte tare pentru respectul pe care mi-l oferă, însă această postare este despre tipul opus de cititori peste care am dat (sau mai degrabă, ei au dat peste mine).

Sinceră să fiu, încă am dubii dacă persoanele respective mi-au citit sau nu cărțile, însă s-a ajuns foarte repede de la „Îmi place foarte mult tot ce faci” la „Nu ai vrea să ne întâlnim?„. Și ca să ne înțelegem, sunt mai mult ca sigură că la o astfel de propunere, nu vom merge undeva în aer liber să dezbatem despre procesul meu de creație, conturare a personajelor ș.a.m.d. În special persoanele de sex masculin se poartă de parcă făcând un compliment unei femei, aceasta le datorează ceva. După ce i-am refuzat politicos pe cei în cauză, insistențele lor au dus inevitabil la block; toți au reacționat ca și când ar fi fost niște victime („de ce, așa ciudat sunt de nu vrei să ieși cu mine?„), după ce s-au purtat de parcă mi-ar fi făcut un favor să mă invite în oraș de prima oară („mi-am dat seama că ești foarte cool și mi-ar plăcea să ne vedem” aka, cred că ești destul de cool pentru mine încât să vreau eu mă văd cu tine, chiar dacă eu ți-am scris primul și te-am bătut la cap). La toate persoanele care vor să ne întâlnim le spun să vină la o lansare, căci nu am deloc intenția de a forma relații personale cu persoane cunoscute de pe internet, în special când nu sunt eu cea care inițiază acest lucru sau nu avem în comun literatura. Băieții anterior menționați se credeau probabil speciali fiindcă le-am zis „mulțumesc” și un posibil smiley face. Probabil au luat asta ca pe o încurajare, ceea ce este fix problema multor băieți din societatea de astăzi.

Am fost abordată de diferiți libidinoși care voiau diferite lucruri de la mine. Faptul că mesajul: nu mă interesează decât să-mi promovez cărțile nu a fost luat în serios de către aceștia nu denotă decât faptul că orice realizare a unei femei reprezintă o glumă iar singurul său rol este să spună „da”, if you know what I mean.

E un lucru să primesc un mesaj de „cf frumoas-o?” de la un tip oarecare de pe Facebook, îi dau block și am terminat povestea, măcar știu ce vrea de la bun început. Mă deranjează foarte tare când cineva mă abordează în legătură cu Octopussy sau vreo altă activitate de-a mea de pe internet și mai apoi îmi arată că nu e cu nimic diferit de tipul anterior. Cei care nu-mi citesc cărțile pur și simplu fiindcă le place să citească, ci le citesc doar cu scopul de a intra în vorbă cu mine, din „prietenie” sau mai știu eu cu, sunt egal cu zero pentru mine. Îmi place foarte tare comunitatea de cititori pe care mi-am creat-o, îmi place să mă întâlnesc cu voi pe la lansări și să ne bucurăm împreună de cărți. Îmi place că voi înțelegeți că dacă mi-ați citit cărțile v-ați făcut vouă un favor, și nu mie. Prin urmare, chiar dacă ne cunoaștem cât de cât, nu trebuie să vă supărați dacă vreau să separ lucrurile între începutul meu de carieră și viața personală. Dar voi sunteți cititori inteligenți și înțelegeți, mă bucur că existați.

E greu să-ți dai seama de intențiile oamenilor pe internet și nu poți să răspunzi urât unui om care începe prin a te felicita pentru realizările tale. Susținătorii mei știu că eu sunt o persoană corectă și în general, destul de politicoasă, mai ales când interlocutorul meu are intenții bune. Mă văd însă nevoită să creez ziduri peste ziduri pentru a mă proteja de dezamăgirea iminentă a unor astfel de evenimente: atunci când cred că am o conversație normală între autor-cititor și de fapt persoana cealaltă confundă borcanele. Am să citez un post de pe Tumblr, drept încheiere: nu toți băieții sunt așa, dar sunt destui. Destui încât să mă aștept la ce e mai rău de la orice băiat care mă contactează. Nu fi acel tip. E foarte ușor să demaști o persoană care nu e cu adevărat interesată de literatură, nu veți ajunge nicăieri. Peace!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.