Răbdarea unui bookaholic

Deși nu îmi place să mă identific cu acest cuvânt, de „bookaholic”, ce am de spus m-ar încadra probabil în această categorie de oameni. Acest articol se referă la prețuri. Prețurile cărților. Economia de piață… și deși eu nu sunt foarte bună la economie (dar recunosc că m-a pasionat când o făceam ca materie la școală), atâta lucru înțeleg și eu: cu cât trece mai mult timp, cu atât interesul cumpărătorilor scade și cu cât interesul cumpărătorilor scade, cu atât scad și prețurile produselor vândute. Ei bine, nu interesul acestui cumpărător, unul foarte foarte zgârcit! Ce se întâmplă…

Se întâmplă că citesc o carte sau o serie sau o parte dintr-o serie și să zicem că îmi place. Poate pentru anumite motive nu am cărțile respective în bibliotecă. Poate le-am citit de la altcineva sau le-am dat la schimb pentru diverse motive, pentru achiziționarea altor cărți. Ideea e următoarea: știu că îmi doresc foarte mult nu doar să citesc ceva anume ci să îl și am în biblioteca mea. Ce fac atunci? Aștept. Pot aștepta cu anii, un deceniu dacă trebuie, pentru a face rost de cărțile dorite la un preț cât mai mic. Le vânez. Am exemple concrete…

Priviți la cărțile care erau foarte populare la noi prin 2012. Alea de la Leda. Se vând acum cu 5 lei bucata sau mai puțin, librăriile vor să scape de stocuri, oamenii vor să scape de acele cărți din diferite motive. Mi-am dorit foarte mult cartea Lasă-mă să intru. Era 40 de lei. De Black Friday s-a făcut 5 lei. Mi-am dorit să citesc Suge-o, Ramona!. Era peste 40 de lei. Am așteptat până am primit o sponsorizare de la Diverta și bang! carte moca. Sugerez să nu vă aruncați (banii), indiferent cât de mult vă doriți să citiți o carte. Eu una o citesc cu și mai multă plăcere dacă știu că am făcut tot posibilul să cheltuiesc cât mai puțini bani pe ea. Luați cărți din anticariate, serios; sunt singurele pe care dau mulți bani, căci e avantajos. Dacă sunt la mâna a doua nu înseamnă că sunt deteriorate, sau nu ar trebui să fie.

Asta e filosofia mea privind cumpăratul cărților și umplutul bibliotecii. Ar trebui să fie ceva cu adevărat special ca să dau banii pe el, full price. Be patient. Festina lente. Mie îmi e de folos acest mod de gândire; necumpărând cărți foarte des, am timp să mă ocup de cele necitite din bibliotecă. Am mai scris articole pe această temă. Citiți inteligent. Și econom. Doar un sfat, poate nu toți sunt așa de chitroși ca mine, chiar dacă acel lucru nu se relevă în suma cheltuită pe cărți ci pe numărul de cărți pe care-l pot cumpăra cu aceeași sumă de bani – cât mai multe.

5 gânduri despre „Răbdarea unui bookaholic

 1. Bună! Se întâmplă uneori (poate rareori, ce-i drept) ca preţul unei cărţi să crească în timp. De exemplu, în urmă cu câteva luni pusesem ochii pe o carte pe cât de celebră pe atât de scumpă, e vorba de ‘Cartea roşie’ a lui Jung. Atunci era vreo 400 de lei (cică reducere de la 600 de lei), iar acum nu mai găsesc niciunde respectiva ofertă (mai pe toate site-urile scrie că stocul e indisponibil). Acum se găseşte la 500 şi ceva sau chiar la 600. Ce-i de făcut? O vreau… Oare se va mai ieftini, ţinând cont că e o ediţie mai specială, tradusă doar la Editura 3 şi are nişte ilustraţii la fel de speciale… :D

  Apreciază

  1. Intr-adevar, unele carti „de valoare” se scumpesc intre timp; tot anticariatele sau persoanele care vor sa vanda cartea la un pret rezonabil mi se par a fi solutia.

   Apreciază

 2. Sunt absolut deacord, rar cumpar o carte care sa fie mai mult de 20 de lei. De multe ori si la cele de 20 de lei ma mai gandesc. In plus, daca vreau neaparat sa citesc continuarea unei serii sau o carte noua pot oricand sa merg la biblioteca si sa ma bucur de ea gratuit. Asa fac sa cumpar mai degraba carti despre care stiu sigur ca imi plac sau care sunt suficient de ieftine incat sa nu imi para rau ca am dat banii pe ele.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Sunt foarte zgârcită când vine vorba de cărți, multe dintre cărțile mele preferate nici nu le-am în biblotecă, le-am împrumutat ca să le citesc. Am mai achiziționat unele dintre ele și plăcându-mi așa mult nu prea m-am uitat la preț. Urmează să le achiziționat și pe celelalte, dar unele dintre ele se găsesc cam greu.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.