Cât de des cumpăr cărți?

Cred că asta e una dintre puținele întrebări legate de cărți la care nu am răspuns încă iar inspirația mi-a venit din faptul că în ultimele 24 de ore am plasat două comenzi pe două site-uri diferite de cărți pentru simplul fapt că prețurile erau foarte convenabile iar cărțile alese pe măsură.

Răspunsul pe scurt ar fi: oricând am chef și ceva bani, dar putem săpa și mai adânc și să descoperim împreună care sunt motivele pentru care cumpărăm cărți într-un anumit moment în locul altuia. Ca orice cititor, simt și eu vina aia atunci când văd atâtea cărți necitite în bibliotecă însă este ștearsă rapid de sentimentul de căldură interioară pe care-l simt atunci când văd o carte pe care îmi doresc foarte mult să o citesc și era pe wishlist-ul meu de ceva vreme. Acest sentiment este mult mai puternic decât vina, deoarece știu că mai devreme sau mai târziu voi ajunge și la cărțile rămase necitite, căci le iubesc pe toate, însă nu în mod egal, concomitent. Încerc totuși să nu exagerez, să nu mă trezesc cu 50 de cărți noi (e foarte posibil pentru o persoană așa de obsedată de cumpărăturile online ca mine) până nu am făcut măcar o ordine mentală, sumară, a cărților pe care le am deja; altfel, tind să le pierd din vedere atât numărul total cât și titlurile, autorii și orice altceva mai e de luat în calcul. Și detest asta, atunci când nu-mi cunosc fiecare carte din bibliotecă la nivel personal, chiar dacă nu am citit-o încă. Trebuie să am timp să mă obișnuiesc cu ele… Dar din nou, e o luptă dură, pentru că totul pălește în fața bucuriei de a filma clipuri unboxing pentru YouTube, de a deschide acele colete în fața camerei ca și când habar n-am ce se ascunde în ele – deși deseori chiar e așa. Singurul lucru hotărâtor devine voința mea, controlul meu asupra propriilor acțiuni. Nu e chiar așa de greu de stăvilit această sete de cărți, fiindcă desfășor de asemenea și alte activități care îmi permit să uit de pasiunea mea principală – lectura. Totuși, nu de puține ori mi s-a întâmplat să sar calul și să mă trezesc cu niște cărți pe care și uitasem că le-am cumpărat, apare dezordinea de care vorbeam mai devreme.

Așadar, cumpăr cărți destul de des, dar sunt mai degrabă tipul care cumpără acum cincizeci de cărți și nici măcar nu mai caută altele pentru următoarele trei-patru luni. Pagubă mare nu fac, căci le iau pe toate la prețuri foarte bune de pe anticariate online sau la reduceri, în asta constă toată pasiunea cumpărăturilor online – ofertele. Singurul dezavantaj de care mă tot lovesc e faptul că ajung ulterior să nu mai citesc niciodată cărțile respective pentru că realizez că nu mă mai atrag, fiindcă le-am lăsat „la dospit” prea mult pe rafturi. Cu greu pot spune nu unei oferte bune, mai ales dacă e implicat și autorul meu preferat pe acolo.

Voi cum faceți față acestei porniri de a cumpăra cărți, cum o temperați?

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

2 gânduri despre „Cât de des cumpăr cărți?

  1. Eu una nu prea o „temperez”, ca sa fiu sincera. When my soul wants books, books it gets. Deseori o tempereaza banii (sau mai degraba lipsa lor). :))

  2. Eu una cumpar cate o carte. Mai ales acum ca cei de la elefant + libris au transport gratuit. Cumpar o carte, o citesc iar apoi cumpar alta . Cred ca este cel mai indicat si in asa fel nici nu le las sa stea degeaba in biblioteca xD.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cristina Boncea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura