5 motive să-l citești pe Dan Lungu

Tocmai am terminat de citit cea de-a patra carte de la Dan Lungu, Raiul Găinilor. Pe lângă asta, am mai citit și Sînt o babă comunistă!, În iad toate becurile sunt arse și Băieți de gașcă. Deși toate au în principal aceeași temă și anume, urmările comunismului în România, voi aduna particularități de la fiecare în parte pentru a oferi cinci motive demne de luat în considerare pentru a-l citi pe Dan Lungu.

  1. Râzi ca după ‘89

Te-ai născut, ca și mine, după anii ’90? Îți sunt necunoscute majoritatea expresiilor folosite înainte de revoluție, glumele de prin fabrici, vocabularul “oamenilor muncii”? Nu-i nimic, căci în cărțile sale, Dan Lungu le-a strâns pe toate; le-a încadrat în dialogurile oamenilor care stăteau cu orele la rând pentru a lua pâine sau ale celor ce își beau pensia rememorând trecutul. Consider că acesta e atuul de bază al cărților sale, faptul că te fac să râzi atunci când gluma reprezintă de fapt o tragedie umană și ai în față fețele schimonosite și viețile distruse ale românilor ce au fost folosiți de către Partid. Absolut toate dialogurile sunt scrise pe un ton glumeț, aducând în prim plan subiecte banale, tocmai pentru a sublinia lipsa de perspective pentru viitor ale personajelor.

  1. Înțelegi de ce comunismul nu e bun

Mai auzi oameni în jur spunând “pe vremea aia era altfel…” și nu știi ce să crezi? Din nou, Dan Lungu e aici ca să-ți reamintească de lucrurile pe care Ceaușescu le-a răpit oamenilor, și nu de falsele promisiuni, “de cât de bine era”. În ciuda umorului prezent în fiecare capitol, este destul de evident faptul că orice amintire fericită despre perioada comunistă, este imediat distrusă de urmările acelui eveniment și de realitatea cruntă constând în batjocorirea populației.

  1. Te regăsești în personaje…

Sau nu? Dacă te trezești dimineața și îți spui “ah, ce aș vrea să fiu într-un rai al găinilor, ce bine o duc ele, nu fac nimic toată ziua și au masa și casa asigurată”, Dan Lungu te face să realizezi că de fapt acea viață fără griji oferită în aparență de sistem, are la bază manipularea în masă și deculturalizarea oamenilor, făcându-i să semene cu niște animale, îndeplinindu-le doar nevoile de bază și anihilând orice posibilitate de evoluție spirituală. Parodiind aceste tipuri umane, Dan Lungu ne amintește de fapt că ar trebui să fim mai mult decât niște porci satisfăcuți, care nu pot discuta decât despre alți oameni, în timp ce beau bere și muncesc pentru a bea și mai multă bere.

  1. Începi să-ți amintești

Deși nu este cazul meu, sunt multe persoane care încă trăiesc cu ororile comunismului în minte așa că probabil Dan Lungu îi ajută să-și creeze puțină ordine în gânduri, amintindu-le cum a fost de fapt această perioadă. Am auzit oameni spunând că înainte de ’89, “parcă trăiau altă viață” iar mulți dintre ei se raportează astfel la comunism, nevrând să-și mai amintească prin ce-au trecut. Eu cred că e bine să-ți amintești, pentru a transmite mai departe copiilor tăi și apropiațiilor faptul că Ceaușescu nu a fost nicidecum un salvator al românilor, ci persoana care a sporit analfabetizarea țării, interzicând accesul la cultură sau orice altceva care nu era în folosul Partidului. “Amintește-ți ca să nu se mai întâmple” par a spune romanele lui Dan Lungu.

  1. E literatură românească contemporană

Dan Lungu trăiește în prezent… dacă ești surprins, pentru că “toți scriitori români au murit”, ai nevoie disperată să-l citești! Așa, poți face două lucruri deodată: să realizezi că de fapt literatura românească nu mai e așa cum e prezentată la școală și în același timp, să înveți puțină istorie, de la personaje cât se poate de realiste. Deși consider că literatura contemporană e într-o frumoasă ascensiune la noi în țară, nu ratez niciun prilej de a o promova, mai ales când autorul reprezintă o parte cu adevărat importantă a acesteia.

Ar putea părea că articolul meu este dedicat în general tinerilor, dar statisticile literare ne arată că ei sunt cei care citesc cel mai mult iar nu adulții care se plâng că “tinerii nu mai citesc în ziua de azi”. Sper că v-am convins să-i dați autorului o șansă dacă nu ați făcut-o deja și cu siguranță veți găsi povești care să vă încânte și să vă învețe în același timp o lecție, printre scrierile lui.

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

Un gând despre „5 motive să-l citești pe Dan Lungu

  1. Analfabetizare? Nu e adevarat draga mea. Mergeam la teatru cu scoala, la filarmonica..sportivii aveau cantonamente la mare sau munte suportate de club implicit de stat….iar accesul la educatie era pt toata lumea gratuit. Nu ca astazi iei 9 la examenul de admitere la medicina si esti nevoit sa renunti ca nu ai 8000 ron pt taxa. Analfabetizarea si indobitocirea populatiei e o moda azi….Si daca iti imaginezi ca sunt o baba comunista te inseli. Asa zisa Revolutie m.a prins prin liceu….insa imi amintesc programele educationale din generala…si activitatile culturale….asa ca …

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cristina Boncea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura