Nu știu dacă am mai dezbătut pe larg tema asta însă am să vă ofer niște argumente foarte bune în privința anticariatelor, atât fizice cât și online. Eu le-am descoperit în urmă cu ceva ani, după ce m-am mutat în București, și am încetat să mai plătesc vreodată prețul întreg pe o carte. Mulți dintre voi v-ați plâns că în orașele voastre nu se găsesc cărți noi la anticariate, însă site-uri precum târgulcărții.ro sau printrecărți.ro vă stau non-stop la dispoziție să le vânați ofertele.
1. Sunt cărți noi la prețuri foarte scăzute
Fie că le cumpărați dintr-un magazin fizic, unde sunteți scutiți de taxa de transport (cum ar fi Anticariatul Unu, de la Universitate, unde au mereu un raft cu cărți la 5 lei chiar la intrare), puteți găsi cărți publicate chiar și în anul curent, neatinse, la prețuri de nimic comparativ cu cele de pe site-urile editurilor. De exemplu, chiar în perioada promovării cărții O delicatesă de Muriel Barbery, am găsit-o cu doar 5 lei la anticariat și se afla deja acolo în mai multe exemplare, noi-nouțe, prețul original fiind de 26,88 lei. Nici nu mai vorbesc de anticariatele online care sunt constant aprovizionate cu cărți noi, și ca an și ca nivel de calitate, și oferă reduceri substanțiale periodic.
2. De ce nu ai da mai puțini bani pe mai multe cărți?
Sinceră să fiu, nu văd absolut niciun dezavantaj la anticariate, poate doar stocurile limitate care se vând foarte repede, însă dacă știi ce cauți și ești atent la oferte (prin newsletters sau anunțuri pe facebook) poți achiziționa cărțile mult dorite într-un număr mai mare, cheltuind aceeași sumă de bani. Încă de când am început să folosesc această metodă, mi s-a părut ridicol să dau până și 15 lei pe o carte. În general, nu sunt înnebunită după noile publicații și le colecționez pe cele ceva mai vechi, dar cu puțin noroc, le puteți găsi și pe acelea cu mult sub prețul editurilor. De ce să dai 30 lei pe o carte când poți da 30 lei pe 5 cărți?
Știu că există ideea preconcepută cum că la anticariate se găsesc doar ediții vechi, second-hand, însă din proprie experiență vă spun că lucrurile s-au mai schimbat. Eu una ador să caut ore în șir, să dau scroll la pagini și să descopăr cărți noi. Dacă totuși timpul nu e punctul vostru forte, sugerez să susțineți editurile din România cumpărând cărțile la prețul lor full direct de pe site :D. În orice caz, eu voi continua să caut metode ieftine de achiziționare a cărților și să le împart cu voi. Kisses!
Lasă un răspuns