Cărțile necitite din bibliotecă

Că tot vorbeam de rușine într-un post anterior, m-am gândit să dezvălui numărul năucitor de cărți necitite din biblioteca mea. În primul rând, la momentul actual, am 348 de cărți în bibliotecă, conform inventarului meu online pe care-l puteți găsi accesând pagina „Biblioteca mea„. Din acestea, 198 sunt necitite. Adică 56.9%. Adică mai mult de jumate, și cred că asta e frumos. Înțeleg ideea de overwhelming pe care o simți când te gândești că ai atâtea cărți necitite și tu continui să cumperi altele, dar pe de altă parte, când ai o bibliotecă măricică, e mai mare dragul să privești cum se adună cărțile în ea; să ai ce aranja, ce expune. Poate nici nu voi ajunge să le citesc pe toate cele 198, poate voi cumpăra altele și voi da la schimb o parte din celelalte, dar există o frumusețe și în această circulație a cărților. Scopul principal e oricum ca tu să te bucuri de lectură, nu doar de ideea unor cărți. Pe mine mă bucură să știu că am din ce alege, că există o carte necitită în biblioteca mea pentru orice stare aș avea.

În orice caz, sunt pe cale să distrug echilibrul pentru că mi-am comandat vreo 20 de cărți noi și vorba aia, „nu știu când voi ajunge la ele”. Cred că prin booktube e des întâlnită expresia, nu? Există categoric o ierarhie, dar nimic nu e fix când vine vorba de citit și îmi place mult și treaba asta. Cititul e ceva pentru suflet iar sufletului nu-i poți impune nimic, niciodată. Acum poate îmi spun că vreau să citesc cartea x sau y în continuare, dar mâine mă voi trezi și mă voi apuca de cu totul altceva și nu e nimic greșit în asta. Nu cred că e nevoie de atâta control, important e să citești în continuare, nu ceva anume, chiar dacă numărul tot crește și cărțile necitite se adună. Cititul nu are nimic de-a face cu numerele și de aceea a fost mereu pasiunea mea. Fuck you, numbers. Dar a fost totuși interesant să fac acest calcul (folosind internetul desigur, nu știu mai mult de basic math și nu stăteam să număr manual cărțile), atunci când te uiți la bibliotecă nu te gândești așa, ești doar încântat de ce ai în fața ochilor. Voi aveți idee câte cărți necitite aveți în bibliotecă? Vă afectează acest număr în vreun fel?

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

Un gând despre „Cărțile necitite din bibliotecă

  1. YES, so much yes pentru postarea asta! :D N-am stat să număr câte cărți necitite am în biblio, dar cred că proporția e tot pe-acolo, 50:50. Nimeni nu înțelege de ce cumpăr atât de multe cărți atunci când prind reduceri, fără a le citi în viitorul apropiat, dar adevărul e că-mi place la nebunie să am de unde alege! O carte pentru fiecare mood. În timp, am devenit cam thick-skinned la comentarii de genul ăsta, așa că acum îmi iau ce vreau, când vreau. În limite rezonabile, desigur, fiindcă biblioteca mea deja e cam suprasaturată. :D

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cristina Boncea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura