Stop book-shaming!

 Cum din păcate există un x-shaming pentru aproape orice, am întâlnit foarte des și acest așa zis book-shaming. Atunci când un om e luat la mișto pentru că citește sau i-au plăcut anumite cărți.

În primul rând, mi se pare aberant să critici un asemenea lucru având în vedere că tu nu poți vedea lumea prin ochii acelui om și deci, nu poi înțelege ce anume vede el la o anumită carte. Da, consider că lecturile trebuie să fie cât mai variate, dar înțeleg că fiecare dintre noi are gusturi și înclinații diferite și că oricât de mult și diversificat ai citi, tot vei avea un anumit gen preferat. Am observat că cele mai aspru criticate sunt romanele pentru copii și adolescenți și de asemenea, romanele românești contemporane – pe care majoritatea celor care le critică nici nu le-au citit.

Eu obișnuiesc foarte des să critic cărți, însă nu și pe oamenii care le citesc. Da, există romane de duzină și romane mai profunde, romane bune și mai puțin bune (cu tot cu rating-ul general de la cititori, părerile criticilor… aici e discutabil, se poate ca un om să vadă ceva unde alți 1000 nu au reușit), dar asta nu înseamnă că cei care le citesc trebuie judecați. Mie mi-a plăcut prima carte din Fifty Shades atunci când am citit-o însă peste ani, când am pus mâna pe volumul II, am realizat că nu îmi place deloc seria și nu are niciun fel de valoare în ochii mei. De aici deducem: 1) gusturile oamenilor se schimbă, mai ales ale celor tineri care sunt mereu în formare și 2) tot nu există niciun fel de motiv să te iei de cineva pentru un lucru atât de banal, ca și când ar fi un atac la persoană. Iar dacă încă sunt persoane cărora le-a plăcut întreaga serie, nu o să-i respect pe oamenii aceia mai puțin din cauza asta.

Aici e problema. Etichetarea e utilă doar atunci când vrei să stabilești niște puncte comune cu cineva sau vrei să-i încadrezi mintal într-o categorie, for future reference. Pe mine mă ajută să știu ce cărți citesc ceilalți de pe booktube, în primul rând pentru că descopăr unele noi, care nu ar fi fost în mod neapărat în sfera mea și în al doilea rând, pentru că acestea definesc o parte din personalitatea lor – pe care, din nou, nu o judec ci o iau ca atare, ca simplă informație.

O persoană citește o carte care ție nu ți-a plăcut sau o consideri de calitate inferioară? Persoana respectivă are tot dreptul să-și formeze propria opinie însă faptul că i-a plăcut acea carte nu o definește. Fie ea se va schimba, fie va rămâne la fel, iar în ambele cazuri, book-shaming-ul nu este admis :). Dacă tu consideri că lectura este o activitate intelectuală doar atunci când citești un anume gen literar, aș putea la fel de bine să te judec și să-ți spun că ai o minte închisă, ce trebuie aerisită. De aici, am putea merge mai departe să vorbim despre cei care pot citi doar anumite genuri de cărți și nu pot accepta literatura în diversitatea ei iar acești oameni, după părerea mea, sunt cei care au cel mai mult de pierdut (ex.: ai citit toată viața Sandra Brown, o consideri mare valoare literară și te superi atunci când alții citesc de la Roald Dahl la Gabriel Liiceanu și nu pe draga de Sandra, *a se înlocui cu orice alt autor). Problema nu e ce anume consideri tu sau nu valoare literară, problema e cum te raportezi la ceilalți.

P.S. Dacă ai citit această postare gândind „literatura se oprește la cuvinte vulgare, aia nu mai e literatură”, you are nothing. Literatura există, cărțile sunt literatură pentru toate gusturile, nelimitate, nu ai puterea de a hotărî ce poate sau nu poate schimba viața unui om. 

P.P.S E o diferență între a accepta și a-ți plăcea. Prima ar fi obligatorie pentru o societate ceva mai funcțională. 

4 gânduri despre „Stop book-shaming!

 1. Eu cred că ăștia care o dau cu judecatul au prea mult timp liber. Există atât de multe lucruri creative pe care le pot face în loc să critice pe altul…
  Și apoi, bine că citește! Lectura este o preocupare foarte frumoasă, indiferent de gusturile cititorului.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Chiar mă enervează persoanele care fac chestia asta. Până la urmă, fiecare citește ce vrea și ce-i place. În loc să ne îndreptăm energia spre faptul că se citește, ceea ce e bine în 2016 și dat fiind nivelul țării noastre din acest punct de vedere, ne doar capul de ce se citește…

  Apreciat de 1 persoană

 3. Un timp am fost „criticată” deoarece am citit cărți scrise de clasici români și mi-au plăcut enorm. Cei din jurul meu mă întrebau cum pot să citesc așa ceva deoarece ei consideră acele cărți învechite și mediocre. Iar acum nu spun că sunt cine știe ce, dar dacă mie îmi place nu văd nicio problemă.
  Nu cred că trebuie să-i judecăm pe oameni datorită cărților pe care le citesc, la fel ca în cazul muzicii pe care o ascultă.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Trăim într-o lume a criticii. Oricunde te duci vezi priviri îndreptate asupra ta, ești măsurat dintr-un capăt în altul. Și oamenii critică orice, pentru că probabil asta le dă un aer de înțelept. De la haine, la coafură, la gesturi, la cum arată mașina ta, la absolut orice. Așa că nici critica după ce citim se pare că nu a rămas neaplicată, pentru că suntem oameni. Și sunt sigură că și eu critic, poate când văd un om îmbrăcat nu știu cum zic în momentul ăla ceva despre asta …

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.