Echilibrul din bibliotecă!

De-a lungul vremii mi-am pus de multe ori această problemă, cum vreau să arate biblioteca mea, ce fel de cărți să conțină, cum să mențin echilibrul dintre cărțile cumpărate și cele citite lunar și cred că în sfârșit am ajuns la o concluzie.

În primul rând, am decis că vreau să colecționez cărți, să am o bibliotecă reprezentativă pentru perioada în care trăiesc pentru ca generațiile viitoare (sau cel puțin copiii mei) să își poată face o părere clară legat de literatura din 2016 de exemplu, ce se publica dar și ce se citea. Asta înseamnă că am în bibliotecă și cărți care nu mi-au plăcut în mod senzațional (ex. Twilight, nu am reușit să trec de primele câteva pagini sau John Green The Collection) doar din simpla idee că sunt un must have, că sunt definitorii pentru generația mea mai mult sau mai puțin.

În al doilea rând, după faptul că biblioteca mea nu trebuie să conțină doar cărțile care mi-au plăcut la nebunie, am decis că organizarea acestora pe rafturi nu mai reprezintă o problemă pentru mine deoarece am un inventar online unde îmi notez toate cărțile deținute și citite vreodată. Acesta poate fi găsit la pagina Biblioteca Mea a blogului. Ea este oricum formată din cărți personalizate, cu cotoarele frânte, cu unele adnotări, cu amintiri care mă năpădesc atunci când dau paginile – am diferite motive pentru a păstra o carte în bibliotecă, rating-ul acordat este doar unul dintre ele.

Cea mai importantă parte a acestui articol este acel ECHILIBRU, pentru că obișnuiam să regăsesc în bibliotecă multe cărți pe care nu mai aveam de gând să le citesc, care nu mă interesau… pentru că mereu existau altele pe care voiam să le citesc ASAP și astfel, o mare parte din celelalte ajungeau să aștepte pe rafturile mele ani întregi. Soluția? Cumpăr doar cărți pe care abia aștept să le citesc. Sună greu, dar nu e deloc așa, un cititor înrăit cunoaște prea bine acel sentiment de căldură interioară pe care-l ai când te gândești la o carte care îți stârnește maxim interesul, din diferite motive. Așadar, nu mai mi se pare ok să achiziționez cărți despre care nu știu multe lucruri, doar pentru că mi s-au părut interesante la un moment dat. Standardele mele au crescut și acum caut tot pachetul de caracteristici înainte de a cumpăra o carte – și tot reușesc să cumpăr  cel puțin cinci în fiecare lună; acestea ar fi: coperta, formatul, autorul, tematica, ș.a. Cu cât citești mai mult și mai variat, cu atât standardele tale cresc și astfel, selectarea lor devine mai ușoară. Desigur că mereu vei găsi în bibliotecă și câteva cărți uitate pe acolo, pe care parcă nu-ți mai vine să le citești, dar consider că prin acest mod numărul acestora va scădea considerabil. Pentru mine a funcționat, acum mă uit cu drag la majoritatea cărților din bibliotecă, știu că fiecare mă atrage într-un anumit mod iar ordinea cronologică în care decid să le citesc ține doar de starea mea din momentul respectiv.

Sper să vă ajute aceste mici insight-uri, știu că poate deveni o mare problemă cumpărarea cărților cu care apoi nu mai știi ce să faci și îți dorești să fi făcut alegeri mai bune. Ce credeți? :)

5 gânduri despre „Echilibrul din bibliotecă!

 1. Cred ca eu stau destul de bine la capitolul „cumparat carti pe care chiar vreau sa le citesc” pentru ca am un Wishlist (foarte mare, dar asta e alta poveste =))) din care nu ies absolut deloooc. Si asta ma ajuta sa nu regret faptul ca imi achizitionez anumite titluri. Ideea e ca, in general, cartile pe care mi le cumpar EU nu prea primesc mai putin de 4 stelute pe goodreads =))

  Daca ar fi sa descriu biblioteca mea as incepe prin a spune ca momentan e relativ mica fata de alte biblioteci, dar ca, desi nu toate titlurile din cadrul ei mi-au placut, nu prea sunt dispusa sa dau/vand nicio carte =))) Pur si simplu vreau sa le vad pe toate in casa mea <3 Intr-adevar, cred ca trebuie sa mai lucrez la aranjarea ei, dar simt ca mai trebuie sa mai astept putin pana sa fac o schimbare majora. In orice caz, cred ca exista ECHILIBRUL in biblioteca mea.

  Subscriu ideii tale, despre necesitatea de a transmite mai departe literatura NOASTRA, si nu numai, viitoarelor generatii. Sper sa am ocazia peste ceva ani, sa le insuflu copiilor mei dragostea pentru lectura, recomandandu-le, in acelasi timp, cartile mele preferate.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Eu am in biblioteca doar carti care imi plac, cele pe care le-am citit si nu mi-au placut le-am dat la schimb. Am in jur de 60-70 de carti cred, dar pe care nu le-as da nici moarta.
  Sper sa imi achizitionez multe carti bune si sa imi fac o biblioteca suuper mare si frumoasa. Nu am un anume tipar dupa care imi aleg cartile, sincera sa fiu: atat timp cat e intr-o stare buna (fara pagini lipsa), nici nu ma intereseaza din ce an e cartea respectiva. Am in biblioteca cam 10 carti care sunt editii vechi, insa le pastrez acolo pentru ca ori mi-au placut, ori pentru ca le-am primit cadou.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.