fbpx

Molly Moon stops the world, recenzie

img_0618Datorită faptului că am citit primul volum al seriei cu mulți ani în urmă, am fost surprinsă să regăsesc aceeași magie între paginile cărții.
În acest al doilea volum, orfana Molly Moon împreună cu prietenul său Rocky este trimisă în L.A. pentru a dejuca planurile lui Primo Cell, om care voia să ia lumea în stăpânire cu puterile sale hipnotice. Cea care îi cere lui Molly să pornească în această misiune este Lucy Logan, femeia care i-a oferit cartea lui Molly și a învățat-o astfel despre existența hipnotismului. Cei doi copii încropesc un plan de atac însă sunt în scurt timp capturați și de aici pornește o serie de evenimente în lanț, cu mai multe plot twist-uri decât m-aș fi așteptat.
Deși seria rămâne în continuare middle grade, nu pot decât să rămân cu adevărat uimită de talentul literar al Georgiei Byng, care a reușit să strecoare o grămadă de alte informații la prima vedere inofensive în aventurile puștoaicei de 11 ani. În acest volum, Molly Moon află de asemenea cine sunt părinții ei însă acest aspect urmează să fie detaliat în volumele următoare. În protagonistă este în continuare bine întipărit conceptul de bine și nu se abate de la căile sale, dorind să salveze și să ajute cât mai mulți oameni prin puterile sale hipnotice, trecând peste propriile temeri în acest scop. De asemenea, Molly își descoperă forțe noi și nebănuite, de care nu se credea în stare deși toată lumea îi spunea că e singura care poate să înfrunte răul, că e cea aleasă, mai bună decât oricare alți hipnotiști. Titlul cărții este de asemenea sugestiv și legat de aceste noi puteri pe care Molly și le descoperă…
Lumea Hollywood-ului ne este prezentată într-un mod comic, cu nume fictive pentru personalități reale din lumea filmului. Problema faimei este pusă de câteva ori pe parcursul romanului însă Molly poate vedea mai departe de fascinația față de vedete ale oamenilor obișnuiți și realizează că altele sunt valorile cu adevărat importante. Pusă în fața faptului împlinit de a-și cunoaște în sfârșit părinții, Molly se întreabă cum se vor schimba lucrurile de aici înainte și dacă asta o va împiedica să fie ea însăși. Banii sunt o altă temă destul de importantă în carte, întrucât Molly și prietenii ei au parte de o adevărată baie de lux, care din nou, nu reușesc să o orbească și să o abată pe aceasta de la scopul său primar. Lupta adevărată se dovedește a fi a lui Molly cu ea însăși iar secretul este acela de a intra în armonie cu universul. Mi s-a părut ingenioasă viziunea autoarei asupra ideii de monopol internațional, de manipulare (ex.: oamenii “mari” sunt de fapt marionete ale altor oameni și mai mari), de fapte și consecințele acestora care depășesc mult conceptul de “binele învinge răul”. Lumea lui Molly mi se pare foarte realistă și bine concentrată în propoziții simple, care ascund mari înțelesuri – cred că asta m-a făcut să mă îndrăgostesc de serie de la bun început.
Mi-au plăcut mult chestiile extra de la finalul romanului și abia aștept să-l citesc pe următorul, având în vedere că acțiunea are loc în India. Consider că aceasta este cea mai bună serie pentru copii pe care am citit-o vreodată și o recomand tuturor pasionaților de gen.

3

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății"). În prezent, activează drept consilier pentru dezvoltarea personală și coordonator de echipă la o agenție de SEO.

Un gând despre „Molly Moon stops the world, recenzie

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: