Citind cărțile prietenilor…

De când am pătruns mai bine în lumea asta a cărților, am cunoscut o grămadă de autori tineri, debutanți sau nu, și am avut ocazia să le citesc cărțile. În această postare vreau să vorbesc despre senzația aia nasoală și sentimentul de vină atunci când nu îți place cartea unei persoane care, de altfel, îți e foarte simpatică… Situația devine și mai rea când lor le-a plăcut cartea ta.

Zicea Andrei Ruse că el ca autor nu e ok să scrie recenzii pentru alți autori români contemporani și probabil îi voi urma exemplul în cel mai scurt timp. E o presiune destul de mare să fii nevoit să scrii cu cea mai mare sinceritate despre o carte ce ți-a fost înmânată cu cele mai bune intenții… Cu cea mai mare sinceritate pentru că m-aș minți pe mine însămi dacă aș scrie altceva și până la urmă, ideea de a scrie recenzii a venit pentru a-mi aminti ce citesc și ce părere am despre o anumită carte, le scriam strict pentru mine. Desigur că sunt curioasă să văd ce scriu prietenii mei, așa cum ești curios în legătură cu astfel de lucruri chiar și atunci când nu ești tu însuți scriitor – partea a doua cam complică treaba. Inițial am zis că nu mă deranjează reacțiile altor oameni atâta timp cât autorii cărților înțeleg poziția în care sunt pusă eu, dar mai intervine o problemă. Vreau să citesc cu totul alte cărți și de prea puține ori, gusturile mele coincid cu genul abordat de mai sus menționații prieteni. Nu e vina nimănui, dar nu câștigă nimeni: eu citesc o carte ce nu-mi place iar ei primesc o recenzie oarecum negativă. Nu sunt genul care să nu poată găsi ceva bun în orice carte, dar pur și simplu îmi dau seama ușor când nu va fi printre preferatele mele. Deci da, curiozitatea asta ar trebui să aibă limite pentru că deja nu cred că mai rezist. Nu e vina cărților și cu atât mai puțin a autorilor, e doar ideea că ce fac eu e interpretabil, că oamenii vor spune că am scris intenționat o recenzie negativă, chiar dacă autorii, din nou, îmi înțeleg perfect poziția și și-au asumat și faptul că poate nu-mi va plăcea ce au scris. Deci soluția e: fie scriu recenzii în care doar să îi laud (deși nu am scris o astfel de recenzie pentru nicio carte, probabil), fie prefer să nu le mai citesc (pentru că nu pot să citesc și să nu scriu recenzii). Poate ați fost puși vreodată în această situație… Ce părere aveți?

P.S. Desigur că o să citesc cărțile pe care le-am primit deja cu autograf and shit, just no more dacă știu că nu vor fi pe gustul meu. 

P.P.S. Da, am descoperit astfel și câțiva autori care îmi plac, dar parcă tot nu merită efortul ăsta de a citi chestii random, care uneori nu mă atrag din start. 

P.P.P.S. Nu, nu mi le-a băgat nimeni pe gât, dar pe viitor, vreau să le solicit doar eu.

2 gânduri despre „Citind cărțile prietenilor…

  1. You’re right, nu prea are rost sa citesti carti care nu-ti starnesc interesul, am incercat si eu sa fac asta and even though i had some surprises in cele mai multe cazuri am fost dezamagita. Anyway, cel mai enervant e ca sinceritatea e confundata cu rautatea si invidia. Sick of this butthurts, care nu pot intelege ca o parere e doar atat, e subiectiva, nu e o incercare de a denigra sau strica imaginea unui autor. Genul asta de oameni imi fut zen-ul, sa mor eu!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Acum probabil, cei care îți citesc postarea și care ți-au dat cartea s-o citești se vor întreba: Oare și eu sunt printre ăștia de care zice? Oare nu i-a plăcut romanul meu? :))

    Probabil e destul de aiurea să fi pus într-o situație d-asta. Cred că aiurea din ambele sensuri…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.