Ce cred despre tine dacă NU citești…

Nu, nu cred că ești prost sau incult. Cititul e un hobby, oamenii au hobby-uri diferite. Poți să te culturalizezi și uitându-de la TV, dacă știi la ce să te uiți și ce să extragi de acolo. Școala vieții e mai importantă decât orice iar de partea de cultură generală ar trebui să se ocupe școala propriu-zisă. Plus că sunt mulți oameni care citesc degeaba, deci cărțile în sine nu-ți oferă nimic dacă nu-ți folosești mintea în avantajul tău.

Ideea e că dacă ai ochii și mintea bine deschise, poți învăța ceva de oriunde, din lumea care te înconjoară. Cărțile sunt doar un mijloc, o scuză, dacă vrei. Așa ajungem la „ce ne învață de fapt cărțile”… Consider că nu există lucruri pe care le poți învăța doar într-un anumit fel, doar din cărți, în cazul de față. Cărțile fictive te pot face să-ți pui anumite întrebări, având un personaj pus în anumite situații, dar până la urmă tot tu ajungi la propriile concluzii. Cu cât citești mai multe cărți, cu atât mai variate vor fi aceste întrebări, dar dacă presupui că nu te ajută la nimic și continui să citești de dragul poveștii, fără ca asta să-ți afecteze în vreun fel modul de gândire, cărțile nu te fac mai cult – doar știi mai multe povești acum. Mi se pare o mare prostie să te limitezi doar la frumusețea artei, fără să o aprofundezi, deși sunt convinsă că mulți oameni fac asta. De aici apar multe controverse, multe opinii diferite cu privire la rolul artei, cu precădere al literaturii. Mi se pare mai mult decât evident că „frumusețea”, pe care unii nici nu o pot recunoaște dacă nu e în forma ei convențională, este doar începutul oricărei opere.

Așadar, dacă citești sau nu nu spune nimic despre tine ca om pentru mine; nu spune nimic despre felul în care-ți funcționează mintea, nu te definește. Nu cred că e ok să critici pe cineva dacă nu citește, asta nu îl face automat prost și nici automat deștept, în caz opus. Așa mă raportez eu la oameni, cel puțin. Vreau să aud și părerile voastre în comentarii…

3 gânduri despre „Ce cred despre tine dacă NU citești…

  1. Asta imi aminteste de o foasta prietena din generala. Era destul de aeriana de fel, dar simpatica, a citit Harry Potter, intreaga serie, apoi a avut la romane precum „Cercul secret” de L.J.Smith si a inceput sa-l filosofeze. Crede ca este mare cititoare. Apoi ma uit la un vagabond de pe strada care n-are habar ce e o carte fantasy, dar care s-a autoeducat. Dap, inteleg ce spui. Frumos ca ai abordat aceasta tema!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Chiar asteptam o opinie de genul acesta de la cineva din domeniul literaturii. Pana acum nu am vazut aceasta tema abordata la nimeni altcineva. Imi place ca nu consideri cititul ca fiind un criteriu care clasifica oamenii, care creaza diferenta dintre superioritate si inferioritate. Eu consider ca cititul reprezinta pentru unii evadarea din lumea reala, iar pentru altii conoasterea acesteia. Dar de sigur, fiecate persoana percepe lumea intr-un fel unic si independent.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.