fbpx

18 bookish facts about me!

Știu că de obicei treaba asta se face pe booktube însă eu am decis să fac clipuri doar despre lucrurile fizice, ce pot fi arătate (aka cărți), iar restul să le las pentru blog, în scris. Așa că, potrivit vârstei mele – 18 -, am decis să scriu câteva lucruri bookish despre mine.

1. Vreau un Kindle

De câteva zile tot caut pe diverse site-uri prețuri și modele avantajoase pentru acest tip de eReader, așa că dacă aveți vreo recomandare, vă rog să mi-o lăsați în comentarii. Știu că am fost foarte mult timp de părere că această tabletă electronică pentru citit nu are niciun rost, însă chiar m-am răzgândit și vreau neapărat să achiziționez una. În primul rând, pentru că sunt multe cărți care nu există decât în format electronic și în al doilea rând, pentru a putea citi (în mijlocul de transport în comun sau alte locuri) anumite cărți înainte de a da bani pentru copia fizică, să văd dacă merită investiția. Plus multe alte avantaje pe care am început să le conștientizez (ex.: unele cărți nu au fost traduce încă la noi – E. Lockhart!!! – și am oportunitatea de a le citi în engleză).

2. O ador pe E. Lockhart

Da, am citit primele ei două cărți apărute la editura Trei și mă găsesc în stare de a plăti full price pentru celelalte două (și asta e ceva, la cât de zgârcită sunt eu). Pur și simplu mă regăsesc complet în romanele ei și sunt parcă scrise pentru sufletul meu.

3. Citesc și non-ficțiune

Deși nu am ajuns și nu cred că voi ajunge vreodată o împătimită a cărților de self-help, sunt moartă după (auto)biografii și cărți de călătorie, critică literară, cărți cu eseuri filosofice, despre istorie, Egiptul Antic și multe altele. Sunt pe cale de a-mi mări colecția de astfel de cărți și de a-mi lărgi orizonturile.

4. Copertele contează foarte mult pentru mine

Sunt sigură că am mai specificat asta în multe postări anterioare însă sunt genul de cititoare care dă la schimb o anumită ediție pentru alta, sunt foarte pretențioasă cu aspectul exterior al cărților și vreau să-mi fie drag să le țin în mână, să-mi fie ușor să parcurg textul, fontul și mărimea acestuia să fie potrivite ș.a.m.d. La fel, când vreau să cumpăr cărți noi despre care nu știu mare lucru dinainte, copertele mă ajută foarte mult să mă orientez.

5. Pocnesc MEREU cotoarele cărților

Am o plăcere sadică, nu pot să citesc o carte fără să-i pocnesc intenționat cotorul și mă enervez când paginile se dezlipesc uneori apoi – e vina cărții, nu a mea. Din fericire, asta se întâmplă foarte rar însă eu prefer ca pentru cărțile din biblioteca mea, să se vadă că au fost citite. Unele au sublinieri și adnotări, altele au pur și simplu goluri din acelea la diferite puncte ale cărții, când cotorul a putut fi pocnit mai tare.

6. Nu împrumut cărți

Nu am avut nicio experiență neplăcută, prin care persoana respectivă să nu-mi mai înapoieze cartea sau ceva, însă deși nu sunt foarte grijulie cu ele, unii oameni să fie bucuroși dacă îi las să-mi atingă colecția (în special cei care nu citesc constant), darmite să îi mai las și să ia o carte acasă cu ei. Țin foarte mult la fiecare carte din bibliotecă și știu exact cum am achiziționat-o pe fiecare (pe unele, cu mare greutate și la un preț ridicat), așa că nu-mi permit să nu mai dorm noaptea întrebându-mă dacă x a citit deja cartea, a pus-o pe foc sau cum o mai duce.

7. Consider că o carte e un cadou personal…

Și mi se pare cea mai mare greșeală să îi duci unui cunoscut o carte oarecare, fără să-i cunoști gusturile ș.a.m.d. Eu nu accept astfel de cadouri de la prieteni, decât dacă știu că mi-au consultat wishlist-ul în prealabil, ca să nu mă trezesc cu vreo surpriză neplăcută. Pe de altă parte, consider că orice cadou ar trebui să fie personalizat și nu ales la întâmplare, însă cărțile care ne plac spun foarte multe lucruri despre noi și eu una m-aș simți ofensată dacă cineva ar veni la mine cu Jurnalele Vampirilor, având pretenția să fiu încântată de cadou.

8. Am peste 300 de cărți în bibliotecă

Și e un număr mic, mă frustrează, dar pe de altă parte, nu-mi place nici să am foarte multe cărți necitite în bibliotecă. Visez să am o cameră întreagă cu pereții plini de cărți, să citesc cel puțin 1000 în viața asta.

9. Mi-a plăcut mereu să citesc

Și nu am înțeles niciodată de ce alți copii simțeau repulsie față de lectură. Pentru mine a fost dragoste la prima vedere, am început cu reviste, ce conțineau povești sau articole mai lungi, iar apoi am trecut la cărți de dimensiuni și complexitate din ce în ce mai mari. Sunt și astăzi în continuă dezvoltare cu gusturile mele literare și tot tacâmul și nu pot sta prea mult fără să deschid o carte.

10. Booktuberița mea preferată este Alina.

Pe lângă faptul că Alina și Matei sunt doi oameni minunați, canalul unde vorbesc amândoi despre cărți este cel care m-a făcut să vreau să-mi schimb aria de lectură, să mă dezvolt; am preluat foarte multe dintre recomandările lor și sunt încontinuu fascinată de cărțile pe care le găsesc și prezintă, cărți de care nu am auzit niciodată înainte însă care par toate la fel de interesante și complexe. Cred că acest canal cât și cei doi sunt o sursă inepuizabilă de cărți bune.

11. Cărturești Verona e librăria mea preferată.

Sunt multe Cărturești-uri în București, însă cel mai frumos mi se pare Cărturești Verona, de la Piața Romană. Cred că este de asemenea și cel extins și deși nu mi se întâmplă foarte des să cumpăr cărți de acolo, cu siguranță jelly beans-urile, uneori CD-urile și absolut toate cadourile de Crăciun/zi de naștere/etc. pentru prieteni sunt cumpărate de acolo. În perioada sărbătorilor există Târgul de Crăciun din sala de ceai pe care îl ador și Cărturești oferă împachetarea cadourilor gratuită. E un loc în care pot pierde ore întregi doar holbându-mă la miile de produse.

12. Mi-ar plăcea să fiu librar

Deși nu e cine știe ce carieră, mi-ar plăcea să fiu persoana care poate recomanda o carte “pentru un prieten”, care aranjează cărțile pe rafturi, le bagă în baza de date din calculator, face liste și se gândește la moduri creative de promovare a lor. Desigur, cu asta mă ocup și de acasă, însă ceea ce-mi lipsește e comunicarea directă cu alți cititori, pe care e mereu o plăcere să îi (re)întâlnesc.

13. I love Gaudeamus!

Deși și Bookfest e un eveniment cool, în fiecare an aștept cu sufletul la gură târgul de carte Gaudeamus de la Romexpo și mereu îmi place să merg acolo în prima zi când se deschide. Vânez reducerile și ofertele cu cărți gratuite, mă întâlnesc cu prietenii mei din lumea cărților și e pur și simplu o atmosferă foarte pozitivă care mă încântă mereu.

14. Pentru mine contează cel mai mult emoțiile

Deși tehnica e un lucru important, personajele și tot pachetul cărții, cele cu cinci stele sunt mereu cărțile ce m-au făcut să trăiesc emoții puternice iar ăsta e modul de departajare între cărțile pe care le citesc. Nu sunt genul care se lasă ușor impresionată, nu am plâns niciodată cu adevărat la o carte (poate puțin la Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks…) și mereu caut să fiu surprinsă de poveste, să mă facă să râd, să îmi pun întrebări, să mă sperii – să simt ceva! Nimic nu e mai prețios decât stările prin care te trece o carte, cel puțin așa consider acum.

15. Cu cât mai dark, cu atât mai bine

Cine se uită la lista cărților mele preferate de pe Goodreads va observa că sunt foarte diferite ca gen între ele. Deși toate au în comun punctul anterior menționat, anume, stările oferite, un alt lucru care mă încântă mereu la o carte este originalitatea în sens macabru. Cât de șocant, oribil, scârbos, poate scrie un autor? Sunt mereu avidă să aflu.

16. Citesc cel mai mult în pat

Și cel mai mult în weekend-uri, căci în timpul săptămânii sunt obosită după școală. Deși am impresia că citesc mai degrabă lent și uneori consider că aș fi putut citi mai multe cărți, poate că acest lucru ar fi compensat dacă așa avea Kindle-ul de la punctul 1 și aș citi și la școală, în autobuz ș.a.m.d.

17. Nu YA/Fantasy!

Poate separat chiar pot găsi cărți ok dar când aceste două genuri sunt alăturate, aproape de fiecare dată iese ceva dezastruos. Am avut o perioadă când citeam numai astfel de cărți până mi s-a acrit. Singura chestie după care sunt foarte fan girl e trilogia Half Bad de Sally Green, publicată la editura Trei și asta datorită tematicii LGBT și violenței, mi se pare ceva diferit de alte cărți de gen; mai am de asemenea câteva serii mai vechi începute pe care am ales să le continui, din diferite motive. În rest, nici să nu aud :)

18. Literatura nordică mă pasionează

Apreciez foarte mult editura Trei și pentru faptul că publică foarte multă literatură nordică, în locul celei american-contemporane care e foarte clișeică în general. M-am îndrăgostit de unii autori din seria neagră și chiar cred că am o înclinație mai puternică spre aceștia decât alte naționalități.

Cam acestea ar fi 18 bookish facts despre mine, mai sunt multe alele care mi-au venit în minte dar le păstrez pentru viitor. Ce părere aveți?

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății"). În prezent, activează drept consilier pentru dezvoltarea personală și coordonator de echipă la o agenție de SEO.

6 gânduri despre „18 bookish facts about me!

 1. Ma regasesc foarte mult in 14 si 15. Senzatiile si starile intense, asa cum ai zis, sunt the most important si pentru mine. Nimic nu se compara cu senzatia ca nu mai poti lasa o carte din mana, cu felul in care te smulge din real life si te prinde in mrejele ei, te copleseste cu sentimente pe care nu le-ai mai simtit before, dar care iti plac la nebunie. Un alt lucru care ma incanta la carti este ca furia, ura sau dezgustul pe care le simti atunci cand, de exemplu, niste personaje dintr-un roman indragit sufera, pot desemna o carte excelenta. Sentimentele si starile pe care le experimentezi sunt la fel de pretioase si apreciate chiar daca sunt negative, atat timp cat acestea iti taie in carne, te fac sa vezi adevarul sau te rascolesc intr-un mod in care nu stiai ca e posibil. :) Oh, and I’m a sucker for beautiful covers too.

 2. Same here pentru 3,7,9 si 16. Si nu am neaparat un booktuber preferat, dar o ador pe Alina :) Mi se pare atat de unica, originala etc. :) Plus ca imi plac maxim recomandarile ei :)

 3. Nu ştiu cum poate lumea pocni cotoarele cărţilor, pe mine mă doare inima când vine vorba să îndoi o carte. Mama mai are obiceiul de a le pocni cotoarele şi mereu ajung să o cert :))

 4. Și pentru mine contează foarte mult emoțiile, dacă acea carte mișcă ceva în mine.. :) Nu am mai auzit niciodată ca cineva să pocnească cotoarele cărților :)) Apoi patul e cel mai confortabil loc de citit pentru mine, că de regulă citesc seara.
  Aveți mai noroc să trăiți într-un oraș pliiiin de librării și anticariate, mare noroc!

 5. 3,4,7,12,14 si 16 – momentele in care eu ma regasesc din toate cele 18.
  De cand m-am apucat eu serios de citit, adica de aproximativ 3 ani, nu cred ca a fost luna in care sa nu fi cotit o carte din categoria non-fictiune. Consider ca si ele ar trebui citite, pentru a ne dezmetici putin si a ne scoate din sfera aceea a fictiunii.
  Copertele… cand vine vorba de ele, ma cam abat de la principiul “Nu judeca o carte dupa coperta”. :)) Coperta, pentru mine, e importanta. Conteaza si cum arata cartea, pentru ca, daca a ei coperta de atrage, sunt 80% sanse sa te atraga si continutul.
  Sunt total de acord cu afirmatia ta: ” O carte e un cadou personal”, pentru ca nu poti, efectiv, sa te duci la un om care citeste doar carti fictive sa ii dai o carte non-fictiva, pentru ca sunt sanse mari ori sa “putrezeasca” in biblioteca, ori sa o dea altcuiva, ori sa o “uite” cine stie pe unde.
  Legat de “a fi librar”… M-as muta intr-o librarie. Nu stiu… Imi place atat de mult sa ofer oamenilor parerea mea despre o anumita carte sau sa le spun daca merita cumparata sau nu. De obicei, cand merg intr-o librarie, stau minim 30 minute. :)))
  A citi o carte si a nu simti absolut nimic, pentru mine, e egal cu a nu fi citit cartea respectiva.
  Locul meu preferat pentru citit e patul. Daca citesc in pat, retin despre ce e cartea si firul actiunii, insa daca citesc in bucatarie, de exemplu, nu inteleg mai nimic.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: